Decemberdraai 2021

De Italiaanse draai heeft voor Veecom uitstekend nieuws gebracht. De no. 1 t/m 3 zijn alle stieren met een zeer complete vererving en beste gehaltes.

Voorlopig zetten we van deze 3 in op de no.1 Miura, maar we volgen de andere 2 op de voet totdat ze ook 2e kalfskoeien aan de melk hebben.

In de top van het klassement vinden we verder Rally en Comedy en deze stieren hebben al 2e en zelfs 3e kalfs dochters. Veel stieren bleven onveranderd goed zoals bijvoorbeeld Sciaqua, Parallel, Poison en Galactico.

We lichten 5 stieren nader toe, omdat ze deze draai nieuwe ontwikkelingen doormaken:

Miura; Afterburner x Enforcer x Bookem   aAa 342516

Miura

Miura was niet de topper op basis van genomics maar blijkt vanaf de eerste fokwaarde gebaseerd op dochters in melk zichzelf steeds te overtreffen. De productie van de vaarzen resulteert in + 500 kg melk in Italië. De 2e kalfs koeien maken daar moeiteloos 1200 kg melk van.

In Italië is het +0.47% vet en +0.43% eiwit, hetgeen in Nederland +0.27% vet en +0.27% eiwit betekent.

Niet alleen heeft Miura zich het afgelopen jaar steeds in productie verbeterd met een ideale melksnelheid 102, celgetal 106 en een dochtervruchtbaarheid van 109 is deze benenspecialist waarvan we al 2e  kalfs koeien zagen één van de meest complete stieren wereldwijd.

De gemiddelde hoogtemaat en de correcte bouw komen overeen met de parameters voor hoge aanhoudingscijfers.

Persistente laatrijpheid en gezondheid blijken bepalend.

Een beste stier, beste dochters en goede cijfers in deze volgorde beoordelen wij stieren en niet andersom.

Rally;  Supershot x Ballisto x Epic   aAa 432561

Rally blijkt zich, zonder dat we dat in eerste instantie in de gaten hadden, tot een geweldig fenomeen te hebben ontwikkeld. De enorme progressie van 1e naar 2e lactatie, met enorm goede gezondheidskenmerken maken deze pinkenstier erg aantrekkelijk.

Het zijn zeer efficiënte, hard werkende koeien met bespiering. De stier zelf is niet groot, maar wel breed en bespierd.

Veel melk, goed eiwit, super benen.

Rally is naast Miura een geweldige allround pinkenstier.

Comedy;  Commander x Epic x Man O-Man   aAa 135246

Comedy dochters produceren enorm van vaars naar 3e kalfs betekent een progressie in melk van 990 kg naar 2000 kg melk, daarbij ook nog een + in eiwit%
Comedy vererft hele beste uiers en beste benen zoals we in oktober zelf hebben kunnen waarnemen. Comedy, de favoriete stier van die veehouders die van probleemloze harde super producentes houden.

Wij denken dat Comedy geweldig past op dochters van Prince, Disclosure, Raglan, Malki en Repairman wanneer de code past.

We willen nog 2 stieren uitlichten die een mooie uitgebalanceerde vererving laten zien en reeds als jonge stier in Nederland zijn ingezet en nu dus dochters in zowel Italië als Nederland aan de melk hebben.

Enterprise;  Penmanship x Balisto x Robust  aAa 324

Enterprise geeft dieren met een gemiddelde hoogtemaat en beste benen en uiers. Enterprise heeft zich in zijn 2e draai goed gehouden en is vooral interessant omdat hij beste gehalte combineert met uitstekende secundaire kenmerken als uiergezondheid en vruchtbaarheid, daarbij is Enterprise pinkenstier.

Honey Trap; Abbot x Balisto x Levi  aAa 153

Van Honey Trap hebben we een 20-tal Nederlandse dochters bekeken. Honey Trap geeft vrij robuuste dieren met beste uiers en iets kromme benen.
Honey Trap is niet zozeer een melkstier maar vererft extreme gehalten, met name het eiwit is met +0.38% erg hoog.

Honey Trap is daarnaast erg goed in de gezondheidskenmerken en past op koeien die binnen de 153 robuuster mogen.