AFTERCROSS.

Met Aftercross introduceert Veecom een maatwerk paringsadvies op nakomelingen van kruisingsrassen.

De afgelopen jaren zijn veel veehouders uit onvrede gaan inkruisen. Dit heeft echter niet bij iedereen tot het gewenste resultaat geleid. In de promotie voor inkruisen werd vaak de indruk gewekt dat heterosis alle problemen oplost. Dit blijkt niet de realiteit.

Ook kruislingen zijn niet probleemloos op het gebied van klauwgezondheid, vruchtbaarheid en celgetal. Daarbij moeten we de cruciale en actuele vraag stellen: geven de gekozen rassen wel de efficiënte melkkoeien die bij het toekomstige mestbeleid passen?

Toepassing Aftercross

De beste resultaten met inkruisen zien we daar waar niet slechts rassen met rassen zijn gecombineerd, maar daar waar goede individuele stieren passend zijn aangepaard. We merken dat veel veehouders ervoor kiezen de kruislingen weer met Holsteinstieren te insemineren en ‘aftercross’ gaan toepassen.

Voor het optimale resultaat gebruiken we hetzelfde principe als in Veecom Optimate. De aanpassing voor Aftercross is dat slechts een beperkte groep stieren hiervoor geschikt is. Op Fleckvieh- of Montbeliardekruislingen passen alleen de Holsteinstieren die de ontbrekende uierkwaliteit, botkwaliteit en efficiëntie brengen, bijvoorbeeld Bagolino, Prince en Galactico. Op kruislingen met Zweeds roodbont bloed passen de stieren die meer body, kracht en breedte geven, zoals Barreto, Raglan en Disclosure. Wij begeleiden reeds verschillende bedrijven waar we het Aftercross principe toepassen, en net zoals bij Optimate is ook bij Aftercross het optische aspect, de kijk op koeien, van wezenlijk belang.

Ook bij Aftercross is het visuele aspect, de vakkundige kijk op koeien, onmisbaar.

MEER VEECOM DIENSTEN.