Home | Wie zijn wij | Onze werkwijze | Wat is aAa | Outcross en fitness | De 4-minuten koe | Ervaringen van klanten

 

Reisverslag Italë 2018

Tijdens de dochtertour van afgelopen mei is opnieuw duidelijk geworden hoe belangrijk het is om zelf te gaan kijken naar de nakomelingen van de zorgvuldig geselecteerde stieren.
Wederom werd bevestigd dat het alleen kijken naar cijfers en kiezen voor de hoogste exterieurstieren lang niet altijd in het voordeel is voor de duurzaamheid en werkgemak van uw veestapel.

Berico:  D-Mason x Goldwyn x Titanic  aAa 615243

Berico dochter
Berico dochter

We zijn bijzonder blij met de 2e bezichtiging van de Berico dochters. Waren we vorig jaar nog ietwat gereserveerd, nu zijn we erg enthousiast.
De Berico dochters laten een enorme progressie zien van de eerste naar de tweede lactatie zowel in ontwikkeling als in productie. Het zijn sterke, veelal fraaie zwarte dieren  met goede lengte en breedte maten.
Deze super melkproducentes  hebben goede soms iets korte,  maar goed behouden uiers.
De iets kromme benen die soms iets grof aan doen worden goed gebruikt.
Bent u opzoek naar een stier met aAa code 615, met melk en macht, dan is Berico dé stier voor u.

Savoia:  Prince x Ford x Tugolo  aAa 342156

Van Savoia zagen we opnieuw enkele dochters, dit keer wat derde en vierdekalfs dieren.
Net als bij zijn vader Prince zie je dat ook de Savoia dochters zich ieder jaar doorontwikkelen. De niet al te grote koeien beschikken over veel kwaliteit, fraaie frames en super beste benen die droog van bot zijn en goed worden gebruikt. Koeien met een fijn vel en voldoende breedtematen, dieren die het makkelijk aan kunnen. De uiers zijn van super kwaliteit al doen ze soms in het begin van de lactatie wat ruim aan. Pinkenstier Savoia geeft koeien waar je weinig omzien naar hebt, ze beginnen rustig maar groeien wel door in lijf en productie. Dit in combinatie met zijn outcross bloedvoering vol degelijkheid en laatrijpheid, maakt het ruim inzetbaar.

Barreto:  Mogul x Bogart x Boliver  aAa 534

Barretodochter
Barreto dochter

Van Barreto hebben we een geweldige indruk opgedaan.
Barreto dochters zijn goed ontwikkelde dieren met veel front en middenhand. De balansrijke dieren geven voldoende melk met hoge gehalten en daarbij behouden ze de conditie. Ze beschikken over goedgevormde uiers van voldoende kwaliteit, voorzien van iets grovere spenen die goed zijn geplaatst.
De soms iewat volwasssen koeien, zijn voorzien van goede kruizen met veel breedte en een centraal geplaatste draaier. De benen zijn voorzien van veel bot en klauw en worden super gebruikt.
Barreta is een hoge gehaltenstier, die zware dieren fokt, hij kan naar ons idee super werk doen op dochters van o.a. Malki, Madiba, The Answer, Kodak en Prince.

 

Zurich:  Fernand x O Man x Forbidden   aAa 135

De no.1 van de Italiaanse lijst heeft ons nog niet kunnen overtuigen. De koeien hebben weliswaar veel maat en fraaie open ribben maar de veelal Franse stand van de voorbenen en de kruizen waarvan de draaiers te vaak te ver naar achteren staan hebben ook een wat hakkige stand van de achterbenen tot gevolg. Dit zijn voor ons op dit moment redenen genoeg om niet voor Zurich te kiezen.

Galactico:  Galaxy x Bookem x Shottle  aAa 132564

Galactico dochter
Galactico dochter

Van Galactico zagen we een groot aantal, hoofdzakelijk zwarte jeugdige dochters.
Dieren met veel kwaliteit in bot en vel, met de potentie om
uit te groeien tot diepe fraaie malse melkkoeien. De extreem goed aangehechte kwaliteitsuiers voorzien van een goede ophangband, hebben veel lengte in de bodem en hebben iets langere goed geplaatste spenen. Over het algemeen is de kruisconstructie erg best, breed, goed geplaatste draaiers en meestal vlak tot ligt hellend.

Galaxtico is naar ons idee een waardig opvolger van Goldfarm en is echt van toegevoegde waarde op de huidige populatie.

Deze pinkenstier met zijn beta caseïne A2/A2 en kappa caseïne BB is een welkome aanvulling in ons  pakket.

Monterey:  Epic x Jeeves x Goldwyn   aAa 243

Van Monterey zagen we een aantal hele beste koeien welke zeer goed gebouwd zijn met beste kruizen, beste uiers en beste benen en klauwen. Toch kiezen we niet voor Monterey omdat we te veel spreiding hebben geconstateerd. De minder goede dieren zijn erg groot, hebben de draaier te ver achterin het kruis en zijn onvoldoende atletisch naar ons idee. Ook zagen we een aantal dieren met te rechte benen. Ten opzichte van Secretariat voegt Monterey niets toe.

Poison:  Doorman x Planet x Bolton  aAa 324156

Poison dochters
Poison dochters

Van Poison zagen we ruim 20 nakomelingen. Poison dochters zijn goed ontwikkelde krachtige dieren. Opvallend de diepe voorhand in combinatie met de iets ronde gevulde schouder
en de open ribben zoals de van vader Doorman ook kennen.
De vaarzen doen vrij volwassen aan, vertonen niet veel jeugd.

De benen zijn best en de uiers uitstekend. Poison zal het beste werk leveren op koeien met stabiele kruizen welke voldoende code 6 (stijl) hebben. Op de melktypische dochters van bijvoorveeld Kodak, Madiba of The Answer.

 

 

Secretariat:  Numero Uno x Baxter x Goldwyn    aAa 324

Van Secretariat zagen we dit keer vaarzen en tweedekalfs dieren. Net als vorig jaar vielen de super beste uiers, lang in bodem en een sublieme aanhechting zowel voor als achter, het meest op. Ook de enorme brede open kruizen met een goede ligging was een terugkerend beeld. De Secretariat dochters beschikken over beste benen, droog van bot met goede klauwen die super correct gebruikt worden.
Door zijn open frames die soms wat ondiep aandoen en wat meer hoogtemaat is Secretariat super te gebruiken op gedrongen kleine koeien. Al zal hij in combinatie met koeien met wat meer maat zeker kunnen zorgen voor een absolute keuringstopper, wat dat betreft is onze mening over deze stier niet veranderd.

Armazen:  Sudan x O-Man x Titanic  aAa 135246

Armazen dochter
Armazen dochter

Van Armazen zagen we een koppel degelijk boeren koeien, met beste gehalten, waar je geen omkijken naar hebt. De middelgrote Armazendochters beschikken over goede kruizen die iets hellend, en ruim voldoende breed zijn. De uiers zijn hoog en breed van achter aangehecht, van voren soms iets kort en goed van kwaliteit.

De benen worden goed gebruikt, zijn voorzien van beste klauwen en zijn vaak iets aan de kromme kant.
Super eiwit en pinkenstier Armazen is goed te gebruiken op dieren met voldoende kwaliteit die wat degelijkheid missen. Een mooie bonus vormen de BB kappa caseïne en de A2/A2 melk.

Disclosure:  : Maik x Ramos x Shottle  aAa 516432  

Disclosure dochter
Disclosure dochter

Deze dochtertour zagen we vaarzen en 2de kalfs Dislosure dochters. We zagen onder andere op 1 bedrijf met 1000 koeien, 40  Disclosure dochters. Ook hier werd weer duidelijk aangetoond dat Disclosure enorm stempelt in zijn ronde kwaliteiten.  

De Disclosure vaarzen zijn enigszins gesloten in de ribben en vertonen ronde kenmerken zoals je dat van een 516 stier mag verwachten. Eén van de sterke punten in de kruisconstructie. De licht hellende kruizen en centraal geplaatste draaiers bepalen het beeld. De benen zijn doorgaans goed, een aantal dochters vertoonde een iets krom en iets hakkig been, maar de koten zijn stevig en de klauwen zijn rond en opvallend is dat binnen en buiten klauw vrijwel even groot zijn. De uiers zijn van goede kwaliteit en correct van vorm.

De 2e kalfs Disclosure dochters maakten veel indruk doordat ze veel meer melktype en vrouwelijkheid uitstralen. Kortom fraaie koeien met veel balans, waarbij de uiers veel beter tot zijn recht komen dan als vaars.
Deze pinken stier met 516 stijgt van een vaarzen productie index van  +200 liter naar een 2e kalfs productie index van  +750 liter.  Daarnaast is hij in Nederland onder de fokstieren met aAa 516 zowel de nummer 1 voor vruchtbaarheid 109 als voor celgetal 113.

Redcarpet: Durable x Deejay x Classic  aAa 531462  

Redcarpet dochter
Redcarpet dochter

Van Redcarpet zagen we een groep degelijke koeien.
Dieren met krachtige, ruime voorhanden en diepe ronde,
open ribben.
De brede open kruizen zorgen voor veel ruimte voor de brede achteruiers, maar zijn soms in combinatie met de wat lage
rug wat oplopend.
Ook de vooruiers zijn goed aangehecht en de spenen zijn correct geplaatst. Het wat rechte beenwerk is voorzien van veel bot en wordt goed gebruikt.
Redcarpet past goed op fijne wat hoge koeien die massa missen.

 

 

 


 

Actuele stieren
Archief stieren
Jonge stieren
Genomic stieren
INRA 95 Opti-Meat
Gesekst sperma
Beta/kappa caseïne
Farmers Wish
Veecom Optimate
Aftercross
Veecommunicatie
Onze reisverslagen
Nieuws
Contact en Bestel
Links
Fawi Futuro
FaWi Big Deal
Mars Frassino
Frassino
Veecom • Schildwolderdijk 47 • 9626 AP Schildwolde • info@veecom.nl • Telefoon 0598-421729 •