Home | Wie zijn wij | Onze werkwijze | Wat is aAa | Outcross en fitness | De 4-minuten koe | Ervaringen van klanten

Nieuws

TOELICHTING OP DE AUGUSTUSDRAAI

De augustusdraai heeft voor de aAa gebruiker een mooi resultaat opgeleverd. De stieren Disclosure, Berico, Raglan en FaWi Madiba ontpoppen zich als succesvolle stieren welke ronde codes koppelen aan een hoge levensduur.

Gezondheidsspecialist en pinkenstier Disclosure aAa 516  Maik x Ramos stijgt met +70 dagen naar ruim 800 levensduurdagen. Daarnaast is Disclosure extreem goed in secundaire kenmerken. Celgetal 112 en dochtervruchtbaarheid 111. Deze kenmerken zijn een must om koeien oud te laten worden.

Berico aAa 615  D-Mason x Goldwyn is met ruim 1000 kg melk en vrijwel vlakke gehalten en een stijgende levensduur naar 547 LVD één van de beste ronde stieren van het ras. Berico doet er deze draai nog een schepje bovenop. De 3e kalfs koeien stijgen nogmaals in kilo’s vet en eiwit. Van vaarzen +727 kg melk naar +1300 kg melk als 3e kalfs koe! Met 107 celgetal en 105 (+2) dochtervruchtbaarheid. Door zijn afstamming D-Mason x Goldwyn en zijn aAa code 615 is Berico een unieke en gemakkelijk te gebruiken stier. Aandachtspunt is zijn melksnelheid met 94.

Raglan RF aAa 561  Maik x Stadel blijft de stier die een plus in melk paart aan positieve gehalten en een uitstekende conditie score 109. Ook Raglan stijgt in levensduur naar 648 dagen. Met zijn 2e kalfs dochters stijgt Raglan RF van 0 kg melk naar +583 kg melk met +0.10 % vet en +0.03 % eiwit. Daaruit voortkomend  scoort hij nu 108 laatrijpheid en combineert dit met 109 conditiescore. Ook qua secundaire kenmerken maken de dochters een sprong vooruit. Celgetal in de 2e lijst 107, met 106 dochtervruchtbaarheid.

FaWi Madiba  aAa 156  D-Mason x Active is licht positief in melk, maar met +0.50 vet en een ruime plus in eiwit + 0.11%  blijft deze pinkenstier interessant zeker met de melksnelheid 108, in combinatie met  een plusje voor celgetal en ook hier stijgt de levensduur 100 dagen  naar 536 LVD. Madiba past het best op grote, mannelijke koeien die de fijnheid en souplesse missen. Daarnaast melken de Madiba dochters sneller dan gemiddeld en is tevens geschikt op pinken.

De Italiaanse draai levert opvallende zaken op

De stieren Mancuso RF en Jenson, de nummers 1 en 2 van de Interbull lijst, scoren zowel in Italië als ook omgerekend in Nederland erg hoog.

Van Mancuso RF, aAa 342 Boss x Snowman, zagen we goede dochters in mei en nu komt Mancuso RF omgerekend over de 2000 kg melk, licht negatief voor vet% en eiwit%, maar met 65 kg vet en 58 kg eiwit. Mancuso RF vererft een uitstekend celgetal bij een vlotte melkbaarheid, is positief in vruchtbaarheid en is geschikt op pinken.

Ook Jenson, aAa 423 Balisto x Epic, koppelt ruim 1400 kg melk en +0.14% eiwit en vormt wat ons betreft samen met Mancuso een interessante uitbreiding van de mogelijkheden. Jenson geeft goede werk koeien met goede benen, is een A2A2 stier en vererft een bovengemiddelde melksnelheid en is zeer geschikt op pinken.

Ook nieuwkomer Comedy, aAa 135  Commander x Epic is erg aantrekkelijk. Veel melk, ook omgerekend positieve gehalten. Best exterieur en A2A2 en BB kappa caseïne. Van Comedy gaan we binnenkort dochters bekijken.

Onze oogappel Sciaqua, aAa 513,  Cashmoney x Twist, de stier die á la Prince de middelgrote, zeer efficiënte koeien geeft met de super benen, doet het weer prima. Goede gehaltes, A2A2, pinkenstier en vlot melken maken Sciaqua zeer aantrekkelijk.

Ook van de stieren Poison, aAa 324  Doorman x Planet en Galactico  aAa 132 Galaxy x Bookem zagen we in mei ook beste dochters en ook dit koppel bevestigt de goede cijfers van de vorige draai en zijn vaste waardes in het Veecom pakket geworden.

Geboortegmak INRA gebruikskruisingen: 141 en143

D’Aubremee behoort al jaren lang tot de top van de Belgisch witblauw stieren. Met 125 geboorte gemak, 76 geboortegewicht en 95 draagtijd en unieke stier. Voor de makkelijkste geboorte wordt er nu volop INRA95 gebruikt. De eerste geboorte cijfers zijn uniek te noemen met JOOPY met 141 voor geboortegemak en voor de lichtere variant hebben we JILOUK met 143. Dit op basis van het Belgisch witblauw ras.

 

Joopy   Jilouk
INRA stier Joopy: geb gem 141  

INRA stier Jilouk: geb gem 143

 

 


VOLOP INRA95-KALVEREN GEBOREN

Medio vorig jaar zijn wij begonnen met het vermarkten van INRA 95 sperma in Nederland en inmiddels worden er volop INRA 95 kalveren geboren.

Veecom is exclusief distributeur van INRA 95, een vleesras speciaal ontwikkeld voor de gebruikskruising. INRA 95 is een samengesteld ras, waarbij de beste eigenschappen van Blonde d’Aquitaine, Belgisch witblauw, Limousin, Rouge des Prés en Charolais zijn samengebracht. In Frankrijk worden INRA 95 stieren al jarenlang met veel succes ingezet. Twee jaar geleden is de INRA 95 ook in Duitsland geïntroduceerd en ook daar is een zeer succesvolle start gemaakt.
Momenteel worden er in Nederland volop INRA 95 kalveren geboren, en krijgen we veel enthousiaste reacties van onze klanten omtrent geboortegemak, vitaliteit, drinkgedrag en groeieigenschappen. Wilt u ook uw ervaringen met ons delen, of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.


 

GALACTICO'S KLASBAKKEN

Galactico
Galactico

Tijdens onze afgelopen voorjaarsreis zijn we wederom diep onder de indruk geraakt van de dochters van Galactico.

Ook dit keer zagen we echte kwaliteitsdieren die extra klasse toonden. Galactico weet zeer nadrukkelijk z’n stempel te drukken op z’n nakomelingen. De jeugdige, laatrijpe Galactico’s hadden zich prima doorontwikkeld en waren fraai uitgezwaard.
De uitgebalanceerde dieren hadden een sterke bovenbouw en licht hellende, brede kruizen. De zeer goed aangehechte kwaliteitsuiers hebben een goede ophangband en zijn voorzien van iets langere, goed geplaatste spenen. De harde, droge benen zijn iets krom in de hak met daardoor een zeer goede, ruime stap. De klauwen zijn uitstekend.
Galactico kan vrouwelijkheid en kwaliteit toevoegen aan de huidige populatie, en is daarom een uitstekende opvolger van de stier Goldfarm. Galactico is A2/A2-stier en in het bezit van de BB-variant voor kappa-caseïne. Hij past erg goed op dochters van Disclosure, Stellando, Big Winner en Repairman.

Galactico dochter 0572   Galactico dochter Fasana
Galactico dochter 0572  

Galactico dochter Fasana


 

SCIAQUA'S INDRUKWEKKEND

Sciaqua
Sciaqua

Onlangs zijn we weer op dochtertour naar Italië geweest. De dochtergroep die met name indruk maakte, was die van Sciaqua.

Met Cashmoney x Twist x Fibrax x Demand is z’n stamboom zondermeer uniek te noemen. Deze diepe Italiaanse koefamilie kenmerkt zich door middelgrote koeien die stuk voor stuk oud zijn geworden. Sciaqua lijkt deze traditie onverminderd voort te zetten. De geïnspecteerde dochters waren eveneens middelgroot, jeugdig en liepen over van kwaliteit.

Ze waren bovengemiddeld breed en stabiel in de voorhand.
De ronde ribben leveren ruim voldoende capaciteit op in de middenhand. De kruizen waren licht hellend en goed gevormd.
De fijne, harde, droge benen waren iets krom van stand en werden uitstekend gebruikt. De klauwen waren best.
De uiers waren super; vast aangehecht, vierkant en van prima kwaliteit. Sciaqua (aAa 513426) heeft naast prima productie- en exterieurcijfers eveneens uitstekende fokwaarden voor celgetal en vruchtbaarheid. Hij is A2/A2-stier, zeer geschikt voor pinken en heeft een vlotte melkbaarheid. Sciaqua is daarnaast de nr 1 stier voor kaasgeschiktheidsindex. Bovenstaande punten maken Sciaqua een echte allrounder en hij biedt dan ook zeer ruime gebruiksmogelijkheden. Met Sciaqua hebben we weer een échte ‘Veecom-stier’ aan ons pakket toegevoegd!

Sciaqua dochter Mina   Sciaqua moeder
Sciaqua dochter Mina  

Sciaqua moeder

REISVERSLAG MEI 2019

Galactico:   Galaxy x Bookem x Shottle   aAa 132564

Galactico dochter

Galactico dochter

Galactico hebben we deze reis voor de tweede keer bekeken, en hij is wederom gekroond tot de beste groep van de tour. Deze middelgrote correct gebouwde tweedekalfs dieren zijn behoorlijk uitgezwaard. De jeugdige rondgeribde Galactico dochters hebben een sterke bovenbouw en licht hellende, brede kruizen. De extreem goed aangehechte kwaliteitsuiers voorzien van een goede ophangband, hebben veel lengte in de bodem en zijn voorzien van iets langere, goed geplaatste spenen. De benen van de Galactico’s zijn fijn, hard en droog, iets krom in de hak en daardoor een zeer goede, ruime stap. De klauwen zijn ietwat puntig.
Galactico past uitstekend op dochters van bijv. Leko, Disclosure, Stellando en Big Winner  

Jenson:   Balisto x Epic x Bronco   aAa 423
Van Jenson zagen we een groep vaarzen met een enorme wil om te produceren. De dieren toonden een evenwichtige mix tussen melktype en kracht. Iets bovengemiddelde hoogtemaat, voldoende diepte in het front. De kruizen zijn overwegend hellend, met af en toe een kort, iets oplopend kruis, hetgeen te herleiden is tot een gebrek aan code 6. Jensons hebben over het algemeen goede uiers; goed van vorm in zowel vooruierlengte als achteruierhoogte, met daarbij gemiddelde uierkwaliteit. Qua speenplaatsing en -lengte is Jenson absoluut robotgeschikt. Jenson geeft goede benen met voldoende bot, en een iets kromme stand, met daarbij een wisselend beengebruik.

Sciaqua:   Cashmoney x Twist x Fibrax   aAa 513426

Sciaqua dochter Mina

Sciaqua dochter Mina

Sciaqua was de openbaring van deze trip. Van Sciaqua zagen we voor de tweede keer dochters en het was wederom zeer overtuigend. De middelgrote Sciaqua dochters zijn bovengemiddeld breed en stabiel in de voorhand en paren dit aan geweldige melktypische kwaliteiten. Het fijne vel, de lange nek, de fijne harde botstructuur en de kwaliteit van het uierweefsel zijn kenmerkend voor de Sciaqua dochters. De kruizen zijn licht hellend en goed geconstrueerd, hetgeen een positief effect heeft op een soepel gebruik van de harde, droge benen met uitstekende klauwen. De uiers waren zowel qua aanhechting, vorm en kwaliteit zeer indrukwekkend. Zelden zagen we van een stier een groep dochters die zo overtuigend was in zowel kwaliteit als uniformiteit. Met Sciaqua hebben we weer een echte ‘Veecom-stier’ in ons pakket.

Mancuso RF:   Boss x Snowman x Shottle   aAa 342  
Tijdens deze tour hebben we helaas te weinig dochters gezien om van Mancuso een goed oordeel te kunnen geven. De wat rijpere vaarzen met veel hardheid van boven, lange, brede kruizen en zeer open ribben. De uiers zijn vast aangehecht, met een zeer nauwe speenplaatsing. De benen zijn krom met lage verzenen en goede klauwen. Naar onze eerste indruk is deze stier het beste te gebruiken op dochters van bijv. Kodak, Big winner en Maik-bloed.

Barreto:   Mogul x Bogart x Boliver   aAa 534

Barreto dochter Sonya

Barreto dochter Sonya

De Barreto dochters hebben we deze tour voor de tweede keer ekeken en het enthousiasme wat we de vorige keer kregen van z’n dochters is dit keer zeker niet minder geworden.
De zwaargebouwde krachtige dieren zijn nog verder doorontwikkeld. De zware vaarzen van de vorige keer zijn doorgegroeid en daarbij laten ze meer fijnheid zien. De kruizen zijn licht hellend, waarbij de draaier mooi centraal geplaatst is. Hun fantastisch beaderde uier die vast van voren is en breed en hoog van achteren, is voorzien van een goede ophangband en prima speenplaatsing. Het enige aandachtspunt bij deze mooie uiers is de textuur. De benen van de Barreto dochters zijn opvallend goed. Ze hebben iets meer bot, met hoge korte klauwen en worden zeer goed gebruikt. Een echte benenstier! 
Barreto is een hoge gehaltenstier, en kan naar ons idee superwerk doen op dochters van o.a. Prince, Malki, The Answer en Kodak.

Belinelli:   Doorman x Gerard x Goldwyn   aAa 324
Van Belinelli hebben we een tiental dochters gezien. Het zijn jeugdige, grote dieren met veel lengte in het skelet. Ze hebben een harde bovenbouw met lange kruizen waarvan de draaier vaak iets naar achteren is geplaatst. De uiers zijn soms kort, met brede hoge achteruiers, een zeer sterke ophangband en een nauwe speenplaatsing. De benen zijn droog van bot, krom van stand en hebben lage verzenen met platte, open klauwen. Volgend jaar gaan we deze dochters zeker weer bekijken, maar voor dit moment wachten we nog even af met importeren.

Poison:  Doorman x Planet x Bolton   aAa 324156

Sciaqua dochter Mina

Poison dochters

Ook van Poison zagen we voor de tweede keer een grote groep dochters. De Poison dochters zijn bovengemiddeld qua ontwikkeling. De diepe voorhanden en lange skeletten zijn een handelsmerk van deze Doormanzoon. Hij vererft extreem beste uiers, welke hoog en breed zijn aangehecht, en van prima kwaliteit zijn. Over het algemeen hebben de Poisons goede kruizen, maar door gebrek aan code 6 zie je af en toe een oplopend kort kruis. Poison geeft harde, droge, sterke benen, die goed van stand zijn, met over het algemeen goede klauwen. Voor het beste resultaat dient Poison gebruikt te worden op koeien met voldoende code 5 en 6.
Hij past uitstekend op dochters van Kodak, Madiba, Outlaw en The Answer.

Riddik:   Jacey x Robust x Baxter   aAa 243165
Van Riddik hebben we een aantal hele beste vaarzen gezien, maar er was nog wel wat spreiding in z’n dochters. Hoogtemaat is gemiddeld goed, de voorhanden voldoende diep, maar bij een aantal Riddik dochters was er onvoldoende breedte in de voorhand, waardoor de voorbenen een Franse stand vertoonden. De kruizen van Riddik dochters zijn overwegend hellend, maar de draaiers staan niet altijd centraal. Het beenwerk is wisselend, met name in de stand en botkwaliteit. De uiers zijn voldoende in vorm en kwaliteit. We gaan Riddik volgen, waarbij het verloop van zijn nog prille fokwaarde en de eventuele tweede bezichtiging bepalend zullen zijn.

Scaglietti:   Enforcer x Active x Goldwyn   aAa 513642

Scaglietti dochter

Scaglietti dochter

De middelgrote zwarte parels laten veel fijnheid zien. Z’n dochters hebben stabiele voorbenen, zijn rondgeribd en hebben stabiele, brede kruizen. Het voordeel van deze brede kruizen is de ruimte die dit oplevert voor het uier. Zij hebben brede, vierkante uiers die af en toe wat los zijn, met langere zware spenen. Deze uiers melken volledig weg. De Scaglietti dochters hebben fijne benen die wat krom van stand zijn, goed gebruikt worden, met daarbij platte klauwen. Deze super pinkenstier is een welkome aanvulling op ons stieraanbod. Een 5-stier die vrij is van Mascolbloed! Scaglietti past goed op dochters van Atlantic, Milito en Cricket.

Van de nieuwe stier Bandicoot hebben we een te gering aantal dochters gezien voor een objectief, eerlijk verslag.  


 

EERSTE SECRETARIAT DOCHTER EXCELLENT

Secretariat dochter Miki

Secretariat dochter Miki Ex 90

Secretariat lijkt de nieuwe standaard voor topexterieur. Onlangs werd zijn eerste dochter al met excellent ingeschreven. Dat er na haar nog velen zullen volgen lijdt geen twijfel.

De tweede- en derdekalfs Secretariats weten enorm te imponeren met hun zeer ruime skeletten en diepe voorhanden.
De bovenbouw is sterk en wordt gevolgd door superbrede, goedgevormde kruizen. Secretariatdochters beschikken over geweldige benen; droog van bot met goede klauwen die super worden gebruikt.

Het handelsmerk van Secretariat is evenwel de uiers; deze zijn van een ongeëvenaard niveau, met name de hoogte en breedte van de achteruiers. Naast de torenhoge exterieurcijfers noteert hij ook prima fokwaarden voor productie en gezondheid. Secretariat is A2/A2-stier, geschikt voor pinken en heeft een vlotte melkbaarheid. Hij is een uitstekende partner voor dochters van The Answer, Malki, Disclosure, Sol en Raglan.

 


 

VEECOM VERRAST MET VIER RONDE FOKSTIEREN IN TIP LIJST

In de recente TIP lijst Top 40 staan vijf fokstieren met de ronde aAa codes 5 en 6 in verschillende combinaties met de 1. Vier van die vijf stieren zijn van Veecom dat met het testprogramma na zes jaar nu fraaie resultaten boekt.

“Onze vier stieren in de Top 40 komen ofwel direct uit het Veecom testprogramma of zijn indirect voor Veecom gefokt”, vertelt Wim de Boer van Veecom. “Disclosure en Raglan komen uit ons programma terwijl we Berico’s vader D-Mason als stiervader onder de aandacht van de Italiaanse stierenanalisten hebben gebracht.”

Groeiende behoefte aan ronde codes
Veecom blijkt met zijn aandacht voor ronde aAa codes al langer in te spelen op een trend.  “Zes jaar geleden zagen we de groeiende behoefte aan stieren met ronde codes ontstaan”, vertelt De Boer. “Mede onder invloed van de genomic selectie werd de variatie in bloedvoering en de variatie in aAa codes steeds beperkter. Daarom zijn we met ons testprogramma stieren gaan zoeken die wel aan deze kwaliteiten voldoen en bij voorkeur ook goed scoren voor levensduur. We hebben daarvoor een samenwerking opgezet met onze Italiaanse partner en in het Farmers Wish programma dezelfde opzet gevolgd. Van vier stieren met de aAa codes 516/615 kun je concluderen dat zij zorgen voor meer spreiding wat betreft aAa codes en dat zij gezien hun lage verwantschapsgraad ook voor de nodige bloedspreiding zorgen. Vitaliteit vanuit bloedspreiding is naast celgetal en vruchtbaarheid zeker van belang voor levensduur.”

Levenslustige koeien die lang meegaan
Dat het aAa systeem de pijler is onder het testprogramma wekt geen verbazing, want zegt De Boer: “aAa werkt bewezen levensduurverhogend. Dat blijkt uit Deens en Nederlands onderzoek. Doordat fokken op levensduur via het aAa systeem voor veel melkveehouders tegenwoordig een hot item is, zien we dat er wereldwijd ook een groeiende behoefte is aan ronde codes. Melkveehouders kiezen mede onder druk van de maatschappelijke duurzaamheidstrend steeds vaker voor gezonde levenslustige koeien die lang meegaan. Zij zien geen brood meer in de open, hoge dieren die veel produceren in korte tijd met alle risico’s die dat met zich meebrengt.”

Bewijs na zes jaar testen
Veecom heeft daarom zes jaar geleden een eigen testprogramma opgezet. “Deze vier stieren uit ons testprogramma bewijzen de filosofie in de praktijk, stelt De Boer die zijn stieren uit de TIP lijst graag toelicht:

Disclosure aAa 516 (Maik x Ramos x Shottle)

Voor levensduur tellen vooral vruchtbaarheid en het subklinische celgetal zwaar mee. Met een celgetal van 112 en 110 dochtervruchtbaarheid is Disclosure bij uitstek geschikt voor de melkveehouder die kiest voor een lange levensduur. In de aprildaai stijgt Disclosure voor levensduur met +70 dagen naar +739 LVD.  De 2e kalfs koeien en de eerste 3e kalfs koeien zijn ook nog eens fraai om te zien met opvallende beste kruisvorm en beste benen en de productie index stijgt ook met iedere volgende lactatie.

Raglan aAa 561 (Maik x Stadel x Celsius)

Raglan dochter BICC Christina 59

De eerste draai van Raglan is ver boven zijn verwachtingswaarde . Met een plus van maar liefst
 185 NVI (+52) en 194 Inet (+46). Raglan kenmerkt zich vooral in zijn ronde kenmerken, conditiescore (110) met 105 celgetal en 105 dochtervruchtbaarheid. De melkproductie is +647 kg, +0.12 %vet en +0.03% eiwit. Met een plus van + 210 LVD naar+ 690 LVD lijkt het begin zeer positief.

Ludico aAa 516: (Laudan x Boss Iron x Skywalker )
Lucico is een geweldige melkstier zeker gezien zijn afstamming van waaruit hij zeker geen melkrijke bonus kreeg. Wat dat betreft is bijna 1200 kg melk met slecht een lichte gehalte verlaging uniek te noemen. Ook de goede celgetal score samen met de vlotte melksnelheid is positief.

Berico aAa 615 (D-Mason x Goldwyn x Titanic)
Ook Berico combineert mooie cijfers voor celgetal (106) en dochtervruchtbaarheid (103). Door zijn afstamming D-Mason x Goldwyn en zijn aAa code 615 is Berico een unieke en gemakkelijk te gebruiken stier. Hij heeft inmiddels 3de kalfs koeien aan de melk en stijgt nogmaals in kilo’s vet en eiwit, tot ruim 1000 kg melk met vlakke gehaltes, een unicum binnen de groep stieren met ronde codes.
LEGENDE PRINCE OVERLEDEN OP 15-JARIGE LEEFTIJD

Prince, de legende

 

New Farm Britt Prince, de beste stier die we in ons 30-jarige bestaan hebben vermarkt, is overleden op ruim 15-jarige leeftijd.

Prince stierf op 11 april een natuurlijke dood op het Ki station van Intermizoo in Italië.

Prince is een legende in de Holstein historie in Nederland.
Hij is al jaren de beste levensduurstier op basis van 97% betrouwbaarheid.

De spermakwaliteit, de kalvervitaliteit, celgetal, klauwgezondheid, dochtervruchtbaarheid, laatrijpheid:
Prince heeft het allemaal.

En dan de progressie over de lactaties van vaars naar 5de kalfskoe ruim 1300 kg. Het uitgroeien per lactatie resulteert uiteindelijk in fraaie kwaliteitskoeien met subliem beenwerk.

Wij zijn de mensen van Intermizoo buitengewoon erkentelijk dat ze Prince zo lang en zo goed hebben verzorgd.

Het Veecom Team


APRILDRAAI TOONT GOEDE RESULTATEN EIGEN TESTPROGRAMMA

Wij zijn bijzonder trots op de resultaten van ons eigen testprogramma. Op dit moment hebben we maar liefst 5 goede fokstieren in de groep stieren met de wereldwijd schaarse aAa codess 156. 516, 561, 615. Het is een prachtige variatie in bloedvoering en veel keus wat betreft melk, gehaltes en gezondheidskenmerken.

Topspeed Raglan RF (Maik x Stadel x Celsius)

aAa 561432 roodfactor, pinkenstier, conditie
De eerste draai van Raglan is ver boven zijn verwachtingswaarde . Met een plus van maar liefst
 185 NVI (+52) en 194 Inet (+46). Raglan kenmerkt zich vooral in zijn ronde kenmerken, conditie score (110) met 105 celgetal en 105 dochtervruchtbaarheid. De melkproductie is +647 kg, +0.12 %vet en +0.03% eiwit. Met een plus van + 210 LVD naar+ 690 LVD lijkt het begin zeer positief. Daarnaast is hij tevens pinkenstier.

 

Topspeed Gaby 2 MTS. Zandvliet, Langezwaag
Volle zus Raglan RF

 

Berico (D-Mason x Goldwyn x Titanic)

aAa 615243 fraaie melkkoeien, super uiers,
Berico heeft inmiddels 3de kalfs koeien aan de melk en stijgt nogmaals in kilo’s vet en eiwit. Inmiddels bereikt hij de +1138 kg liter met -0.02% vet en -0.04 eiwit. Met 106 celgetal en 103 dochtervruchtbaarheid. Door zijn afstamming D-Mason x Goldwyn en zijn aAa code 615 een unieke en gemakkelijk te gebruiken stier. Aandachtspunt is zijn melksnelheid met 93.

The Answer (Lonar x Northern x Downson)

aAa 615243

De productie index van The Answer dochters in de 4e lactatie is met +392 kg melk, +0.10 vet en +0.10 eiwit veel hoger dan de index gebaseerd op vaarzen. Ook de levensduur index stijgt nu de dieren ouder worden. Deze pure outcross stier met de aAa 615 geeft harde jeugdige koeien met super benen en klauwen.

Disclosure (Maik x Ramos x Shottle)

aAa (516432) pinkenstier, levensduur topper
Disclosure bevestigd zijn cijfers met zijn 3de kalfs koeien. Stijgt in melk naar +917 kg.  Daarnaast extreem goed in secundaire kenmerken. Voor levensduur is het bekend dat vooral vruchtbaarheid en subklinische celgetal van belang zijn om oudere koeien te krijgen. Met een sub. celgetal van 111 en 110 dochtervruchtbaarheid heeft Disclosure alles om oude koeien te geven. Zijn levensduur stijgt ook weer met ( +70 dagen) naar +739 LVD.  De 2e kalfs koeien en de eerste 3e kalfs koeien zijn ook nog eens fraai om te zien met opvallende beste kruisvorm en beste benen en vooral klauwen.

Farmers Wish Madiba (D-Mason x Active x Ramos)

aAa 156324 pinkenstier, eiwit kanon
Madiba is een gehalte vererver puur zang. Zijn 2de kalfs dochters staan op +0.53%vet en +0.15% eiwit. Daarnaast stijgt hij maar liefst 4 punten vruchtbaarheid naar 102 en 2 punten uier gezondheid naar 103. Met +438LVD (+47), 108 melksnelheid, pinkenstier en super uiers een stier om zeker te gebruiken. Madiba past vooral op de krachtige grove open koeien welke efficiënter kunnen en daar waar hoge gehalten en beste uiers gewenst zijn. Met een melksnelheid van 108 past Madiba erg goed op bijv. Danno dochters.

Hennie 117 (Madiba) Gebr. Koops, De Punt

Danubio (Econyne Isy x Mascol x O-Man)

aAa 543 krachtpatser puur sang
Ook in de groep stieren met 543 hebben we met Danubio een sterke pion.
Idevra Danubio komt uit een diepe Italiaanse koe familie met veel aanleg voor melk. De 2de kalfs koeien in Nederland vererven veel liters, +1511kg melk! zijn index komt nu uit op +1470, -0,30 vet en -0,10 eiwit. Levensduur +630 (+36), celgetal blijft stabiel met 104, maar nu wel 103 (+4) dochtervruchtbaarheid. Danubio levert topkoeien als u de combinatie Danubio x Prince maakt. Dit is een Golden Cross.

Danubio Bicc Tessa 4 Danubio x Prince

Danubio Bicc Tessa 4 Danubio x Prince

Prince (Britt x Mtoto x Skywalker)

aAa 234165
Prince is helaas uit productie gehaald. Gelukkig kunnen we nog even vooruit met zijn voorraad. Na bijna 16 jaar nog steeds de nummer 1 qua levensduurdagen +944 LVD bij +95% betrouwbaarheid. Ook in de top 15 vinden we Torrer met +686LVD. Prince dochters zijn zeer efficiënt en stijgen elke lactatie in melk. van vaars naar 5de kalfs koe +1393 kg melk! deze super benen stier (108) blinkt natuurlijk uit in vruchtbaarheid 105 en celgetal 108.


Toelichting op de draai, april 2019

De nieuwe Italiaanse draai bevestigd de capaciteiten van een groot aantal stieren die in december een veelbelovende start kenden daarnaast maken een aantal nieuwe talenten hun debuut.

Afgelopen voorjaar hebben we een aantal stieren toegevoegd aan ons pakket zoals: Poison, Galactico en Barreto deze stieren handhaven zich uitstekend op hun oorspronkelijke niveau.

Poison   Doorman x Planet x Bolton, aAa 324
Zijn enorm hoge productie-index ook omgerekend, met positief eiwit percentage is in combinatie met super benen en uiers en geweldige gezondheidskenmerken een bijzonder sterke mix. Het is goed om te constateren dat de kruisligging per draai verbetert, hetgeen we erg belangrijk vinden voor een Doorman zoon. Ook Poison is A2A2.

Galactico   Galaxy x Bookem x Shottle, aAa 132
Van Galactico zagen we afgelopen zomer een fantastische groep koeien en in productie consolideert Galactico zijn niveau. Galactico is celgetal en vruchtbaarheidsspecialist en ook Galactico is A2A2 en BB kappa caseïne.

Barreto   Mogul x Bogart x Boliver,  aAa 534
Barreto stijgt in melk en verbetert zich opnieuw iets in celgetal.  Melksnelheid 105, geboortegemak 102.

In deze draai hebben een aantal oudgedienden hun betrouwbaarheid flink verbeterd.

Mufasa  Planet x O-Man x Jocko aAa 153
Zowel in Italië als in Nederland stemt Mufasa door zowel productie als exterieur, maar zeker in celgetal en vruchtbaarheid tot grote tevredenheid.

Scolari   Jeevex x Goldwyn x Champion, aAa 132
Ook Scolari heeft vaarzen en 2e kalfs koeien uit de fokperiode aan de melk. De Scolari dochters maken een flinke sprong van vaarzen naar 2e kalfs koe. Zowel in melksnelheid, celgetal als dochtervruchtbaarheid laat Scolari uitstekende cijfers zien. Ook de eerste Nederlandse dochters stemmen de gebruikers tot grote tevredenheid, al lijkt de hoge benenscore zowel in Nederland als in Italië wat af te vlakken.

Zamagni  Superstition x Active x Laudan, aAa 324
Van Zamagni zijn de fokperiode vaarzen aan de melk en de stijgende lijn van december blijft behouden. De eerste Zamagni dochters zijn in Nederland aan de melk, de productie lijkt beter dan verwacht en de beste uiers zijn absoluut de realiteit.

Secretariat   Numero Uno x Baxter x Goldwyn, aAa 324
De exterieurtopper Secretariat consolideert op basis van 2e kalfs koeien zijn enorme niveau qua exterieur en blijft qua productie en fitness op hetzelfde niveau. Uitstekende scores voor dochtervruchtbaarheid, celgetal, geboortegemak en melksnelheid onderstrepen het allround karakter. Secretariat verenigt top exterieur en functionaliteit.

Armazen   Sudan x O-Man x Titanic, aAa 135
Blijft de stier met de huizenhoge gehaltes en de vlotte melksnelheid en met 111 geboortegemak de super pinkenstier. A2A2 melk en BB kappa caseïne vormen een mooie bonus.

Siaqua debuteerde in 2018 en blijkt een zeer stabiele stier.

Sciaqua   Cashmoney x Twist x Fibrax, aAa 531
Sciaqua is een typische Intermizoo stier met een heel eigen smoel, passend in de Veecom filosofie. Middelgrote goedgebouwde dieren, zeer efficiënt. Voldoende melk, positief in gehalten. Super gezondheidskenmerken en A2A2
melk en pinkenstier. De april draai toont een fraaie bevestiging van het prima debuut in december.
Wij zijn erg nieuwsgierig naar de 2e kalfs koeien.

De debutanten:

Scaglietti  Enforcer x Active x Goldwyn, aAa 513
Een uitstekend debuut van deze unieke stier. Mooie productiecijfers gepaard aan een goed en functioneel exterieur en prima fitness kenmerken. De mei tour zal de eerste dochter impressie geven en de augustus draai moet voor de betrouwbaarheid zorgen.

Bandicoot   Balisto x Man-Oman x Shottle, aAa 243
Veel melk, vet iets verlaagd maar met een ook omgerekend positief eiwit percentage neemt deze debutant met een beste exterieur fokwaarde brutaal de leiding in het Intermizoo stierenpakket.
Pinkenstier (110 geboortegemak), 103 melksnelheid maar uitstekend in celgetal. Ook vruchtbaarheid en levensduur zijn best.

Jenson   Balisto x Epic x Bronco, aAa 423
Ook bij KI Inseme is debutant Jenson de leider van de ranglijst. Beide stieren waren niet in beeld als belofte op basis van hun genomic fokwaarde, maar blijken ver boven de verwachtingen te presteren nu er dochters aan de melk zijn.
Dit geeft de betrekkelijkheid van de merkertechniek realistisch weer. Jenson vererft 1733 kg melk, is iets onder gemiddeld in percentage, maar positief (ook omgerekend) qua eiwit percentage.
Deze pinkenstier met A2A2 kent super celgetal en vruchtbaarheidscijfers en een best exterieur.

Onze tour in mei zal bepalen of deze stieren in ons pakket zullen worden opgenomen.


 

OPVALLEND RESULTAAT VEECOM STIEREN OP SHOW LOCHEM

Pitbull Golden Dreams Pitbull

Pitbull Golden Dreams Pitbull

Diverse Veecom stieren boekten opvallende resultaten op de 25e fokveeshow in Lochem die op 30 maart werd gehouden.

Zo werd bij de zwartbonte vaarzen Go-Farm Pitbull dochter  Marian 31 van de familie Arendsen Raedt uit Barchem kampioen. Haar volle zus Marian 30 tevens uit de bekende Blitz dochter Marian 26 werd in de middenklasse kampioen.
Beide Pitbull dochters vormden samen met Golden Dreams dochter Nikki G Dreams, die als 3e eindigde tijdens het kampioenschap bij de vaarzen, de bedrijfsgroep van de familie Arendsen Raedt. Dit trio met allen beste uiers, goede benen en fraaie frames werd door de jury aangewezen als beste bedrijfsgroep van de dag en omschreven als uitlopende kopgroep.

 

Camilla 35  Goldfarm x Fibrax

Camilla 35  Goldfarm x Fibrax

Goldfarm dochter Camilla 35

Waar in de middenklasse de Pitbull dochter van Arendsen Raedt de kampioenstitel veroverde, was de reserve kampioene niemand minder dan Goldfarm dochter Camilla 35 van Banning Krabbenborg uit Mariënvelde. Dit jaar als debutant in Lochem.

De prachtige Sabbiona Goldfarm dochter uit een Fibrax moeder was een opvallende verschijning met beste benen en een super uier en vooral veel macht. Ze werd dan ook niet voor niets door de jury omschreven als krachtpatser.


Inzenders van harte gefeliciteerd met dit fantastische resultaat. 

TWAALFDE STIER FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI BIG DEAL


VEECOM PRESENTEERT: MARS FRASSINO


 

SECRETARIAT STIJGT

Galactico
Secretariat

Tijdens de afgelopen decemberdraai heeft Secretariat hele goede zaken gedaan. Zijn tweedekalfsdochters in Italië blijken er qua productie een flinke schep bovenop te doen. Dit wordt duidelijk onderstreept door een laatrijpheidsscore van maar liefst 110.

Ook qua exterieur bleken z’n dochters zich als twenter sensationeel doorontwikkeld te hebben, zo constateerden we tijdens de afgelopen dochtertour. De Secretariats imponeerden met hun ruime skeletten en veel power in het front. Daarna volgde een sterke bovenbouw en superbrede, goed gevormde kruizen. Secretariat dochters beschikken over geweldige benen; droog van bot met goede klauwen die super worden gebruikt.
De uiers zijn van een exceptioneel niveau; met name de enorm hoge en brede achteruiers vallen op. Maar Secretariat heeft veel meer te bieden dan topexterieur alleen; ook voor gezondheid scoort hij prima, en tevens is hij A2/A2-stier. Hij heeft daarbij een vlotte melkbaarheid en is een uitstekende partner voor dochters van The Answer, Wellness, Malki, Disclosure en Sol.

Secretariat dochter Bikini   Secretariat dochters
Secretariat dochter Bikini  

Secretariat dochters


 

TOELICHTING OP DE DRAAI, DECEMBER 2018

De nieuwe Italiaanse draai geeft opnieuw weer vele nieuwe namen en kwaliteiten waaruit het lastig is om te bepalen welke stieren het huidige Veecom pakket zullen versterken.

Afgelopen voorjaar hebben we een aantal stieren toegevoegd zoals: Poison, Galactico en Barreto en daarmee zijn we zeer tevreden over de mogelijkheden binnen ons huidige pakket. Aan de hand van de aprildraai en onze dochtertour in mei 2019 gaan we bepalen welke stieren goed genoeg zijn om toe te voegen.

POISON   Doorman x Planet, aAa 324
Heeft zijn enorm hoge productie index zelfs nog iets verbeterd en ook in melksnelheid wint hij 3 punten.

ARMAZEN   Sudan x O-Man, aAa 135
Blijft de stier met de huizenhoge gehaltes en de vlotte melksnelheid en met 111 geboortegemak de super pinkenstier.

GALACTICO   Galaxy x Bookem, aAa 132
Van Galactico zagen we afgelopen zomer een fantastische groep koeien en in melk zien we een stijging terwijl Galactico zijn hoge celgetal score behoudt en de melksnelheid verbeterd.

BARRETO  Mogul x Bogart, aAa 534
Hij stijgt in melk en verbeterd zich iets in celgetal. Melksnelheid 105, geboortegemak 101.

BERICO  D-Mason x Goldwyn, aAa 615
De melkstier Berico maakt op basis van vaarzen naar 2e kalfs koeien een flinke sprong in melk. Celgetal 112, dochtervruchtbaarheid 100, melksnelheid 94. Ook in Nederland geven de Berico dochters een zelfde beeld.

In deze draai hebben een aantal oudgedienden hun reputatie meer dan bevestigd.

MUFASA Planet x O-Man, aAa 153
Stijgt op basis van fokstierdochters zowel in Italië als in Nederland in zowel productie als in celgetal en vruchtbaarheid.

SCOLARI  Jeeves x Goldwyn, aAa 132
Ook Scolari heeft vaarzen en 2e kalfs koeien uit de fokperiode aan de melk. De Scolari dochters maken een flinke sprong van vaarzen naar 2e kalfs koe. Zowel in melksnelheid, celgetal als dochtervruchtbaarheid laat Scolari uitstekende cijfers zien. Ook de eerste Nederlandse dochters stemmen de gebruikers tot grote tevredenheid.

ZAMAGNI  Superstistion x Active, aAa 324
Van Zamagni zijn ook de fokperiode vaarzen aan de melk en ook dit heeft een stijging in liters tot gevolg. Komend voorjaar verwachten wij de eerste Zamagni dochters in Nederland aan de melk.

SECRETARIAT  Numero Uno x Baxter, aAa 324
De exterieur topper Secretariat laat in kg. melk een flinke stijging zien op basis van tweede kalfs koeien. Uitstekende scores voor dochtervruchtbaarheid, celgetal, geboortegemak en melksnelheid onderstrepen het allround karakter. Secretariat verenigt top exterieur en functionaliteit.

PRINCE   Britt x MToto, aAa 234
In de Nederlandse draai blijft Prince natuurlijk een fenomeen. Op basis van inmiddels 5e en 6e kalfs koeien nog steeds de uitzonderlijke levensduur stier. Met de outcross afstamming en geweldige secundaire kenmerken.

De stieren uit ons eigen testprogramma vormen inmiddels een onmisbare schakel in ons pakket.

DISCLOSURE   Maik x Ramox, aAa 516
Heeft zijn naam inmiddels gevestigd. De 2e kalfs koeien zijn verantwoordelijk voor een flinke stijging in liters melk, gepaard aan een uitstekende levensduur, celgetal en vruchtbaarheid.
De 2e kalfs Disclosure dochters groeien uit tot uitgebalanceerde harde koeien met een fraaie uitstraling.

THE ANSWER   Lonar x Northern, aAa 615
Op basis van inmiddels 3e kalfs koeien scoort The Answer zowel in kg. melk als ook in vet en eiwit percentage ruim boven het gemiddelde. Wij horen zeer positieve reacties van klanten over de spijkerharde The Answer dochters.

FaWi MADIBA   D-Mason x Active, aAa 156
Van pinkenstier en uier specialist Madiba zijn inmiddels 2e kalfs koeien aan de melk. Madiba is positief in melk, erg hoog in vet en eiwit percentage.


 

GALACTICO'S BUITENAARDS GOED

Galactico
Galactico

Onlangs hebben we in Italië wederom een groep Galactico dochters bekeken, welke onze eerder opgedane indrukken volledig wist te bevestigen.

Ook dit keer lieten z’n dochters een surplus aan kwaliteit zien. De jeugdige Galactico’s blinken uit in uniformiteit en laatrijpheid. De uitstekend aangehechte kwaliteitsuiers zijn voorzien van een goede ophangband en hebben iets langere, goed geplaatste spenen. Over het algemeen is de kruisconstructie prima; breed, correct geplaatste draaiers en meestal vlak tot licht hellend.

De benen zijn, zowel in kwaliteit als in gebruik, van een uitzonderlijk niveau, evenals de klauwen. Galactico is de juiste stier op het juiste moment; hij kan de broodnodige vrouwelijkheid en kwaliteit toe voegen die veel koeien momenteel missen. Hij is naar ons idee een waardig opvolger van de stier Goldfarm. Galactico is A2/A2-stier en in het bezit van de BB-variant voor kappa-caseïne. Hij past uitstekend op dochters van Disclosure, Stellando, Big Winner en Repairman.

Galactico dochter Zultrabel   Galactico dochter Lancette
Galactico dochter Zultrabel  

Galactico dochter Lancette


DISCLOSURE OPENBAART ZICH

Disclosure
Disclosure

Weggelhorster Disclosure openbaart zich nu al als topper
voor levensduur; hij noteert reeds 747 dagen. Dit heeft hij deels
te danken aan z’n afstamming, die met Maik x Ramos x Shottle
echte duurzaamheidscracks bevat.

Maar zeker ook z’n moederlijn doet een stevige duit in het zakje;
hij stamt namelijk uit de uitstekend fokkende Dirndelstam van
Richard en Jose Haytink uit Lochem. Stammoeder Dirndel 24
won in 2007 al de verkiezing Beste Boerenkoe van Nederland,
en blijkt deze kwaliteit onverminderd door te hebben gegeven
aan haar achterkleinzoon Disclosure. 

Disclosures zijn uitgebalanceerde dieren met veel breedte en kracht, en laten veel van hun vaders aAa-code (516432) zien. Als vaars doen ze vrij rond aan, maar als tweedekalfs weten ze zich enorm te verbeteren, zowel voor exterieur alsook voor productie.

Die hogere producties gaat ze gemakkelijk af getuige de prima conditiescore van 106. Disclosure is een fenomeen qua gezondheidskenmerken; met 112 voor celgetal en 110 voor dochtervruchtbaarheid is hij ongeëvenaard. De uitstekende prestaties van Disclosure komen voor het overgrote deel tot stand op bedrijven waar mais een substantieel aandeel van het rantsoen is, maar een extra pluspunt van Disclosure is dat zijn dochters ook uitstekend presteren op bedrijven met een hoog aandeel gras en weinig of geen mais in het rantsoen. Disclosure dochters produceren melk die zeer geschikt is voor de kaasbereiding. Disclosure is pinkenstier en bevrucht uitstekend (+4). 

Bremer Disclosure Lorni   Trein 109
Bremer Disclosure Lorni, eig: H. Seeuws, Zeewolde  

Trein 109  eig: Mts Koops, Yde

 


VEECOM EXCLUSIEF DISTRIBUTEUR INRA 95

VEECOM b.v. is sinds deze maand de exclusieve distributeur van het Franse ras INRA 95 in Nederland. Onder de naam Veecom Opti-Meat wordt de INRA 95 gelanceerd als het optimale alternatief voor Belgisch Witblauw.

Bekijk hier de INRA flyer met alle informatie (pdf).

Lees het persbericht over de lancering van deze gebruikskruising (pdf).


 

EJECT: REDEN GENOEG

Eject
Zial Million Eject     aAa 315246

1. Hoge betrouwbaarheid (2700 dochters)
2. Veel melk (1315 kg)
3. Hoge duurzaamheid (DU 110)
4. Prima conditiescore (112)
5. Vruchtbaar sperma (106)
6. Ander bloed: Million x Titanic x Rudolph
7. Kappa-caseïne BB en beta-caseïne A2/B
8. Vlotte melkbaarheid (103)
9. Makkelijke geboortes (104)
10. Persistent (108)

Maar bovenal omdat Eject gewoon een goede stier is.

 

Eject dochter Barbarina   Eject dochter Tataina
Eject dochter Barbarina  

Eject dochter Tataina


 

Toelichting draai augustus 2018

De indexdraai augustus 2018 toont wederom aan dat veel Veecom stieren zich op de lange termijn nogal verbeteren t.o.v. hun aanvankelijke cijfers als jonge stier. Prince is hiervan het ultieme voorbeeld, maar ook Torrer blinkt uit in levensduur 683 LVD en verbetert zich enorm in productie + 700 kg t.o.v. de vaarzenlijst.

Good Old Prince, aAa 234 Britt x Mtoto x Skywalker  
Er zijn maar weinig stieren die kunnen tippen aan deze bijna 15 jarige stier. Deze draai doet hij er weer een schepje bovenop. Met inmiddels 3600 dochters aan de melk stijgt Prince meer dan +1400 kg melk van vaars naar 5de kalfs koe. De iets lichte knetterharde vaarzen groeien uit tot melk koeien waar veel veehouders weining omkijken naar hebben. De uitmuntende benen (108), met 104 klauwgezondheid en de sublieme secundaire kenmerken. 108 celgetal met 104 dochtervruchtbaarheid, blijven aanspreken. Deze outcross pinkenstier is nog steeds de nummer 1 qua levensduur met 95% betrouwbaarheid + 919 LVD.

The Answer, aAa 615 Lonar x Northern x Downson  
De eerste stier uit het Veecom Optimate programma met fokstier dochters. In eerste instantie niet een stier die qua cijfers eruit springt, maar kijkend naar de details zijn er maar weing van dit soort stieren. Dit is echt outcross. Daarnaast vererft The Answer zowel positief in melk als ook in %vet en %eiwit. De iets kromme maar droge benen (104) hebben ronde puntige klauwen met een klauwgezondheid van 104. Ook de kruizen zijn een sterk punt van The Answer. Ze zijn lang en hellend. De uiers wat los maar met een vaste ophangband. Daarnaast positieve gezondheidskenmerken. Bij gebuik op zware diepe koeien, O-man en Shottle bloedlijnen krijg je de beste resultaten, zoals we dagelijks zien.

Prince
Disclosure

Disclosure, aAa 516 Maik x Ramos x Shottle
De Disclosure dochters gaan van vaars , +322 kg melk naar +881 kg melk als tweede kalfs koe. Daarnaast stijgt ook het celgetal van 109 naar 112. De Disclosures worden niet gewaardeerd door de inspecteurs, maar de levensduur is hoog. Deze draai wel 2 punten hoger in benen en 1 punt in uier. Bij de dochter touren die wij hebben gedaan vonden we het keer op keer koeien die ons enorm aanspraken qua ronde kenmerken die enorm efficiënt produceerden. Ondanks de conditie score (106) zijn het zeer persistente koeien (105) die elk jaar beter worden (laatrijpheid 106). Maar de verwachting is vooral dat Disclosure de nieuwe levensduurtopper wordt naast Prince. Levensduur is inmiddels gestegen naar +747 LVD met veruit de beste dochtervruchtbaarheid van alle Nederlands geteste stieren 110. Naast de NVI van +243 is Disclosure een pinken stier met aAa 516/4.

Danubio: aAa 543  Ecoyne Isy x Mascol x O-man   
In zijn 2de draai stijgt Danubio maarliefst +71 NVI. Dit heeft hij vooral te danken aan zijn verdubbeling qua productie. Van +778 naar +1434 kg melk. De 83 vaarzen scooren 105 exterieur. 103 benen en 103 klauwgezondheid maar heeft nog een lage betrouwbaarheid. Danubio dochters melken iets vlotter dan gemiddeld met een goed celgetal (104). De dochters zijn iets vroegrijp met veel body en passen perfect op Prince, Malki, Solero, Wellness en Bagolino dochters. Deze pinken stier is ook A2/A2.

Prince
Madiba

Madiba, aAa 156 D-Mason x Active x Ramos  
Farmers Wish Madiba heeft sinds kort zijn 2de kalfs koeien aan de melk en met succes. Zijn goede productievererving houdt stand, +237kg melk +0.42 vet en +0.07 eiwit. Ondanks zijn 180 vaarzen zijn er maar 18 ingeschreven. Madiba stijgt 2 punten uier naar 105 en heeft 103 klauwgezondheid. De vlot melkende dochters (MS 106) zijn jeugdige, atletische melktypische koeien met iets smalle maar hellende kruizen daarnaast stijgt de levensduur naar +506 LVD. Deze pinkenstier (105) en aAa 156/3 heeft een niet alledaagse afstamming met de Deense duurzaamheids legende D-Mason en Italiaanse Active als moeder. Madiba levert vooral goed werk op de wat robuuste open koeien die kwaliteit missen. Madiba geeft beste uiers en uitstekende kruizen. De A2/A2 melk en de geschiktheid op pinken zijn een prettige bijkomstigheid.

 

 

ITALIAANSE DRAAI Aug. 2018

De meest opvallende stieren uitgelicht.

Berico, aAa 615 D-Mason x Goldwyn x Titanic  
Van Berico zagen we in mei beste tweede kalfs koeien. Berico blijft zeer interessant door de combinatie van veel melk en veel kg vet en eiwit en het superieure celgetal en goede vruchtbaarheid. In Italië stijgt Berico 845 kg melk in de eerste naar 1238 kg melk in de tweede lactatie. Er zijn wereldwijd zeer weinig fokstieren die deze aAa code paren aan dit niveau. Wel is de iets lagere melksnelheid van Berico een punt bij de paringen. Maar de lengte en breedte van de veelal zwarte Berico’s en de beste kruizen maken deze unieke 615 stier met de bijzonder goede D-Mason als vader tot een zeer aantrekkelijke partner voor uw koeien.

Poison, aAa 324 Doorman x Planet x Bolton  
De stier Poison is de nieuwe nummer 1 van Italië. Van deze stier zagen we beste koeien zoals in het reisverslag mei 2018 is te lezen.
Poison stijgt +200 liter naar +1082 kg melk, -0.05% vet en + 0.09% eiwit. 
Poison is een zeer interessante stier voor de Nederlandse markt, omdat hij naast de uitstekende productie vererving uitblinkt in levensduur, celgetal en vruchtbaarheid. Wel is de melksnelheid (89) een aandachtspunt. Wij denken desondanks dat Poison erg goed past op bijv. Kodak, Outlaw en Madiba dochters.

Galatico, aAa 1325 Galaxy x Bookem x Shottle 
Deze opvallende allrounder toonde ons een geweldige groep zeer kwaliteitsrijke dochters tijdens de mei tour 2018. Beste uiers en benen en geweldige gezondheidskenmerken zijn het handelsmerk van Galactico. De redelijk goede melkplas +415 en de vlakke gehaltes maken wat ons betreft Galactico tot een waardige opvolger van Goldfarm. De A2A2 melk en de BB kappa caseïne vormen een mooie bonus.

Chapeau, aAa 234 Mogul x Time x O-Man  
Chapeau paart een goede melkplas +500 kg aan positieve gehaltes +0.20 en +0.09.
Met 114 voor uiers en 106 voor benen is ook zijn hoge exterieur score gerechtvaardigd.
De levensduur en gezondheidskenmerken zijn uitstekend, zo is de combinatie uiergezondheid 109, melksnelheid 106 zeer opmerkelijk en uiterst bruikbaar.

Barreto, aAa 534 Mogul x Bogart x Boliver  
Barreto spreekt ons geweldig aan met zijn brede, diepe dochters voorzien van beste kruizen, beste benen en solide uiers. Ook deze draai blijven de melk en de hoge vet en eiwit percentages aansprekend. In de paring verdient Barreto ondersteuning voor celgetal (nu 97).

Secretariat, aAa 324 Numero Uno x Baxter x Goldwyn  
De beste exterieurstier van Italië blijft zijn hoge niveau trouw. Naast het hoge exterieur niveau zijn de enorme duurzaamheid, de goede vruchtbaarheid en celgetal scores een sterk punt. De melksnelheid 109 en de persistentie 109 vormen extra pluspunten. De tweede kalfs koeien van Secretariat zijn zeer imponerend, veel rib, hellende kruizen en super uiers en benen. Secretariat is uitstekend geschikt als pinkenstier.

SoundSystem
https://apps.crv4all.nl/siresearch/nl/detail/ITAM017991512628

Honey Trap
https://apps.crv4all.nl/siresearch/nl/detail/ITAM034990945267

Vekis Lightman
https://apps.crv4all.nl/siresearch/nl/detail/NLDM000865720468

Agrigen Intrepido
https://apps.crv4all.nl/siresearch/nl/detail/ITAM034990950778

Sandey valley COX
https://apps.crv4all.nl/siresearch/nl/detail/USAM003140616147

Labatt
https://apps.crv4all.nl/siresearch/nl/detail/CANM000012478084

Samson
https://apps.crv4all.nl/siresearch/nl/detail/USAM003142041180

Innuendo
https://apps.crv4all.nl/siresearch/nl/detail/ITAM019991633013

Rally
https://apps.crv4all.nl/siresearch/nl/detail/ITAM033990413396

Geronimo
https://apps.crv4all.nl/siresearch/nl/detail/ITAM019991371230

Enterprise
https://apps.crv4all.nl/siresearch/nl/detail/ITAM015990386781

Gorden
https://apps.crv4all.nl/siresearch/nl/detail/DEUM000358435146


SECRETARIAT SENSATIONEEL

Secretariat dochters
Secretariat dochters

Onlangs hebben we van verschillende stieren weer dochters bekeken in Italië. Eén van de meest in het oog springende dochtergroepen was die van topexterieurvererver Secretariat.

Zijn dochters hadden een sensationele ontwikkeling doorgemaakt van vaars naar tweedekalfskoe. Ze imponeerden met hun royale skeletten en veel power in de voorhand.
Wat echter het meest opviel waren de uiers; deze zijn van een exceptioneel niveau, met name de enorm brede en hoge achteruiers. Ook de zeer brede, open kruizen met een goede ligging was een terugkerend beeld.

De Secretariat dochters beschikten over beste benen, droog
van bot met goede klauwen die super worden gebruikt. Echter,

Secretariat is veel meer dan topexterieur alleen, hij laat tevens een prima productieindex met daarbij goede gezondheidskenmerken zien. Secretariat zal de beste resultaten geven wanneer hij gebruikt wordt op wat kleinere gedrongen koeien. Hij is daarnaast zondermeer in staat om een absolute keuringstopper af te leveren. Hij is geschikt voor pinken, heeft een vlotte melkbaarheid en is tevens A2/A2-stier.


REISVERSLAG DOCHTERTOER ITALIE

De recente dochtertour maakte opnieuw duidelijk dat het belangrijk het is om zelf te gaan kijken naar de nakomelingen van stieren. Lees onze bevindingen in het reisverlag


 

ELFDE STIER FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI FUTURO

FaWi Futuro


 

TIENDE STIER FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI OLBIA

FaWi Olbia


TOELICHTING OP DE APRILDRAAI 2018

Prince
Prince

Prince: Britt x Mtoto x Skywalker, aAa 234165
Ons boegbeeld Prince blijft verbazen. Opnieuw een stijging in levensduurdagen naar 916 LVD!
De atletische middelgrote Prince dochters worden steeds meer gewaardeerd door de veehouders. Aan het begin van de 5e lactatie zijn er nog bijna 2x zoveel Prince dochters op de bedrijven aanwezig t.o.v. het gemiddelde in Nederland. Ruim 50% Prince t.o.v. 26% als landelijk gemiddelde.
In de combinatie levensduurdagen (916) een aanhoudingsgetal (115) is Prince met 99% betrouwbaarheid de beste stier in het Holstein ras op dit moment.
Prince is wellicht één van de beste Holstein stieren van de laatste 20 jaar. Voorkom inteelt en verhoog de levensduur en gezondheid van uw koeien, bestel Prince nu het nog kan.
€ 22.50  actie 25 + 5  of 50 + 15.

Disclosure:  Maik x Ramos x Shottle, aAa 516432
Wij zijn erg trots op de resultaten van Weggelhorster Disclosure.
Wellicht treedt Disclosure, aAa 516  Maik x Ramos x Shottle,  in de voetsporen van Prince.
Disclosure dochters zijn net als de Prince dochters zeer laatrijp en blinken uit in celgetal 113, uiergezondheid 110 en dochtervruchtbaarheid 109.Disclosure heeft inmiddels al 690 LVD en met de superieure gezondheidskenmerken zijn alle ingrediënten voor een lang en gezond leven aanwezig.
Ook in productie maken Disclosure dochters in de 2e lactatie een flinke stap voorwaarts. Net als bij Prince het geval is, weten inspecteurs deze kwaliteiten niet te herkennen en komen de exterieurcijfers en de hoge levensduur niet overeen, maar gelukkig is het Veecom team wel in staat de juiste stieren te selecteren.

FaWi Larando: Lonar x O-Man x Osmond, aAa 561 en FaWi Pirlo: Jerudo x Alves x Jumbo, aAa 516342 zijn weliswaar geen spectaculaire blikvangers, maar beide kunnen bij goed gebruik goed werk leveren en maken in de laatste index draai wel een behoorlijke stijging door.

FaWi Madiba: D-Mason x Active x Ramos, aAa 156324
Ook Farmers Wish Wageningen Madiba debuteerde in de april draai, met een positieve melkplas + 246, een opvallend hoog vet% 0.45 en positief eiwit 0.08. Erg positief zijn de secundaire kenmerken van Madiba, met positieve scores voor melksnelheid, karakter en celgetal. Het is nog te vroeg voor een definitief oordeel, maar de eerste Madiba dochters zijn jeugdig, vrijwel altijd voorzien van beste kruizen en kwaliteitsuiers. De benen worden goed gebruikt. Botkwaliteit is goed.

The Answer: Lonar x Northern x Downson, aAa 615
Weggelhorster The Answer blijkt nu de dochters in de 3e lactatie zijn door te stijgen in liters maar ook in vet en eiwit percentage. De kwaliteiten van de laatrijpe The Answer liggen vooral in het corrigeren van de kruisvorm middels code 6 in combinatie met beste benen en gezonde harde klauwen. De uiers zijn soms als vaars iets ruim, maar The Answer vererft absoluut uier kwaliteit hetgeen vooral op latere leeftijd tot uitdrukking komt.

DE ITALIAANSE DRAAI APRIL 2018

Mars Inseme Chapeau, Mogul x Time x O-Man, aAa 234
Chapeau heeft zijn succesvolle eerste draai in december een degelijk vervolg gegeven. Melk gehaltes, hoog exterieur en goede gezondheidskenmerken staan voor een compleet beeld.
We zien uit naar de dochtertour om de Chapeau dochters zelf te kunnen beoordelen.

Inseme OBS Irureta: Observer x Super x Shottle, aAa 342
Is zeer allround, veel melk en goede gehalten. Met daarbij goede vet en eiwit percentages. De korte spenen zijn wel een punt van aandacht. Irureta heeft overigens A2A2 melk  en BB Kappa Caseïne en super gezondheidskenmerken.

Torrione Inseme Osgood, Jives x Planet x O-Man, aAa 342
Osgood is omgerekend naar Nederland de hoogste stier. Veel melk en een best eiwit%. Dit in combinatie met middelgrote dieren met super benen en uitstekende gezondheidskenmerken lijken in het Veecom plaatje te passen. Ook hiervan gaan we dochters zien.

Koepon Inseme Monterey, Epic x Jeeves x Goldwyn, aAa 243
Monterey uit de Mairy familie van Ton Captein uit Biddinghuizen is wat ons betreft één van de meest complete stieren van dit moment. Zowel in productie, exterieur, als ook gezondheidskenmerken zeer compleet. De dochtertour kan het plaatje compleet maken.

Oudgedienden Bagolino, Ludico,  Zamagni en Mufasa handhaven zich prima op hun bekende niveau. Mulligan leverde iets in t.o.v. de vorige draai.

Scolari CD: Jeeves x Goldwyn x Champion, aAa 132465
Inmiddels met de fokperiode dochters en de eerste succesvolle zonen, een fenomeen. Scolari blijft ook in het geweld van de vele nieuwe stieren één van de meest aantrekkelijke stieren. Melk en eiwit, best functioneel exterieur en super cijfers voor levensduur 112, celgetal 107 en vruchtbaarheid 110.

Secretariat: Numero Uno x Baxter x Goldwyn, aAa 324.
Blijft de hoogste exterieur stier van Italië. Van Secretariat hebben we beste dochters gezien, welke snel melken. Secretariat steunt op een prima afstamming en een goede koe familie. Secretariat is geschikt voor de exterieur liefhebber, maar geeft ook dieren die zich prima handhaven in een grote koppel.

Eject: Million x Titanic x Rudolph, aAa 315246
Handhaaft zijn enorm hoge melkplas, maar ook levensduur, celgetal en vruchtbaarheid blijven goed. De A2A2 melk en de BB Kappa Caseïne zijn aantrekkelijke extra’s.

Armazen: Sudan x O-Man x Titanic, aAa 135246
Pinkenstier en nieuw sinds de vorige stierenkaart, zakt 200 kg in melk, maar stijgt in vet, nu 0.60% en eiwit, nu 0.24% en met A2A2 en BB Kappa Caseïne zeker een aanwinst. Van Armazen zagen we inmiddels ook een goede groep dochters.

Berico: D-Mason x Goldwyn x Titanic, aAa 615243
Berico blijft erg hoog in de lijst door de combinatie productie, exterieur en gezondheidskenmerken. De melkplas is iets lager t.o.v. de enorme stijging in december, maar met ruim 1185 kg nog steeds beter dan in augustus 2017.
Celgetal 111, vruchtbaarheid 102 en  levensduur 109 maken Berico tot een internationaal uitzonderlijke stier, zeker in de groep stieren die met de aAa code 6 beginnen.

Milito: Prince x O-Man x Skywalker, aAa 432561
Milito heeft inmiddels fokstier dochters aan de melk en heeft zich weer hoger in de ranglijst gerangschikt. Op de voet gevolgd door Aluminium: Prince x Active x O-Man, aAa 342516 en iets daar achter Savoia: Prince x Ford x Tugolo, aAa 342156


 

VEECOM PRESENTEERT: DUMOULIN


 

10.000 KG VET EN EIWIT VOOR KOOSJE 170

Koosje 170 met de familie Zandstra
Koosje170 met de familie Zandstra

Koosje 170 van familie Zandstra uit Ruinerwold is onlangs de 10.000 kg vet en eiwit grens gepasseerd. Hiervoor is ze op 24 december jl. gehuldigd.

Niet alleen de koe, maar ook haar eigenaren hebben hier zeker hun bijdrage aan geleverd. Martijn Zandstra gebruikt sinds jaar en dag zoveel mogelijk bewezen stieren, en die worden sinds 2001 op basis van aAa ingezet. Zo heeft hij indertijd ook Ford gebruikt, en die vormde een passende combinatie met een jonge Progetto-dochter, hetgeen Koosje 170 heeft opgeleverd.

Veecom wil familie Zandstra van harte feliciteren met dit mooie resultaat.

 

 BERICO VERBETERT

Berico dochter
Berico dochter

Met Berico hebben we een bijzondere stier in ons pakket. Eén van zijn pluspunten is z’n stamboom, die met Mason x Goldwyn x Titanic x Ford x Schering uniek is.

Met name het feit dat hij als vader de Deense topstier D-Mason heeft, maakt hem aantrekkelijk; van D-Mason zijn wereldwijd namelijk nauwelijks zonen ingezet. Daarnaast is de combinatie van heel veel melk met daarbij een prima conditiescore (106) eveneens bijzonder te noemen.

Van Berico zagen we dit voorjaar in Italië een prima groep zeer melkrijke dochters die goed in conditie waren. Middelgrote kwaliteitsvaarzen met goed gevormde,
ruime kruizen. De kwalitatief goede benen worden goed gebruikt.

De goed opgehangen vierkante kwaliteitsuiers zijn uitermate geschikt voor robotmelkingen. Berico is een stier van het hoogste niveau, die daarbij een schaarse aAa-code (615) heeft; een combinatie die wereldwijd nauwelijks voorkomt. Deze solide allrounder biedt ruime gebruiksmogelijkheden, en verdient dan ook volop kansen.


 

OPTIMAAL RESULTAAT WIEGGERS-WOLTERINK

In de Veecommunicatie die u net heeft gekregen of binnenkort thuisgestuurd krijgt, kunt u lezen dat fokken op aAa en combinatie met Veecom Optimate, bij de familie Wieggers-Wolterink uit Mariënvelde resulteert in een hoogproductieve degelijke veestapel met weinig problemen.

Dat dit ook resulteert in succes op de keuring is afgelopen zaterdag tijdens de Fokveedag Oost Gelderland in Eibergen bewezen, want als debuterend inzender met twee aangevoerde dieren haalden ze optimaal resultaat.
Aan Ford dochter Fine 6 werd de CRV rendement bokaal uitgereikt, omdat zij de hoogste levensproductie en meeste kilogrammen vet en eiwit heeft geproduceerd  van de aangevoerde dieren.  7.00 jr. 2545dgn 87589kg 4.05%v 3.39%e 3546kgv 2973kge

Berico
Thijs Wieggers met Pirlo dochter Gretha 130

Ook in de roodbontring werd het optimale resultaat gehaald door de familie Wieggers. Zo wist Gretha 130, een dochter van FaWi Pirlo, in de ochtend ronde al een 1A plek in de rubriek roodbont vaarzen te behalen. Waarna zij ’s middags tijdens het Kampioensschap de titel Kampioene vaarzen roodbont kreeg toegewezen.

Veecom wil via deze weg de familie Wieggers feliciteren met het behalen van dit prachtige resultaat.

 

Thijs en Gori Wieggers met Fine 6   Pirlo dochter Gretha 130
Thijs en Gori Wieggers met Ford dochter Fine 6
 

Pirlo dochter Gretha 130


 

TORRER: LAATSTE KANS OM AAN TE VULLEN

Torrer is niet alleen positief in eiwit, maar met 450 levensduurdagen en een stijgende productie index van vaars naar 4e kalfs een stier die zich op meerdere fronten heeft bewezen. Helaas is de stier dood en is er nog een zeer beperkte voorraad.

De prijs is € 18,00  actie 21 + 4 = € 15.12
Benut de laatste kans om Torrer aan te vullen.


 

NEGENDE STIER FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI ALLEGRO

 10.000 KG VET EN EIWIT VOOR PROTOTYPE 4 MINUTEN KOE

The Answer
Jeanette 72 v. Arpagone

Arpagone dochter Jeanette 72 produceert 10.000 kg vet en eiwit. 

In 2013 maakte ze de 100.000 kg melk vol en in 2008 al noemde eigenaar Dennis Klein Gebbink haar al eens het prototype van de 4 minutenkoe.

Deze titel is Jeantette 72 op het lijf geschreven. Op het moment van passeren van de 10.000kg vet en eiwit was ze 14.02 jaar en heeft ze 14 kalveren gekregen uit 15 inseminaties. Hiermee wordt Dennis zijn kijk op koeien nog maar eens bevestigd.

Veecom feliciteert de familie Klein Gebbink met dit prachtige resultaat.


 

REISVERSLAG MEI 2017

Zoals gebruikelijk heeft Veecom weer de voorjaarsreis door Italië gemaakt om van de belangrijke stieren dochters te kunnen zien. Opnieuw kunnen we concluderen dat het van essentieel belang is dit te blijven doen.
Lees onze bevindingen
THE ANSWER IS HET ANTWOORD

The Answer
The Answer


Weggelhorster The Answer is hét antwoord op de toenemende vraag naar stieren met alternatieve bloedvoering, efficiënte bouw en ronde kenmerken.

Met Lonar x Northern x Downson is The Answer écht outcross te noemen, want daarmee is hij vrij van O-Man, Shottle, Goldwyn, Planet, Mascol, Ramos en Snowman. Daarnaast vererft hij positieve gehalten en een wat krommer been.

In de praktijk zijn veehouders uitermate positief over de The Answer dochters, omdat hun laatrijpheid en persistentie in de 2e lactatie voor de nodige progressie zorgen. Deze progressie was afgelopen week goed waarneembaar toen  het voltallige Veecom-team 2e kalfsdochters van The Answer bekeek in Gelderland. We zagen jeugdige, laatrijpe koeien, middelgroot, gemiddeld in voorhand, bovengemiddeld in rib, zeer goede bovenbouw met geweldige, licht hellende kruizen waarin de draaier veelal centraal geplaatst is.

De benen hebben en licht kromming en zijn bovengemiddeld in kwaliteit. Daarbij hebben ze goede korte klauwen. De uiers zijn kwalitatief goed, maar soms iets ruim, wanneer de stier niet goed is gebruikt. Op koeien welke code 6 en 1 nodig zijn, geeft The Answer wel goede uiers. Als je The Answer dochters na een aantal maanden opnieuw beoordeelt, blijken ze steeds positief ontwikkeld. Deze laatrijpe stier zou op termijn zomaar kunnen uitgroeien tot een stier met uitstekende aanhoudingscijfers.

Meer informatie over Weggelhorster The Answer

The Answer dochter Mina 180   The Answer dochter Geertruida 276
The Answer dochter Mina 180
 

The Answer dochter Geertruida 276


 

MARLIJN MET FRAAI RAGLAN KALF

Marlijn Brouwer met Raglan kalf
Marlijn Brouwer met Raglan kalf

Bijgaande foto kregen we opgestuurd door een tevreden klant.

Op de foto ziet u Marlijn Brouwer met haar zeer fraaie uitgebalanceerde RAGLAN kalf op de GRS te Bedum

Kent u de kwalteiten van Raglan al?

Hier vindt u meer infromatie over Raglan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

PRINCE-DOCHTERS LOPEN HET LANGST

Zamagni
Prince

Onze topstier Prince was al enige tijd de stier met de hoogst levensduurindex. Tijdens de afgelopen indexdraai steeg hij wederom en noteert hij maar liefst 880 levensduurdagen!

Nu is Prince ook de Holsteinstier met de hoogste aanhoudingscijfers, zo bleek uit de ranglijst die onlangs werd gepubliceerd door het NVO.

Van alle Prince-dochters zijn er, 48 maanden na eerste keer kalven, 68 van de 100 nog op het bedrijf aanwezig. Dat is 20 meer dan het landelijk gemiddelde!

De appel valt niet ver van de boom; Prince is een zoon van Britt, wiens vader Rudolph na Mtoto en Skywalker de meeste 100-tonners in Italië heeft geleverd. Mtoto en Skywalker zijn groot- resp. overgrootvader van Prince.

Prince-dochters zijn middelgrote, efficiënte, glasharde melkkoeien, met fantastisch beenwerk, super kwaliteitsuiers en hele beste kruizen. Ze verbeteren zich enorm van eerste naar latere lactaties. Hij noteert uitstekende cijfers voor klauwgezondheid, celgetal en dochtervruchtbaarheid.

Prince is reeds 13,5 jaar oud. Gebruik deze levende legende nu het nog kan!

Maak gebruik van de superactie: 22,50 euro, 25 + 10 = 16,07 euro!

Prince-dochters van Mts. Gijsbers in Afferden. Van de 7 Prince-dochters op deze foto, gemaakt in 2014, zijn er 6 nog op het bedrijf aanwezig.

 


 

VEECOM PRESENTEERT:


 

GERBERT ENGELEN NAAR VEECOM

Gerbert Engelen
Gerbert Engelen naar Veecom

Wij zijn verheugd te kunnen melden dat per 09-01-2017 het Veecom team versterkt wordt met Gerbert Engelen, een man die wij in de loop der jaren hebben leren kennen als een zeer deskundig fokkerijliefhebber met een enorme kijk op koeien.

Gerbert Engelen gaat in Zuid-Nederland de Veecom aanpak uitdragen.

De fokkerij filosofie, die Gerbert uitdraagt, is ongewijzigd gebleven en door de jaren heen alleen maar verder versterkt.

Gerbert geeft aan dat hij voor Veecom heeft gekozen, omdat de Veecom filosofie goed past bij zijn eigen opvattingen over fokkerij, daarnaast voelt hij zich mede op basis van de goede samenwerking zoals deze zich binnen Farmers Wish de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, erg goed thuis bij Veecom.

 


 

ACHTSTE STIER FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI ALESSANDRO

 


ZAMAGNI OUTCROSS-STIER VAN HET JAAR

Zamagni
Zamagni


Ieder jaar organiseert het internationale fokkerijblad Holstein International de verkiezing Outcross-stier van het Jaar. Dit jaar ging de titel naar onze topstier Zamagni.

Wat ons betreft is z’n stamboom met name een opéénstapeling van levensduurbloed, en is de afstamming Superstition (aAa 234) x Active (aAa 156) x Laudan (aAa 162) bovenal uitgebalanceerd te noemen.

Dit was ook goed te zien aan z’n dochters tijdens de afgelopen voorjaarsreis. We zagen toen evenwichtige, zeer goed gebouwde dochters van hem. Zamagni’s hebben rondom een prima exterieur, waarbij met name de uitmuntende uiers opvallen; zowel in vorm als kwaliteit.

De uitstekende kruizen, het beengebruik en de botkwaliteit van de iets kromme benen zijn het gevolg van de bijzonder passende afstamming. Daarnaast vererft hij veel melk met hoge gehalten en noteert hij prima scores voor geboortegemak, celgetal en melk- baarheid.

ZAMAGNI IS A2/A2

Zamagni, zelf ingeschreven met maar liefst 94 punten, is ook nog eens A2/A2-stier en in bezit van de kappa-caseïne BB variant. Hij heeft aAa-code 324156 en is tevens gesekst beschikbaar. De enorme populariteit van Zamagni wereldwijd maakt bestellen voor de actieprijs 28 euro, 21+4 = 23,52 euro tot een wijs besluit.

Zamagni dochter Granata   Zamagni dochterUltima
Zamagni dochter Granata
 

Zamagni dochter Ultima


ZEVENDE STIER FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI CARUSO

 


EUDONS IMPONEREN

Eudon
Eudon

Go-Farm Royal Eudon is een Millionzoon uit de befaamde Lead Mae-familie, bekend van stieren als Explode, Epic, Legend, Wonder en Eight. Afgelopen augustus debuteerde Eudon meteen als de hoogste stier voor exterieur in Italië.

Die koppositie bekleedt hij momenteel nog steeds, maar nu op basis van maar liefst 1215(!) melkgevende dochters. Dit enorme aantal is het gevolg van zijn grote populariteit als jonge stier. Zijn eigen exterieur is overigens inmiddels ook opgewaardeerd naar EX-93. Dat de nr 1 positie voor exterieur niet onterecht is, bleek tijdens de afgelopen voorjaarsreis naar Italië. Z’n dochters wisten enorm te imponeren met hun geweldige frames met een geweldige balans tussen melktype en kracht.

Eudons hebben een diepe en brede voorhand, een sterke bovenbouw gevolgd door een enorm brede, licht hellende kruispartij. De iets kromme benen zijn droog en hard.

In uiers zijn de Eudondochters een klasse apart. Uitstekende vooruieraanhechting, lang in de bodem, achter hoog en breed en geweldig in uierkwaliteit. Wat ons betreft is Eudon van een nóg hoger niveau dan Golden Dreams. Onderstaand kwartet dochters onderstreept Eudon’s exterieurkwaliteiten ten volle.

Eudon is pinkenstier en heeft een prima melkbaarheid.

Eudon dochter Kerol   Eudon dochter Hal
Eudon dochter Kerol  

Eudon dochter Hal

Eudon dochter Vendemi   Eudon dochter Cobra
Eudon dochter Vendemmia  

Eudon dochter Cobra

 


ZESDE STIER UIT HET FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI JOVANOTTI

FaWi Madiba


 

 

SCOLARI SCOORT OP ALLE FRONTEN

Scolari
Scolari

Reeds drie indexdraaien staat Jeeves-zoon Scolari aan kop van de Italiaanse ranglijst. Dankzij een uitstekende persistentie stuwden zijn dochters z’n toch al torenhoge index onlangs nog verder omhoog.

Voor productie noteert hij nu meer dan 1000 kg melk met daarbij prima gehalten. Qua exterieur scoort hij ronduit goed op alle onderdelen. Z’n gezondheidskenmerken zijn met 106 celgetal,
107 dochter- vruchtbaarheid en maar liefst 116 voor duurzaamheid zonder- meer uitmuntend te noemen.

De combinatie van super productie, prima exterieur en uitstekende gezondheidskenmerken op dit niveau is uiterst zeldzaam. Opvallend tijdens de dochterinspectie was het surplus aan kwaliteit dat zijn dochters aan de dag legden.

De opengebouwde rasmelkkoeien maakten indruk met hun fraaie kwaliteitsuiers en uitstekende benen.
Scolari combineert heel goed met het alom aanwezige O-Manbloed om uier- en botkwaliteit toe te voegen.
Hij is daarnaast uitermate geschikt om in Aftercross te gebruiken op de sterkere Fleckvieh- en Montbeliardekruislingen. Voor geboortegemak en melkbaarheid scoort Scolari gemiddeld.

Scolari dochter Clashy   Scolari dochter Corinne
Scolari dochter Clashy
 

Scolari dochter CorinneZAMAGNI ZELDZAAM

Stier Zamagni
Zamagni

Hoogste nieuwkomer tijdens de afgelopen indexdraai was Campogallo Zamagni. Hij debuteert meteen op plaats twee op de Italiaanse indexlijst.

Zamagni stamt uit een zeer populaire koefamilie die teruggaat naar de fantastische Blackstardochter Conant-Acres HS Blackstar Zita EX-94. Met Superstition x Active x Laudan heeft hij niet alleen een zeer zeld- zame, maar ook zeer uitgebalanceerde afstamming. Zamagni zelf is een zeer fraaie stier en werd onlangs ingeschreven met maar liefst 94 punten. En ook zijn dochters mogen er zeker wezen, getuige zijn hoge exterieurscore van 2.04, waarbij met name de gewel- dige uierscore van 2.95 opvalt. Voor produktie noteert Zamagni veel melk met hele hoge gehalten, waardoor hij uitstekend past in de hui- dige omstandigheden.

Wat Zamagni daarnaast nóg aantrekkelijker maakt, is het feit dat hij kappa-caseïne BB heeft, en eveneens A2/A2 stier is. Zamagni is een unieke stier die het complete pakket levert. De combinatie van bijna 1000 kg melk met +0.22 eiwit, best exterieur, positieve scores voor geboortegemak, melksnelheid, celgetal en vruchtbaarheid, en daarbij ook nog kappa-caseïne BB en A2/A2, is hoogst zeldzaam te noemen.

Kortom: Zamagni is dé stier voor (n)u!


 

EXCELLENTE EUDONS

Sabbiona Goldfarm
Eudon

Sinds de afgelopen augustusdraai heeft Italië een nieuwe nummer 1 voor exterieur: Million-zoon Go-Farm Royal Eudon. Eudon is afkomstig uit de Lead Mae familie, die inmiddels grossiert in fokstieren. Explode, Epic, Legend, Wonder en Eight, om er maar eens enkele te noemen, stammen allemaal af van deze subliem fokkende koestam.

Onlangs zagen we in Italië een groep dochters die bijzonder imponeerden met hun geweldige frames. De imposante Eudons stralen enorm veel power uit met hun grote, diepe, brede en lange skeletten. Opvallend hierbij is dat hoewel de Eudons groot zijn, ze, door hun mooie verhoudingen, niet groot lijken. Eudons hebben diepe en brede voorhanden, en een sterke boven- bouw gevolgd door een enorm brede, licht hellende kruispartij.

De benen zijn best; vrij stevig van bot en prima in ’t gebruik. Hét handelsmerk van Eudon is evenwel de uiers; subliem aangehecht en van uitzonderlijke kwaliteit. De achteruiers zijn enorm hoog en breed met een uitstekende ophangband en correcte speenplaatsing. Bent u op zoek naar de absolute top voor exterieur zonder toe te willen geven op kracht en balans, kies dan Eudon. Eudon is pinkenstier en heeft prima melkbaarheid.

Eudon dochter Ballata

 

Eudon dochter Rachel

Eudon dochter Ballata
 

Eudon dochter Rachel

     
Eudon dochter Serbia   Eudon dochter Vendemmia
Eudon dochter Serbia   Eudon dochter Vendemmia

 

GOLDFARM, EEN GOUDEN GREEP

Sabbiona Goldfarm
Sabbiona Goldfarm

Zo’n 4 jaar geleden maakten 3 volle broers hun debuut in de Italiaanse indexlijst. Het waren Goldwyn zoons van de befaam- de fokkoe Sabbiona Cruda EX93. Eén van hen was Goldfarm; hij had destijds niet de hoogste cijfers van de drie, maar op basis van meerdere dochterinspecties in Italië, kozen we ervoor om juist hem te importeren.

En ook dit keer werd het belang van dochters bekijken maar weer eens onderstreept, want inmiddels blijkt dat op basis van een groot aantal dochters uit de fokperiode, Goldfarm met z’n index- cijfers z’n volle broers veruit de baas is. Zijn totaalindex is momenteel hoger dan ooit en hij staat in de top 10 tussen alle jonge stieren. Wat daarbij opvalt is z’n zeer complete verervingsbeeld, met prima scores voor o.a. uiers, celgetal, melkbaarheid en geboortegemak.

Maar het meest in het oog springt toch wel z’n beenvererving; met 6.14 is hij de hoogste benenstier van Italië. En in de praktijk is het al niet anders. Ook in Nederland zijn er al dochters van hem aan de melk, waaronder zeer fraaie exemplaren, zoals onderstaande foto laat zien.

Zijn dochters zijn echte kwaliteitskoeien en worden enorm gewaardeerd om hun fraaie open skeletten, kwaliteitsuiers, ruime kruizen en fantastisch beenwerk. Hiermee vormt Goldfarm, die tevens pinkenstier is, een prima partner voor O-Manbloedlijnen. Melkt u ook een dochter van Goldfarm, laat het ons even weten. Goldfarm is inmiddels overleden, maar z’n sperma is (nu nog) uit voorraad leverbaar.

dochter Margje 152   dochter Fontanella Spola
dochter Margje 152      Eig. mts. Bokma, Workum
 

dochter Fontanella Spola


 

100.000 KG KOEIEN OP HOL-STIENS

Felino
Hol-Stiens Kaycie

Onlangs ontvingen we mooie foto's en een enthousiaste reactie van Truus de Boer van Hol-Stiens.

Op Hol-Stiens passeerde Skywalker dochter Hol-Stiens Kaycie de 100.000 kg grens en is nog steeds een statige verschijning met een opvallend best uier en geweldig beenwerk.

Hol-Stiens Kaycie VG-88 is ruim 12 jaar oud en heeft 9x gekalfd.

De andere Sabbiona Skywalker dochter (Hol-Stiens Felice) met levensproductie 95.897 kg melk heeft afgelopen week voor de 10e keer afgekalfd!

Op dit moment zijn de eerste Sabbiona Goldfarm dochters
aan de melk op Hol-Stiens. Deze vaarzen bevallen dusdanig goed dat Sabbiona Goldfarm opnieuw wordt ingezet.

 

Ford en Mtoto dochters van de afgelopen jaren:

Hol-Stiens Mtoto Hazel VG-85 100.000 kg

Hol-Stiens Mtoto Maxima VG-87 100.000 kg

Hol-Stiens Ford Susanna VG-86 100.000 kg

Hol-Stiens Ford Felicity EX-91 96.166 kg heeft dus net niet
de 100.000 kg grens gepasseerd.

 

 

 

 

 

 

 


 

VOLLE ZUS FAWI PIRLO RF: HBC JERUDO ALVES AD

HBC Jerudo Alves Ad
HBC Jerudo Alves Ad

FaWi Pirlo was ruim 2 jaar geleden de eerste stier die ingezet werd in het Farmers Wish programma. Momenteel loopt er best jongvee van hem rond in de jongveestallen. Dat Pirlo niet zomaar een toevalstreffer is, bewijst zijn volle zus bij Schep Holsteins in Boijl. Deze Jerudo Alves Ad is een imponerende tweedekalfskoe en scoort de hoogste lactatiewaarde op het bedrijf.

Haar voorspelde productie:
2.11     305     11880     4.56%v    3.68%e     LW 120+

Onlangs is ze gefotografeerd, en we willen u haar (hiernaast getoonde) foto niet onthouden.


 VERWARRING OVER FOKWAARDE BENEN

In de Veecommunicatie van 2015 maken we melding van de verwarring rondom de nieuwe rekenmethode voor beenwerk. Hieronder volgt de uitgebreide toelichting hieromtrent.

We hebben gemerkt dat er erg veel verwarring en onduidelijkheid bestaat over de nieuwe berekening exterieur en met name beenwerk. Met ingang van de nieuwe draai zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd.

Voor frame geldt dat groot fokkende stieren en stieren die oplopende kruizen vererven sterk worden afgestraft in de nieuwe rekenmodellen. Op zich kunnen we daar wel vrede meehebben al doen zich hier een aantal vreemde zaken voor.

Wat betreft de score totaal beenwerk slaan de rekenmeesters wat ons betreft de plank volledig mis.
Een aantal uitgangspunten zijn op zich wel goed, maar de uitwerking is desastreus. Wij zijn het eens met de constatering dat te rechte benen niet wenselijk zijn en we zijn het daarom ook eens met het afstraffen van recht beenwerk in de nieuwe rekenmodellen.

Het grote probleem is echter dat benengebruik voor 50% mee telt in de nieuwe formule voor beenwerk en klauwgezondheid voor slechts 10%

De verdeling is als volgt:

15%  beenstand achteraanzicht
25%  beenstand zij recht of krom
50%  beengebruik
10%  klauwdiagonaal
                                                                                                                                    
Doordat er nu een fokwaarde benen is ontstaan welke een mix is van kwaliteit benen, beenstand en beengebruik, weten we niet meer welke stieren goede en welke stieren slechte benen vererven. Dat is niet werkbaar, want als we 2 stieren met fokwaarde 99 benen naast elkaar leggen kan de ene wel hele beste benen fokken die recht zijn waardoor koeien wat stijf lopen, terwijl de andere stier wel soepel loopt op kromme benen maar matige beenkwaliteit geeft.

De wereld op zijn kop

Stieren die internationaal onomstreden zijn als positieve benen verervers zijn van de ene dag op de andere negatieve benenstieren geworden.

Bijvoorbeeld:

O-Man naar 96  
Goldwyn naar 98  
Shottle naar 98  

Dit bestaat niet, een goede stier is niet van de ene dag op de andere van goed opeens slecht.

Met O-Man zonen gebeurt hetzelfde.
Benenstier Torrer is opeens  95 en Wyman 99

Wyman is met Goldwyn 98 x O-Man 96 dus een positieve uitzondering op zijn ouders. Wyman is in Italië met 2.25 een benenstier en met 107 klauwgezondheid op basis van Nederlandse dochters een zeer positieve uitzondering. Het bestaat dus niet dat hij 99 voor benen heeft.

Helemaal te gek voor woorden is stand benen.

Bijv. de stier Ray vererft al 10 jaar kromme benen. Nu van de ene dag op de andere is de beenstand 99 en zouden de benen van Ray dochters met 10 jaar terugwerkende kracht ineens recht zijn.

De praktijk

De onderlinge verhoudingen kloppen ook niet als we de fokwaarden voor benen in Italië en Nederland vergelijken.

  Italië Nederland
Prince 4.22 107
Golden Dreams 4.98 101
Bagolino 3.20 107
Goldfarm 5.53 104
     

Wij zijn blij dat we Italiaanse cijfers hanteren in onze publicaties. Met de omrekeningen komen we niet tot een helder beeld.

Wij willen u laten weten welke stieren zijn goed en welke niet, daarom blijven we ook dochters van stieren kijken en analyseren we de fokwaarde benen op de onderdelen die er in ons paringsadvies echt toe doen. Benen steil of krom, wel of niet soepel lopen, daar maken wij middels het Veecom Optimate paringsadvies wel weer maatwerk van. We moeten echter wel heldere uitgangspunten kunnen hanteren.


 

VEECOM PRESENTEERT


 

AFTERCROSS

Als reactie op de gevolgen van jarenlang éénzijdig fokbeleid bij Holsteins zijn veel veehouders de afgelopen jaren begonnen met inkruisen met andere rassen. Verschillende veehouders schakelen momenteel, al dan niet voortijdig, weer over op Holsteins. Om u hierbij optimaal van dienst te kunnen zijn, middels maatwerk te leveren bij de paringen, hebben wij hiervoor een programma ontwikkeld: Aftercross. Dit is een afgeleide van ons Veecom Optimate. Momenteel zijn we e.e.a. aan het afronden en we zullen u binnenkort, o.a. via deze site, volledig op de hoogte brengen.


 

MILITO, ZO VADER ZO ZOON

Milito
Milito

Milito is de eerste zoon van Prince die getest werd, en is voorlopig ook meteen de hoogste. Hij stamt uit een diepe Italiaanse koefamilie met aan de basis een 92-punten dochter van Sunnyside Complete.

Met Prince x O-Man x Skywalker heeft hij een stamboom die garant staat voor veel levensduur. Onlangs hebben we in Italië z’n tweedekalfs dochters bekeken, die ons in veel opzichten aan de Princedochters deden denken. Milito’s hebben ook de kwaliteitsuiers en excellente benen en klauwen van de Princen, maar zijn forser ontwikkeld en produceren meer.

Ook qua persis- tentie en laatrijpheid lijkt 'ie op vader Prince; de productiestijging van 1e naar 2e lactatie is aanzienlijk. De hoge producties gaan de Milito’s trouwens prima af, aangezien ze over veel dairy strength beschikken. Daarbij noteert hij ook prima cijfers voor celgetal en dochtervruchtbaarheid, zodat we rustig kunnen stellen dat we met Milito beschikken over een superallround stier van het hoogste niveau. Hij heeft aAa-code 432561, en is tevens zeer geschikt voor gebruik op pinken.

Milito dochter Cesarina   Milito dochter Ester
Milito dochter Cesarina
 

Milito dochter Ester

 NIEUWE STIER UIT HET FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI NOVIA

FaWi Madiba

Naar boven


 

HISTORISCHE DAG VOOR GIESSEN HOLSTEINS

Zaterdag 13 december 2014 was een historische dag voor Giessen Holsteins met een fantastische dochtergroep van Giessen Struik maakte Theo van Vliet veel indruk als fokker van Giessen Struik en als fokker/eigenaar van alle Giessen Struik dochters in de groep.

Dochtergroep Giessen Struik
 

 

 

Naar boven


 

VEECOM STIEREN MET DOCHTERS IN NEDERLAND

Wyman dochter Pleunie
Prince

Prince Britt*Mtoto*Skywalker 946LVD!

De inmiddels 11 jarige Prince heeft sinds zijn geboorte in september2003 nog nooit zo hoog gestaan in welke land dan ook. Er is geen index systeem geweest die dit heeft voorspeld. Geen hoge verwachtingswaarde of hoge afstammingsindex maar de 1266 dochters in Nederland 98% betrouwbaarheid bewijzen dat Prince de nieuwe nummer 1 is qua levensduur. Met 946 levensduurdagen is dit maar liefst 600 dagen hoger dan voorspelt, ook zijn NVI stijgt in 4 jaar tijd van 106 naar 223.  Prince dochters zijn knetterharde en zeer laatrijpe dieren.
Waar de vaarzen nog een melkvererving van +51 hebben stijgen ze als 2de kalfs door naar +607 kg melk boven het gemiddelde.

Dit zorgt voor een 305 dagen productie van:

1050: Vaarzen 7657kg 4.23%V 3.42 E 324kg V 262kg E
319: 2e kalfs 9274kg 4.19%V 3.44 E 389kg V 319kg E
             

 

Ondanks hun hoogtemaat van 100 worden de benen enorm gewaardeerd 110 benen, 107 beenstand achter en 108 beengebruik, een combinatie die je niet snel ziet omdat hoogte maat en exterieur nog steeds positieve correlatie hebben. Daarnaast hebben ze brede kruizen 109 die ervoor zorgen dat er genoeg ruimte is voor een breed achteruier. Ook zijn de Prince dochters zeer vruchtbaar 106 en hebben zelden last van celgetal 111. De combinatie van deze punten zorgt er in de praktijk voor dat van de 156 dochters 88% begint aan hun 3de lactatie.

Torrer  Oman*Boss Iron*Aaron

Oman zoon Torrer heeft inmiddels 281 dochters aan de melk. In zijn 2de indexdraai zorgde hij voor een stijging van 300 liter melk en met +0.01 vet en +0.13%eiwit is dit een echte gehalte specialist. De 39 ingeschreven dochters zijn met 104 hoogtemaat en 111 voorhand en 110 conditie score echte krachtpatsers en past hij perfect op wat laatrijpen dochters van Mascol, Talent en Lonar. Ook qua secundaire kenmerken verandert er weinig en past hij met 101 dochtervruchtbaarheid en 109 celgetal perfect in de Veecom filosofie.


Deze indexdraai kregen Misis, End-Story en Brandaris hun eerste cijfers op basis van Nederlandse dochters. Misis heeft nu 66 dochters in zijn index en met +736 melk en -0.01 eiwit een zeer goed begin voor deze Oman zoon uit Aaron dochter Ottica. Daarnaast komt zijn melksnelheid iets hoger uit dan verwacht 98 met daarbij een celgetal van 108 en een dochtervruchtbaarheid van 101.


End-story is met +1452 liter een enorme productie vererver en komt uit op 76 KG vet en eiwit. De zeer melkrijke dochters hebben zeer hoge achteruiers 108 en komen op een totaal exterieur van 108, je moet hem je wat beschermen voor rechte benen. Daarnaast scoort hij qua celgetal 104 en dochtervruchtbaarheid 103 hoger dan verwacht.

Brandaris is een Active uit de Goldwyn van John de Vries. Venetië 5 is bekend van de NRM van 2008 waar zij vaarzen kampioen werd. Brandaris is als proefstier ingezet door Veecom  en komt 500 liter boven zijn verwachtingswaarde uit. De gehaltes komen daardoor iets lager uit dan verwacht +0.06 vet en -0.15 eiwit. De 11 ingeschreven vaarzen laten zien dat het een enorme uier specialist is, met 108 uierdiepte en 111 achteruierhoogte komen ze totaal uit op 113 uiers.  De benen hebben iets meer hoek dan gemiddeld net zoals Active de vader van Brandaris vaak is dit een voordeel omdat veel koeien te recht zijn in de benen.

Giessen Struik 245  Exterieur

Struik is een Shottle-zoon die afstamt uit de befaamde Brookvieuw Tony Charity EX97. Via zijn 94 punten Valiant-dochter en een 90 punten Raider komen we uit bij de moeder van Struik. Het is de bekende Charity 504 van Theo van Vliet uit Nieuwlande . Inmiddels zijn er meer dan 200 dochters aan de melk. Het zijn echte exterieur kannonen. De Struik dochters zijn grote open koeien met enorme frames. De open brede kruizen 105 zorgen ervoor dat uiers veel ruimte hebben en met 115 uierdiepte 110 vooruieraanhecting 108 achteruierhoogte is dit duidelijk het visitekaartje van Struik.

Naar boven


AQUILA JEEVES BAGOLINO aAa 156324

JEEVES X STORMATIC X PATRON

Wyman dochter Pleunie
Bagolino

Jeeves-zoon Bagolino stamt rechtstreeks uit het hart van de Aquilafokkerij. Via z’n Stormatic-moeder en Patron-grootmoeder komen we daarna meteen uit bij de gerenommeerde fokkoe
Aquila Cleitus Vanessa. Zij is weer afkomstig uit de stammoeder van de familie, Neil-dochter Hilite.

Deze koefamilie leverde vele topdieren, maar we kennen haar met name van Blackstar-zoon Benson. Dit najaar zagen we de eerste dochters van Bagolino. We gaan in het voorjaar weer dochters bekijken om een nog beter oordeel te kunnen geven maar de eerste indruk was wel erg goed.

Het eerste wat opviel aan de Bagolino dochters was kwaliteit. Kwaliteit in botstructuur, kwaliteit in het vel, kwaliteit in de fantastische uiers. De Bagolino dochters zijn middel groot, hebben een fraaie ribpartij en een sterke bovenbouw met brede en geweldig goed geconstrueerde kruizen. De uiers waren rondom best, waarbij met name de vooruier-aanhechting opviel.
De benen waren een fractie krommer dan gemiddeld qua stand, en waren voorzien van voldoende bot van goede kwaliteit. De stap was vlot te noemen. Bagolino geeft uitgebalanceerde koeien waarbij er sprake is van een evenwichtige verdeling van kwaliteiten over de eerste 3 codes (156). Hij is een topper voor levensduur en scoort positief voor alle gezondheidskenmerken. Bagolino is niet geschikt voor pinken.

Bagolino dochter Ruspa   Bagolino dochter Rita
Bagolino dochter Ruspa
 

Bagolino dochter Rita

 


ZIAL PLANET VIKEN aAa 516432 PLANET x TITANIC x RUDOLPH

Met Zial Planet Viken hebben we er weer een échte 5-stier bij in ons pakket. Hij stamt uit een diepe succesvolle Italiaanse koefamilie, waarbij zowel moeder, grootmoeder alsook overgrootmoeder met excellent zijn ingeschreven.

Met Planet x Titanic x Rudolph x Mtoto x Skywalker beschikt Viken over een zeer gedegen, outcross afstamming, waardoor hij breed inzetbaar is.

Tijdens de afgelopen voorjaarsreis zagen we een groep dochters, en werden we zeer enthousiast over deze hardwerkende balanskoeien. Ze waren middelgroot, enorm breed en hadden zeer ruime middenhanden. De kruizen waren goed gevormd met de draaiers doorgaans centraal geplaatst. De vierkante uiers waren enorm breed, voorzien van een goede ophangband en een gewenste speenplaatsing. De benen waren veel beter dan wat het papier aangeeft. De stand was iets krommer van opzij gezien, terwijl de stap opvallend vlot was. De klauwen waren soms wat laag.

Viken-dochters hebben een sterke drang om melk te geven, en door hun enorme vreetvermogen kunnen ze de hoge producties prima aan. Ze weten hun conditie dan ook prima op peil te houden getuige de conditiescore van maar liefst 112!

Met hun vlotte stap, assertieve karakter en ideale speenplaatsing zijn de Vikens zeer geschikt voor robotbedrijven. Viken scoort erg goed voor levensduur, celgetal en dochtervruchtbaarheid.    

 

Viken   Viken dochter BArusi
Viken
 

Viken dochter BarusiVEECOM STIEREN VOOR ÉCHTE LEVENSDUUR

Prince: levensduurtopper
Prince: levensduurtopper

Al ver voordat duurzaamheid en fitness in de mode
raakten, Richtte Veecom zich al op levensproductie
en secundaire kenmerken. Veecom heeft deze visie al
meer dan 20 jaar deze visie en wijkt hier niet van af.

Veecom-stieren zijn zelden aanvoerders van de NVI-lijst,
toch zeggen aanhoudingscijfers en onze vaste klanten het tegenovergestelde. Mtoto, Ford, Boss Iron en Skywalker
scoren ver boven het gemiddelde van Nederland als het
gaat om de werkelijke aantallen dochters die nog op het
bedrijf zijn na 5 lactaties. Active, Ralstorm, Fibrax en
Prince zijn bezig dit te evenaren en kunnen de volgende duurzaamheidstoppers worden.

Maar geduld is een must in de fokkerij; als er
zesdekalfsdochters zijn uit de fokperiode kun je pas
conclusies trekken.

Zoals u in de tabel kunt zien, komt de levensduurindex (LVD)
niet overeen met de praktische aanhoudingspercentages.

Heb dus geduld, leer van het verleden en maak daar slim gebruik van, want u als veehouder hebt niet zozeer belang bij genetische snelheid, maar meer bij betrouwbare cijfers uit gerealiseerde prestaties/aanhoudingspercentages.

 

Knipsel veecom.PNG

 


VEECOM PRESENTEERT


UITSLAG ZOMERVERLOTING

1e prijs : Reis naar Italië: Mts.Wolbers, Oelmersweg, Elp

Mts. Wolbers wint de reis voor 2 personen naar Italie in oktober, vliegreis, hotel, internationale receptie Semenzoo, Italiaanse Nationale show in Cremona.

2e prijs
  10 doses Mascalese   Mts. Raap Kloosterman, Damwoude
3e prijs
  10 doses Wyman   J.R. en A.W. Brinkman, Amen
4e prijs
  10 doses Golden Dreams   J.H.M de Groot, Ter Aar
5e prijs
  10 doses Torrer   Mts. v. Iersel, Nederweert
6e prijs
  10 doses Prince   Mts. Bakker, Boazum
7e prijs
  10 doses Fez   Mvh. Ritsema, Appingedam
8e prijs
  10 doses Berico   Mts. Gerbrandy, Nyland
9e prijs
  10 doses Disclosure   Omra BV, Nederweert
10e prijs
  10 doses Danubio   G. v.d. Streek, Broek
       

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!

 


WYMAN, EEN WERELDSTIER VOOR EIWIT EN EXTERIEUR

aAa 132546 Goldwyn x O-Man x Jocko

Wyman dochter Pleunie
Wyman dochter Pleunie,
Mts. Platje-Versloot, Veenhuizen
Foto's: Alger Meekma

Wyman is al jaren lang de nr. 1 of 2 in Italië en al jaren de beste omgerekende Italiaanse stier in Nederland.

Wyman blijft, ook nu de fokstier dochters aan de melk zijn, op alle fronten op een hoog niveau. De specialiteit van Wyman is het eiwit % nu +0.33%. in Italië (+0.22 in Nederland) en is in de fokperiode zelfs hoger dan in de proefperiode.
Wyman behoudt zijn hoge exterieurscore en zijn uitstekende scores voor celgetal en vruchtbaarheid. De fokwaarde voor melk blijft ook steeds op hetzelfde niveau maar de kleine schommelingen kunnen de totaal index wel eens een fractie doen wijzigen.
De eerste vaarzen zijn in Nederland aan de melk en bijgaande
foto is een goede indicatie van het uitstekende niveau van de Nederlandse Wyman dochters.

 

  Uier van Wyman dochter
Wyman dochter Pleunie
 

Wyman dochter Pleunie

 

GOEDE INDRUK NEEMT TOE NA MEERDERE LACTATIES

De kalveren worden erg gemakkelijk geboren (Wyman heeft 112 voor geboortegemak) en daardoor zijn de kalveren in het begin qua ontwikkeling onder gemiddeld. Deze achterstand halen ze binnen een jaar in en als de Wyman vaarzen aan de melk komen zijn het goed ontwikkelde jeugdige vaarzen met hele beste uiers en harde, droge benen.
In Italië hebben we gezien dat de laatrijpheid ervoor zorgt dat Wyman koeien geeft die ons ieder jaar meer imponeren naarmate het aantal lactaties toeneemt.
Veecom maakt 2 keer per jaar een dochtertour in Italië om een goed beeld te krijgen van de stieren. Dit is belangrijk om te beoordelen hoe de dochters van een stier zich ontwikkelen in
de volgende lactatie en het is met name belangrijk om te weten hoe je stieren optimaal kunt gebruiken.

Van alle door Veecom geïmporteerde stieren zijn de dochters altijd eerst beoordeeld.

  Wyman dochter M107
Wyman dochter M107 in haar vierde lactatie  

Wyman dochter M107 in haar vierde lactatie

 


 

NUMMER 1 EIWIT BIJ ROODBONT

Paulus Potter: 561432 Baggerpoot x Marty

Paulus Potter Beatrix 127

Beatrix 127 v. Veecom Paulus Potter
2.00 305 6411 kg M 5.74%V 4.16%E
3.04 315 7867 kg M 5.80%V 4.27%E

5 Jaar geleden ging ons project van start, het testen van jonge stieren die schaarse en/of uitzonderlijke kenmerken toevoegen aan de Holstein populatie. De eerste stier werd Paulus Potter omdat het een geweldige jonge kwaliteitsstier was met aAa 561 uit een extreem goede moeder.

Een stier testen van een eigenstier uit een totaal onbekende familie, wie durft dat? De moederlijn van Paulus Potter wordt gevormd door de stamkoe Beatrix 39 familie van Theo Spruit. Beatrix 39 gaf in 4559 dagen 116.657 kg melk met 5.40 vet en 4.27 eiwit. De moeder van Paulus Potter is de Martydochter Beatrix 69. Als tien jarige gaf ze in 305 dagen 12733 kg met
5.46 vet en 4.16 eiwit. 

Het verhaal achter de stier sprak ons erg aan, de vraag was alleen of het hoge eiwit ook tot uiting zou komen bij andere veehouders.

De eerste cijfers van Paulus potter

Vanwege het feit dat Paulus Potter een eigenstier was uit een Martydochter waren de verwachtingswaarden erg laag en blijft de basis fokwaarde laag. De eerste geluiden van de veehouders waren al zeer positief en komen nu ook tot uiting in de  cijfers. Met +0.47 eiwit is Veecom Paulus Potter de nieuwe nummer 1 eiwit. Daarnaast gaat zijn celgetal van een verwachtingswaarde 92 (vanwege eigenstier Baggerpoot) naar 99. De ideale dochters voor Paulus Potter krijg je door ze te paren met grote extreme krachtkoeien die genetische veel melkaanleg hebben en open kruizen hebben, maar souplesse voor een ideale ligboxstal koe missen.

Wij zijn erg nieuwsgierig of de eerste positieve geluiden en cijfers met grotere aantallen dochters nog beter uit de verf komen. Wij nodigen u uit ons te voorzien van informatie over uw ervaringen met Paulus Potter.

Melkvee Magazine besteedde reeds enige aandacht aan Paulus Potter (tekst Anne Hiemstra)
De stier werd gefokt door Theo Spruit uit Zegveld, die bekendheid verwierf door de Koeverkiezing. Spruit fokte decennia lang op eiwit en ging in de fokkerij volstrekt zijn eigen gang. Paulus Potter is met de afstamming Baggerpoot x Marty dan ook outcross te noemen en realiseert een eerste productie index van -1197 kg melk met +0.69% vet en +0.47% eiwit. Exterieur cijfers zijn er nog niet.NEW FARM BRITT PRINCE: BRITT (RUDOLPH x NICK) * MTOTO x SKYWALKER

New Farm Britt Prince

Prince, een klassieker voor een actieprijs

Prince heeft inmiddels al 3de kalfs koeien in Nederland en blijft zich maar verbeteren qua cijfers. Ondanks het feit dat de Prince dochters iets langzamer melken dan het optimum en als vaars starten met een gemiddelde productie, is dit geen reden tot afvoer voor de veehouders. Van alle Prince dochters begint maar liefst 88%!! aan hun derde lijst. Dit resulteert in een Top 5 notering qua levensduurdagen met maar liefst 842 dagen. Ook scoort deze outcross pinkenstier +400 melk, 108 voor uiergezondheid, 104 voor dochtervruchtbaarheid en met 110 benen.

Prince behoort wereldwijd tot het uiterst selecte gezelschap stieren die op basis van 99% betrouwbaarheid boven de 800 levensduur dagen scoort en daarbij zowel voor celgetal als dochtervruchtbaarheid een royale plus scoort.

Als klap op de vuurpijl heeft Prince een outcross bloedvoering en is het sperma nog beschikbaar!

Benut deze klassieker voor de unieke actieprijs:

Prijs Prince = € 23,50
Actie 25+6 = € 18,95
Actie 50+15 = € 18,07

Prijzen per dosis

Prince dochters
7 Prince dochters bij Gijsbers in Afferden, 305 dagen 10627 liter V:3.97 E:3.49 114LW 38 celgetal

Naar boven


 


VIERDE STIER UIT HET FARMERS WISH PROGRAMMA: FAWI MADIBA

FaWi Madiba

Naar boven

 


GOLDEN DREAMS: DREAM ON

Golden Dreams
Golden Dreams

In de afgelopen periode heeft Golden Dreams z’n reputatie als kampioenenmaker meer dan bevestigd. Er werden diverse keuringssuccessen behaald met als hoogtepunt het reserve- kampioenschap jonge koeien van dochter Regina op de
Nationale Show in Cremona.

Inmiddels heeft Golden Dreams 2e kalfsdochters aan de melk waarvan we er tijdens afgelopen voorjaarsreis een fors aantal hebben bekeken. Tijdens deze trip waren we getuige van de enorme progressie van vaars naar 2e kalfskoeien. Dit komt eveneens naar voren in z’n productieindex.

In de 1e lactatie was z’n melkindex -307 kg, met 2e kalfsdochters noteert hij maar liefst +465 kg! Golden Dreams geeft koeien van het allerhoogste kwaliteitsniveau. Prima ontwikkeling, veel type, opren rib en daarnaast voldoende kracht typeren z’n dochters. De kruizen zijn breed en licht hellend. De Golden Dreams dochters bewegen gemakkelijk op de beste droge benen met prima klauwen. De uiers zijn op alle onderdelen van een uitzonderlijk niveau. Voor totaal exterieur scoort Golden Dreams omgerekend dan ook 118, met maar liefst 120 voor uier. Voeg daarbij de prima gezondheidskenmerken; 110 celgetal en 106 dochtervruchtbaarheid, en we kunnen gerust stellen dat Golden Dreams cijfers heeft om van te dromen…

Naar boven

Dochter Renata   Dochter Castaldo
Golden Dreams Renata  

Golden Dreams Castaldo

Naar boven


PAROCAS: FANTASTISCHE SECOND-CROP!

Parocas
Parocas

Parocas is een Shottlezoon uit een Brittmoeder die we al weer geruime tijd in ons pakket hebben. In veel landen komen nu z’n fokstierdochters aan de melk.

Tijdens onze voorjaarsreis naar Italië hebben we een groot aantal  dochters bekeken. We waren zeer onder de indruk van het kwaliteitsniveau van de Parocasdochters. Het zijn goed ontwikkelde, doch uitgebalanceerde koeien, met veel power,
die daarnaast ook veel ras laten zien.

Ze tonen een mooie open ribpartij en een sterke bovenbouw.
Het beenwerk is fantastisch; harde, droge benen, super botkwaliteit en een perfecte stand. De uiers zijn eveneens van een hoog niveau. Hoge, brede achteruiers, sterke vooruiers, prima speenplaatsing en een super uierkwaliteit.  

Parocas is een echte melkstier die kracht en melktype en kwaliteit en balans combineert op een zeer hoog niveau. Hij combineert prima met dochters van Kian, Big Winner en Paulus Potter. 

Achttal Parocas dochters

Achttal Parocasdochters op Idevra, Italië

Naar boven


 

FEZ: HET ALTERNATIEF VOOR INKRUISEN

Fez
Fez

Fez (aAa 513642) is een zoon van Ford uit de bekende stamkoe Meridiana Yoga EX-90. Deze Skywalker-dochter heeft reeds meer dan 100.000 kg melk geproduceerd met hoge gehalten.
Daarbij heeft ze een omvangrijke (klein-)dochterschare met
prima prestaties. Kenmerkend voor de familie zijn de goede persistentie, gehalten en vruchtbaarheid, hetgeen bij Fez ook duidelijk naar voren komt.

Echte balanskoeien

Van Fez hebben we in Italië reeds 3 keer dochters bekeken, welke keer op keer een prima indruk op ons maakten. Fez-dochters zijn echte balanskoeien met iets bovengemiddelde hoogtematen. De voorhanden zijn diep, maar vooral breed, waardoor ze stabiel aandoen.
De middenhand is zeer ruim door een rond gevormde ribpartij. De bovenbouw is, zonder uitzondering, krachtig.
Het sterkste onderdeel van de Fez-dochters is het kruis; breed, lang en een optimale helling. De draaiers zijn meestal centraal geplaatst.

De uiers zijn correct, de achteruiers breed en niet altijd even hoog aangehecht. Fez is evenwel geen uierspecialist, al lijken ze zeer geschikt voor robotmelkingen. De uierkwaliteit is goed. Het beenwerk is prima; qua stand iets krommer dan gemiddeld van zijaanzicht, en parallel van achteren. De benen staan goed onder het lichaam. De botkwaliteit is prima en de stap bijzonder vlot. Een enkele dochter heeft iets lage klauwen. Fez-dochters zijn echte ruwvoerverwerkers die hun lichaamsconditie prima op peil weten te houden.

Fez is een stier die echte ‘vier-minuten-koeien’ zal geven, die makkelijk te managen zijn. Hij is, voor veehouders
die overwegen te gaan inkruisen, een prima alternatief. Fez is niet geschikt voor gebruik op pinken.

Fez dochter Paccioni   Fez dochter Cremaschini
Fez dochter Paccioni  

Fez dochter Cremaschini

Naar boven


 

DERDE STIER UIT HET FARMERS WISH PROGRAMMA: FaWi Mr.White

 

FaWi Mr. White
   

 

Naar boven


ZWART EN ROODBONT KALF VOOR DRIEKLEURIGE MOEDER

De Royalist dochter Trienet van de Mts. Fransen Ter Veer in Den Ham Groningen is een bijzondere verschijning. Haar prachtige driekleurige vel is uniek. Trienet tovert samen met Veecom Paulus Potter een tweeling uit de hoge hoed waarvan de één zwart en de ander roodbont is een schilderachtig geheel vindt u niet?

Royalist dochter Trienet
   

 


EERSTE PRIJS PAULUS POTTER ACTIE UITGEREIKT AAN FAMILIE BOERKAMP

Verleden jaar hebben wij een fotowedstrijd gehouden wie het mooiste Paulus Potter kalf heeft. De eerste prijs ging naar de familie Boerkamp in Olst. Irene de Boer, studente aan de kunstacademie Minerva in Groningen heeft van dit 'mooiste Paulus Potter kallf' een schilderij gemaakt, dat onlangs is aangeboden aan de fam. Boerkamp. Vooral de zoon des huizes vond het schilderij prachtig en moest even voelen of ‘tie wel of niet  echt was!

Prijsuitreiking Potter actie   Prijsuitreiking Potter actie
Zoon Boerkamp inspecteert het schilderij  

Even voelen of 'ie echt is

Naar boven


VEECOM PRESENTEERT:

Disclosure


 

MINCIO IN DE PLUS

Mincio
Mincio

Alweer geruime tijd geleden verscheen Bertaiola Mincio aan het front. Hij weet zich sindsdien prima te handhaven in de
Italiaanse top 10; sterker nog: hij weet z’n reeds torenhoge cijfers zo nu en dan zelfs nog wat te verbeteren. De combinatie Bolton x Iron x Mtoto is al even uniek als succesvol gebleken. Mincio stamt uit een fantastische koefamilie boordevol kwaliteitskoeien, en ook dit keer valt de appel niet ver van de boom.

Onverminderde kwaliteit

Mincio blijkt de kwaliteit uit z’n moederlijn onverminderd
door te geven aan z’n dochters, zo constateerden we
tijdens meerdere dochterinspecties. In Italië zijn z’n dochters nu in de derde lactatie, en ze wisten hun al hoge kwaliteitsniveau nog weer eens op te schroeven.

Mincio’s zijn middelgrote koeien met beste benen en prima klauwen, echter hun sterkste onderdeel zijn zondermeer de uiers; op alle onderdelen zijn die van een uitzonderlijk niveau. Omgerekend naar Nederland scoort hij dan ook maar liefst 120 voor uiers. Kortom: Mincio, voor laatrijpe kwaliteitskoeien met veel levensduur.

Mincio dochter Valle Mincio 83   Mincio dochter Artista
Mincio dochter Valle Mincio 83  

Mincio dochter Artista

Naar boven


 

VEECOM PRESENTEERT:

Regent

Naar boven


DE TOP 2000

Prince
Prince, al jaren de nummer 1

De top 2000 is al jaren een begrip bij muziekliefhebbers.
De 2000 meest populaire hits in een lijst die samengesteld word door de luisteraar en op Radio 2 wordt gedraaid aan het einde van ieder jaar.

Stieren zijn  soms ook net hits, als je ze (de naam) maar vaak genoeg hoort gaat iedereen ze vanzelf goed vinden  en word er gekocht. Maar een hit die erg snel in de markt gezet word en bijna kapot word gedraaid gaat na een tijdje vervelen.
En voor je het weet heb je een eendagsvlieg. Je hebt ook van die plaatjes die eerst een paar keer moet horen, maar dan ook echt blijven hangen. Deze langzame stijgers zijn uiteindelijk vaak de lange blijvers.

Koninklijke nummer 1 in de lijst
Zo staat QUEEN met Bohemian Rhapsody de laatste 13 jaar al 11 keer op nr. 1 en twee keer op 2 terwijl de plaat al is uitgebracht in 1975. Veecom heeft zo zijn eigen koninklijke nummer 1 in “de lijst”  PRINCE.
Bij zijn release was hij een gewone stier maar met een fris geluid, of wel een andere bloedvoering.
Maar langzaamaan begint hij bij iedereen in de smaak te vallen. En is hij dan ook niet voor niets de nummer 1 in outcross, fitness en levensduur. Ook blijkt hij een echte blijver die net als een goede plaat niet gaat vervelen.
Je blijft hem jarenlang met plezier gebruiken en zijn dochters melken. En hiermee laat hij vele Blitze one hit wonders achter zich.

Levensduur 700 dagen
Zo zie ja maar dat twee verschillende werelden  soms opmerkelijk veel met elkaar gemeen hebben. Als je dan ook nog een bedenkt dat Freddie Mercury zich in een ander nummer afvroeg “Who wants to live forever?” en dat onze Prince vandaag de dag 700 dagen levensduur heeft.

Naar boven


PITBULL-DOCHTERS IJZERSTERK

Pitbull
Pitbull

Go-Farm Pitbull RF beschikt met Mr Burns x Mr Sam x Outside
over een zeer alternatieve bloedvoering; in het bijzonder voor
roodbont. Hij stamt uit de zeer succesvolle Pala-familie, die
reeds verschil lende toppers afleverde, zowel mannelijk als vrouwelijk.

Stamkoe is de beroemde Windy-Knoll-View Ultimate Pala EX-94. Zij kent in Rudolph-dochter Promis EX-95 haar beste dochter.
Zij is de moeder van Outside-dochter Pledge (eveneens EX-95), haar dochter is de bekende Go-Farm Playmate; moeder van Pitbull RF.  Onlangs zagen we van hem in Italië een groep dochters. Het waren uniforme, best ontwikkelde sterke vaarzen met veel lengte in het skelet. De voorhand was diep en de middenhand zeer ruim. De bovenbouw was keer op keer sterk, met name de lendenpartij, en de kruizen zeer breed en hellend met correct geplaatste draaiers.

De uiers waren zeer goed, waarbij met name de geweldige achteruiers opvielen; hoog en breed met een prima ophangband. Het handelsmerk van Pitbull is evenwel het beenwerk; z’n totaalscore van 5.40 is van wereldniveau. Hij vererft beenwerk met veel bot van geweldige kwaliteit, super klauwen en een voortreffelijke stap.
De beenstand is daarbij niet recht, in tegenstelling tot wat het papier aangeeft.

Pitbull is dood en daardoor nog beperkt leverbaar.   

 

Pitbull dochter Elita   Pitbull Star Red
Pitbull Elita  

Pitbull Star Red


 

ERVARINGEN NAJAARSREIS

Onlangs hebben we onze najaarsreis naar Italië weer gehad. We hebben prima dochters gezien van Wyman,
Mincio en End-Story. Het zwaartepunt van de reis lag echter op de dochters van de stier Pitbull. Van hem zagen we een groep best ontwikkelde, sterke vaarzen met veel lengte in het skelet en veel diepte in de voorhand.
De bovenbouw was zonder uitzondering sterk, en werd gevolgd door een zeer breed en hellend kruis met centraal geplaatste draaiers.

De uiers waren zeer goed; sterk aangehecht en opvallend beste achteruiers; hoog en breed met een prima ophangband. Pitbull is als beenvererver wereldtop en met een score van 5.40 uitzonderlijk hoog.
Beenwerk met veel bot van geweldige kwaliteit, super klauwen en een voortreffelijke stap. Daarbij was de beenstand, in tegenstelling tot wat het papier aangeeft, niet recht.

Golden Dreams dochter Regina
Golden Dreams-dochter Regina, reservekampioene jonge koeien
 

Golden Dreams dochters maken enorm veel indruk

Tijdens de nationale keuring in Cremona maakten de dochters
van Golden Dreams enorm veel indruk.

Twee van z’n dochters wonnen hun rubriek, waarbij dochter Regina (zie foto) daarbij ook nog eens het reservekampioenschap jonge koeien veroverde.
Voor een stier met alleen nog maar dochters uit de proefperiode aan de melk is dit een buitengewone prestatie.

Golden Dreams bevestigt hiermee z’n uitzonderlijke klasse.

 

Naar boven


VEECOM PRESENTEERT:

Flyer Independent Frik

Naar boven


VEECOM STIEREN PRESTEREN SUPER OP FOKVEEDAG EIBERGEN

Op Zaterdag 28 september werd in Eibergen de jaarlijkse veekeuring gehouden. Met een opvallend goede score voor de Italiaanse Veecom stieren. Van alle ingezonden dieren waren er 3 met een Italiaanse vader. 

Bij zwartbont was dit Scooby-Duu dochter Griet 43 van Mts Kamperman- te Velthuis uit Ruurlo. Zij haalde een verdienstelijke 1B positie in Rubriek 4, 2e 3e kalf dieren.

Bij roodbont waren het  twee dochters van Ralstorm die hoge ogen gooiden. Zo werd de degelijke best geuierde  Ansje 247 van Ordelman uit Gelselaar 1C in rubriek 9, een rubriek goede vaarzen. Maar Ralstorm dochter Marianne 233 van Te Voortwis Cv uit Winterswijk Miste, was deze dag het beste uithangbord voor de Veecom fokkerij.
Zij werd niet alleen eerste in Rubriek 8, met het beste uier van deze rubriek.  Maar werd tijdens de kampioenschapskeuring ook nog eens uitgeroepen tot reserve kampioene vaarzen roodbont.
Veecom feliciteert alle inzenders met de behaalde resultaten.


TWEEDE STIER ONDER FARMERS WISH PROGRAMMA: BATENBURG LARANDO

FaWi Larando flyer


ZAR aAa 516342 ZAPPA X AMARETTO x LADIN
Zar
Stier Zar

Met Zappa x Amaretto x Ladin beschikt Zar over een volstrekt unieke afstamming. Deze stier wordt in samenwerking met
GGI-Holland door ons vermarkt. In de moederlijn van Zar
vinden we verschillende dieren met een hoge levensproductie.

Zar dochters zijn middelgrote no-nonsense koeien met een
ronde rib. Door hun vreetvermogen weten ze hun conditie
goed  op peil te houden. In de correct gevormde kruizen zijn
de draaiers centraal geplaatst.  De Zar-dochters stappen
vlot op de iets rechtere benen, waarbij de klauwen zeer
goed te noemen zijn.

De uiers zijn prima; met name de vooruiers zijn sterk aangehecht, waarbij de speenplaatsing ideaal is en de uierkwaliteit zeer goed. Veehouders roemen de Zar-dochters om, naast hun kwaliteit in uiers en benen, hun assertieve karakter, waardoor ze prima gedijen in grote koppels. Tezamen met de correcte speenplaatsing maakt ze dat tevens zeer geschikt voor robotbedrijven. Met z’n unieke bloedvoering, prima gezondheidskenmerken, pinkenstierstatus en aAa code 516 is Zar ruim inzetbaar. Hij combineert bovendien prima met O-Man-kleindochters. Met meer dan 12.000 melkgevende dochters is Zar zeer betrouwbaar getest, maar niettemin is z’n sperma scherp geprijsd.

Zar dochters
Dochters van Zar  

 


EERSTE STIEREN ONDER FARMERS WISH PROGRAMMA

De eerste twee stieren onder het Farmers Wish Programma zijn beschikbaar:

Batenburg Larando (Lonar x O Man) aAa 561
Pirlo (Jerudo x Alves) aAa 516

Farmers Wish is een samenwerking tussen Veecom en K.I. SAMEN. Het doel is stieren te testen die voldoen aan
deze hedendaagse eisen van de veehouders.
Naar boven

 


GOLDEN DREAMS VOOR DROOMEXTERIEUR

Heavenly Golden Dreams EX-93
Heavenly Golden Dreams EX-93

Heavenly Golden Dreams is de nieuwe exterieurtopper in Italië.
Dit heeft hij niet van een vreemde; de koefamilie achter Golden Dreams kent vele exterieurtoppers en won verschillende
All-American-titels. Z’n moeder is de met 92 punten ingeschreven MD-Delight Durham Atlee. Zij is weer een kleindochter van de succesvolle show- en fokkoe MS Kingstead Chief Adeen EX-94, die op haar beurt weer een volle zus is van de vermaarde showkoe Shoremar S Alicia EX-97.

Golden Dreams geeft dat topexterieur zondermeer door aan z’n dochters getuige z’n torenhoge totaalexterieurscore van 3.84. Daarbij zijn zowel z’n uier- alsook z’n beenvererving van een uitzonderlijk niveau. Voor een stier van zijn kaliber scoort Golden Dreams bovendien bijzonder hoog voor secundaire kenmerken.
Met 111 voor celgetal en 110 voor dochtervruchtbaarheid laat Golden Dreams cijfers zien om van te dromen…
Onlangs werd Golden Dreams zelf ingeschreven met maar liefst 93 punten.
Naar boven

Golden Dreams dochter Regina   Golden Dreams dochter Osasuna
Golden Dreams dochter Regina  

Golden Dreams dochter Osasuna


PRINCE: KONING FITNESS

Stier Prince
Prince

New-Farm Britt Prince is een fenomeen aan het worden.
Deze allrounder pur-sang heeft met Britt x Mtoto x Skywalker een unieke afstamming, die bovendien 100% Italiaans is.
De afgelopen jaren zijn veel veehouders overtuigd geraakt van de kwaliteiten van Prince. Met nu enkele duizenden dochters
uit de fokperiode in meerdere landen aan de melk, bevestigt
hij z’n kwaliteiten meer dan volledig.

Ook hier in Nederland zijn de veehouders vol lof over de middelgrote, bikkelharde kwaliteitsdieren, waarbij met name
het fantastische beenwerk met uitmuntende botkwaliteit geroemd wordt. De Prince-dochters verbeteren zich enorm
van eerste naar volgende lactaties, hetgeen we eerder in
Italië ook al constateerden. Wat daarnaast opvalt zijn de kwaliteitsuiers en extreem lage celgetal-scores. Voor uiergezondheid behoort Prince zondermeer tot de beste stieren van het ras. Ook qua dochtervruchtbaarheid scoort hij buitengewoon goed.

We kunnen dan ook zondermeer stellen dat ook deze Prince gekroond kan worden tot koning; en wel Koning Fitness!

Prince dochter Doroty   Prince dochter Reia
Prince dochter Doroty  

Prince dochter Reia


FARMERS WISH PROGRAMMA

Nieuw project Veecom en KI Samen

Logo Farmers Wish
Het logo van Farmers Wish

Een groeiende groep veehouders in Nederland wenst
meer variatie en melkkracht in de stieren. Het nieuwe programma Farmers Wish voldoet aan die wens.
Het biedt veehouders meer keuzemogelijkheden: gevarieerde bloedlijnen, goed gebouwde stieren, stieren met voldoende brede ronde kenmerken.

Farmers Wish is een samenwerking tussen KI Samen en Veecom. Het doel is stieren te testen die voldoen aan
deze hedendaagse eisen van de veehouders.

Zorg over vernauwing in rundveefokkerij
Veel veehouders maken zich zorgen over de eenzijdige richting waarin de rundveefokkerij zich beweegt. Er is zorg over het gebrek aan variatie in bloedlijnen en er is zorg over het gebrek aan kwaliteit in de jonge generatie stieren.
Met name de kwaliteit van de stieren zelf en het gebrek aan ronde kwaliteiten is zorgwekkend. Vooral de enorme focus van de grote fokkerijorganisaties op de Genomic fokwaarden werkt de verarming versneld in de hand. Het lijkt er steeds meer op dat de vroegere INET fokkerij nu nog sneller wordt uitgevoerd.

Wat veehouders zelf willen
Farmers Wish biedt veehouders in Nederland ook de kans stieren aan te bieden die voldoen aan dat wat veehouders zelf graag zien. Farmers Wish selecteert hieruit stieren uit gedegen boeren koefamilies, stieren met een bovengemiddelde kwaliteit als vaderdier. Bij voorkeur op basis van werkelijk gerealiseerde producties over meerdere lactaties.

Op deze wijze krijgen stieren uit oudere stiermoeders en stieren met afstammingen die voor variatie kunnen zorgen de kans. Niet snelheid is bepalend, maar kwaliteit in de tijd. Dat is in het kort de filosofie achter Farmers Wish.
De initiatiefnemers K.I. Samen en Veecom hopen op deze manier een positieve impuls te geven aan de hedendaagse fokkerij, waarbij de veehouders wens op een unieke manier wordt vormgegeven.

De eerste twee stieren die onder de merknaam Farmers Wish op de markt komen, zijn
Batenburg Larando
(99Lonar x O Man) aAa 561
HBC Pirlo (Jerudo x Alves) aAa 516

Latere info volgt.
Naar boven


VEECOM PRESENTEERT:

Stier Aluminium
Aluminium

OELHORST MICK ALUMINIUM aAa 324

Prince x Active x O-Man x Aaron x Manfred x Patron Allie

Met Prince als vader en Active als moedersvader heeft Aluminium een prachtige afstamming die op het gebied van levensproductie, duurzaamheid en gezondheid veelbelovend is te noemen.
Deze twee topstieren hebben in o.a. Italië en Nederland al vele dochters aan de melk, die uitblinken in produktie, persistentie en degelijkheid en daarbij opvallend goed scoren op alle gezondheidskenmerken.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel veehouders die hun dochters melken, deze stieren opnieuw gaan gebruiken.

De moederlijn van Aluminium voert terug naar de welbekende Neu-Way Patron Allie. Deze zeer sterk fokkende koefamilie leverde al vele toppers; zowel mannelijk als vrouwelijk. Eén van hen is de overgrootmoeder van Aluminium, Rose Alli. Deze machtige Aaron-dochter produceerde 71.189 kg melk met 3.55% eiwit. Haar O-Man dochter Alli 25 reikt nu reeds
tot 63.721 kg melk met maar liefst 3.75 % eiwit.
Overigens komt Patron Allie niet één maar twee keer voor in de stamboom van Aluminium, moedersvader Active heeft tenslotte Patron Allie als grootmoeder, dus we kunnen gerust stellen: Aluminium, een ijzersterk staaltje lijnenteelt!
Naar boven

Meer nieuwsberichten leest u in ons Nieuwsarchief

 

Actuele stieren
Archief stieren
Jonge stieren
Genomic stieren
INRA 95 Opti-Meat
Gesekst sperma
Beta/kappa caseïne
Farmers Wish
Veecom Optimate
Aftercross
Veecommunicatie
Onze reisverslagen
Nieuws
Contact en Bestel
Links
Fawi Futuro
FaWi Big Deal
Mars Frassino
Frassino
Veecom • Schildwolderdijk 47 • 9626 AP Schildwolde • info@veecom.nl • Telefoon 0598-421729 •