Indexdraai augustus 2023

De augustus draai heeft veel goed nieuws voor de Veecom klanten te bieden.

 • Ginstream eerste dochters uitmuntend in benen en klauwgezondheid

 • Billund verrast met dochters,

 • Letsgo nummer 1 in Zwitserland

 • Wendat nummer 3 gNVI van Nederland!

 • Aanhouding toppers Disclosure, Berico, Raglan en FaWi Caruso

Ginstream (Topgear x Guard x Vitesse) aAa 165

Met Batenburg Ginstream komt er opnieuw een succesvolle fokstier uit het Veecom testprogramma bovendrijven.

Ginstream dochters van Melkveebedrijf Batenburg Giethoorn

Helaas net te weinig dochters om een officiële productie-index te krijgen, maar wel een exterieur fokwaarde welke ervoor zorgt dat hij uitkomt op 108 benen met 109 totaal exterieur.

De dochters zijn gemiddeld qua hoogtemaat met voldoende breedtematen. De fijne harde vaarzen staan parallel op hun voorbenen en produceren ruim boven verwachting. De uiers zijn hoog aangehecht en zeer soepel met daarbij een brede achterspeenplaatsing. Opvallend is de optimale melksnelheid en het plezierige karakter. De kruizen zijn goed geconstrueerd en duidelijk hellend.
Bekijk volgvel van Ginstream

Billund ( Bahrain x Bernell x Balisto ) aAa 1536

Drie generaties duurzaamheid in de familie van Utoft Bahrain Billund. Met Bahrain als vader en Bernell als moeders vader vormt het een mooie combinatie tussen levensduur en productie.

De imponerende Billund: aAa 1536

De Billund dochters zijn zeer productief met +1257 kg melk en +0.07% vet en +0.05% eiwit. Daarnaast een prima exterieurscore met 107 uier, 102 benen en 105 totaal.  Billund dochters zijn ook zeer persistent en hebben een bovengemiddelde melksnelheid.

Billund is tevens pinkenstier. Billund  is een prima aanvulling op ons pakket en is breed inzetbaar. Hij past uitstekend op Miura en Rally dochters. Maar als de code daarom vraagt, past Billund ook op de Maik bloedlijnen; Disclosure, Raglan, Malki en de Topgear zonen.
Bekijk volgvel van Billund

Gaudi (Perseus x Rubicon x Jetset) aAa 234

Gaudi heeft een enorme sprong gemaakt en is de nummer 2 stier van Italië. Gaudi is positief in kg.melk en is een extreem hoge gehaltenstier. Gaudi scoort met name voor celgetal, vruchtbaarheid en levensduur uitstekend, waardoor hij  op basis van de economische index (IES) de nummer 1 van Italië is. Gaudi’s moeder produceerde 50.000 kg melk met 5.11 vet en 4.22 eiwit.
Bekijk volgvel van Gaudi

Spoiler (Casper x Rubicon x Balisto) aAa 324

Spoiler is een stier die uitermate persistente dochters fokt. Zijn forse stijging in melk is dan ook geen verrassing. Niet alleen in melk maar ook in celgetal zien we een forse stijging van 109 naar 112 in Italië.  Ook in levensduur en vruchtbaarheid is Spoiler een specialist. Spoiler is pinkenstier, geeft een iets krom been en iets langere spenen. Spoiler scoort hoog voor graasindex en hitte tolerantie en als bonus is hij ook nog BB kappa caseïne en A2A2, het is dan ook niet verrassend dat hij uitstekend uit de bus komt voor kaasgeschiktheid

Miura (Afterburner x Enforcer x Bookem) aAa 342

Miura heeft op basis van 3e kalfs koeien weer een lichte stijging in de productie fokwaarden. Dit is een mooi gegeven gezien de uiterst positieve indruk die we in mei van de 3e kalfs koeien tijdens de dochtertour van de Miura dochters kregen. Miura stijgt in melk van 200 kg in de eerste lijst naar 1000 kg in de 3e lactatie. Het celgetal stijgt van 103 naar 108 en de vruchtbaarheid is 109. We zien uitstekend jongvee met name op de Maik bloedlijnen uit Raglan, Disclosure en Malki dochters.
Bekijk volgvel van Miura

Rally (Supershot x Balisto x Epic) aAa 4325

Rally maakt ook een uitstekende ontwikkeling door met 1000 kg M in de 1e lactatie naar ruim 1600 kg  in de 3e lactatie. Celgetal gaat van 108 naar 112 en de vruchtbaarheid naar 108. Bodyconditie score 106. Van de pinkenstier Rally zagen we in mei superieure dochters.
Bekijk volgvel van Rally

Wendat (Einstein x Padawan x Rubicon) aAa 243

All Nure Wendat is de nummer 3 wereldwijd op NVI basis. Deze Einstein zoon is baanbrekend qua kilo’s vet en eiwit. Met +2406 kg melk en +0.05% eiwit komt hij uit op een INET fokwaarde van +577. Met +359 NVI, +638 Levensduur, 106 Celgetal en 106 dochtervruchtbaarheid laat hij weinig steken vallen.
Bekijk volgvel van Wendat

Letsgo  (Applicable x Powerball P  x Numero UNO)  aAa 243

Letsgo dochters

In het exterieurland Zwitserland staat Vogue Letsgo bovenaan. Letsgo  geeft geweldige correcte en luxe frame’s met uitstekende kruizen en beste benen. Letsgo geeft niet alleen uitmuntende uiers, hoog  en breed aangehecht, maar met  113 celgetal zijn het ook nog super gezonde uiers.  Helaas is Letsgo door de enorme vraag beperkt beschikbaar.  U kunt zich melden voor de wachtlijst.
Bekijk volgvel van Letsgo

Aanhoudingscijfers Veecom stieren

Na een indexdraai kijkt iedereen weer naar de nieuwste stieren en nog ‘betere’ stieren. Maar terugblikken hoe de ‘oude garde’ het heeft gedaan is misschien wel veel belangrijker. Met de  dochters van deze stieren werkt u als veehouder dagelijks en deze koeien moeten de kost verdienen.

Het valt op dat er veel stieren zijn  waarvan de dochters het langst meegaan, maar deze stieren blinken evengoed niet uit in exterieur. Keer op keer valt op dat de hoogtemaat beter onder de 100 kan zijn dan erboven. Koeien die niks mankeren qua uiergezondheid, vruchtbaarheid, klauwgezondheid en laatrijpheid vertonen, worden uiteindelijk het oudste.

Stieren die bij ons nog steeds veel geadviseerd worden omdat de veehouder er veel arbeidsplezier van heeft zijn:

Raglan dochter Akke 126

  • Disclosure: Pinkenstier, rond en laatrijp, gezondheid topper
  • Raglan RF: Pinkenstier, ruwvoerverwerkers, zeer laatrijp
  • Frassino: gezonde harde koeien, productief, persistent, laatrijp

Tabel aanhoudingscijfers


Caruso dochter Akke 147

FaWi stieren Caruso en Big Deal maken ook een goede ontwikkeling door. Caruso dochters geven als vaars iets krap, maar hebben goede gehalten, gezonde uiers en een prima klauwgezondheid. In levensduur en aanhoudingscijfers is Caruso op weg naar de absolute wereldtop. Ook FaWi Big Deal stijgt in melk op basis van tweedekalfs koeien, geeft uitstekende gehalten en begint ook aan een gestage opmars in levensduur zoals verwacht.