Jeffrey Conjarts: ‘’Fokkerij ontzorgd door Veecom-aanpak’’

In het prachtige heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg namen de broers Jurgen en Jeffrey Conjarts in 2012 het melkveebedrijf over van hun ouders Nico en Ans die nog altijd actief meehelpen. Het bedrijf, gevestigd in Margraten, is in de jaren twintig van de vorige eeuw aangekocht door de familie Conjarts. Jurgen en Jeffrey vormen de vierde generatie op het bedrijf met momenteel 345 melkkoeien en 180 stuks jongvee.

“De Malki dochter (links) is voor ons een voorbeeldkoe, de Savoia dochters hebben de kwaliteit om in haar voetsporen te treden.”

De dagproductie bedraagt 32,5 kg melk met 4,35% vet en 3,60% eiwit. De gemiddelde melkproductie per koe geleverd aan de fabriek bedraagt 10.400 kg melk. Jurgen en Jeffrey zijn al van jongs af aan betrokken bij het bedrijf. “Als familie hebben we destijds de keuze gemaakt om in te zetten op groei; meer koeien melken. De behoefte aan sterkere koeien die ouder kunnen worden hing daarmee samen. De keuze voor aAa en doe-het-zelf KI is toen gemaakt”, aldus Jeffrey.

“Het bleek een uitdaging passende stieren te vinden”

“De jaren erna boekten we vooruitgang. We kregen sterkere koeien en zagen het vervangingspercentage dalen. Maar het bleek telkens weer een uitdaging om uit het ruime aanbod van meerdere KI-organisaties de best passende stieren voor ons bedrijf te kiezen. Elke vertegenwoordiger wil toch zijn ‘eigen’ stieren verkopen en dat maakte het voor ons niet eenvoudiger. Ook zagen we nogal wat wisseling in nakomelingen van eenzelfde stier.”

“We vonden dat dit beter moest en gingen opzoek naar een partij of een persoon die ons daarbij kon ondersteunen, aAa kent en toepast en daarin praktijkervaring heeft. In 2017 kwamen we in contact met Gerbert Engelen, hij heeft ons de Veecom-aanpak uitgelegd en dat sprak ons meteen aan.
Daarbij was Gerbert geen onbekende voor ons. Met zijn jarenlange ervaring op fokkerijgebied en zijn passie voor vee bleek hij voor ons de juiste man op de juiste plaats. Hij weet precies wat er speelt op een grootmelkveebedrijf en een bijkomend voordeel is dat hij vaak praktische tips deelt met betrekking tot de bedrijfsvoering.”

“We zien meer balans in de veestapel”

Met behulp van zijn expertise zien we dat er meer balans in onze veestapel komt. Gerbert doet bij ons het paringsadvies achter de koe op basis van aAa, hij heeft kijk op koeien en gebruikt fokstieren waarvan hij de dochters heeft gezien. Toen de eerste generatie vaarzen aan de melk kwamen, waarbij Veecom de stierkeuze had gemaakt, werd al duidelijk dat we de juiste keuze hadden gemaakt. Als je onze vaarzengroep nu aan het hek ziet staan dan zie je meer uniformiteit. Ook zijn de vaarzen minder groot en hebben ze een spiertje extra.”

(artikel gaat verder onder de foto)

“Iedereen praat wel over inteelt, maar met Savoia (Prince x Ford x Tugolo) doe je echt aan bloedverversing.”

“Wat ons opvalt is dat je met goede stieren in de juiste combinatie meer vooruitgang boekt dan met het fokken op cijfers. Disclosure, Prince, Savoia, Malki, Solero en Galactico zijn de vaders en deze koeien passen uitstekend in ons TMR-systeem. Ze geven weinig problemen en kunnen op ons bedrijf oud worden. In het vervangingspercentage zien wij een dalende trend, hetgeen tot gevolg heeft dat er steeds meer vleesstieren gebruikt kunnen worden.
Voorheen was het Belgisch Witblauw en later INRA95. De INRA95 kalveren bleken lichter bij de geboorte en vitaler. Ook is de bevruchting beter. Redenen om nu alleen nog INRA95 te gebruiken.

“De inzet van Veecom ontzorgt ons enorm op fokkerijgebied”

“De inzet van Veecom, in ons geval Gerbert, ontzorgt ons enorm op fokkerijgebied. Als een koe tochtig is, dan hoef ik maar op de lijst te kijken en het juiste rietje uit het vat te halen. Dat Veecom naast het eigen pakket stieren van derden adviseert, maakt onze inseminatielijst met Disclosure, Raglan RF, Potter P, Miura, Bernell en Malki meer dan duidelijk.”

Wil u ook eens vrijblijvend praten met een Veecom fokkerijdeskundige? Neem gerust contact op.

Nieuwsoverzicht