Reisverslag Italiëtour mei 2024

Het wordt bijna meer gewoonte dan uitzondering dat we tijdens de dochtertour verrast worden door één van de stieren. Van Miura en Rally hebben we dit jaar geen dochters bekeken omdat we die al 3 keer hadden gezien, waarbij de 3e kalfs koeien uiteindelijk de beste indruk achterlieten en dan is het duidelijk. Dit jaar was Kitami de stier die de beste indruk achterliet, terwijl we dat we dat van te voren niet zo hadden ingeschat.

Van Kitami zagen we 35 dochters en dat is echt een fors aantal, hetgeen ook iets zegt over een stier, omdat het blijkbaar mogelijk is zoveel goede dochters te vinden.

Kitami PP  Hotspot x Mr. Salvatore  aAa 153264

Foto van Kitami dochters

Kitami dochters

Over het algemeen goede ontwikkelde dieren met een gemiddelde hoogtemaat, voorzien van jeugd en kwaliteit. De voorhanden zijn goed, vaak breed genoeg, maar altijd stabiel, fraaie frames die zelden een fout vertonen en goed samenhangend zijn van voor tot achter.

Vaste vooruiers (enkele keer iets bol met wat brede voorspenen), brede hoge achteruiers, met een goede ophangband en een super achterspeenplaatsing. Ook de kwaliteit van de uiers was over het algemeen super en de speenlengte perfect.

De benen zijn droog met een goede stand en  voldoende open hak. Goede klauwen, soms iets plat. Het gebruik van de benen erg goed.

De kruizen zijn ook een sterk punt van deze stier; ligging super, staartstukken er goed in draaiers vaak goed geplaatst, soms wat dakvormig, maar niet echt smal.

Kitami is goed te gebruiken als 153, 513, 156-stier op koeien die ruimer moeten en daarnaast betere uiers en benen nodig hebben. Op dochters van Raglan, Disclosure, Big Deal (de platte) Mento, Malki enz. kortom, breed inzetbaar. Naast de geweldige dochtergroep heeft Kitami natuurlijk nog het voordeel dat hij homozygoot hoornloos fokt, de roodfactor heeft en pinkenstier is.

Bekijk Kitami

Spoiler  Casper x Rubicon  aAa 324156

Foto van Spoiler dochter

Spolier dochter

Spoiler fokt koeien met een open frame, fraai van type en kwaliteit. Van Spoiler zagen we wisselende resultaten. Op gesloten koeien met steile benen kan Spoiler zeker als pinkenstier wel iets toevoegen. De uiers zijn goed van kwaliteit en gezond; dat is een sterk punt.

In het kruis en in de benen zie je dat Spoiler een duidelijke 3-stier is en dat past niet altijd evengoed op de Italiaanse populatie met als gevolg in een aantal gevallen draaiers te ver achterin het kruis en te kromme benen met te platte klauwen. Spoiler vraag om een gericht gebruik, maar op bijvoorbeeld Big Deal, Malki en Disclosure kan het uitstekend werken.

Bekijk Spoiler

Billund  Bahrain x Bernell  aAa 153642

Van Billund zagen we vaarzen en 2e kalfs dieren.

Bij alle dieren zagen we stabiele voldoende brede tot brede voorhanden. Verder bij de meesten een voldoende diepe borst wat weinig diepte in de rib, maar wel een ronde rib, een fijn vel en kwaliteit.

Goed aangehechte uiers, soms voor iets bol verder voldoende aangehecht, maar als aandachtspunt zijn de korte kleine spenen en nauw geplaatste achterspenen te noemen.

Ook deden sommige uiers wat vlezig aan. Billund dochters  hebben droge benen met vaak veel (rond) bot met over het algemeen voldoende ruimte in de hak, met daarbij een goed gebruik van de benen en goede klauwen. De kruizen zijn goed, draaiers centraal, staartstukken iets hoog geplaatst.

Bekijk Billund

Spinoff  Padawan x Rubicon  aAa 153624

Van Spinoff zagen we veel variatie bij de dochters. We hebben 27 dieren gezien die we gemiddeld als ruim voldoende hebben beoordeeld. Spinoff is een stier met hoge scores voor gezondheidskenmerken en levensduur.

Zoals bovengenoemd spreiding in de dochters. Over het algemeen zijn de uiers best, veelal van goede kwaliteit en voorzien van super ophangbanden. Vaste vooruiers en brede achteruiers en soms iets korte spenen. De droge iets kromme benen zijn soms wat hakkig en achterstandig, met name daar waar de aAa-code niet passend was.

Wij denken dat de stier met name als moedersvader of als stiervader van de volgende generatie erg waardevol kan zijn, maar dat we Spinoff zelf beperkt gaan inzetten.

Bekijk  Spinoff

Crisalis  Gywer x Mr. Salvatore  aAa 234165

Van de exterieurtopper Crisalis zagen we grote dieren die nog uit moeten zwaren in de rib. Crisalis is een geweldige uierstier, met name  in de vooruier aanhechting, achter hoog en breed zoals menig inspecteur dit graag ziet.

Benen zijn vaak droog maar af en toe recht, maar wel met goede klauwen. Crisalis komt het beste tot zijn recht op moeders die gebrek hebben aan code 3 en openheid. Het is een stier die toppers kan geven, maar vraagt wel een gerichte inzet.

Lepanto  Spinoff x Miura  aAa 234165

Foto van Lepanto dochter

Lepanto dochter

We zagen een aantal super verse, jong gekalfde vaarzen van deze stier. Opvallend uniform, jeugdige sympathieke dieren met goede overgangen en kwaliteit in bot en vel.

Super beste uiers met ook weer kwaliteit, een goede speenlengte en goede aanhechting en voorzien van een correcte ophangband.

Op stand leken de benen recht, maar in beweging bleek dat niet het geval. De benen hebben een super botkwaliteit, zijn droog en hard en de super klauwen maken het beeld compleet.

Vooral in de kruizen waren deze dieren stuk voor stuk best; soms iets dakvormig, maar allemaal perfect qua breedte, ligging, staartstuk en draaiers.

Van deze stier gaan we de komende periode vast wat gebruik maken daar waar het past.

Bekijk Lepanto

Dorando  Letsgo x Silver  aAa 123456

Een stier met dochters die wat smal en scherp aandeden, al waren ze wel compleet, met goede overgangen. De uiers waren goed, vast en hoog, het beeld van de benen wisselend. De stier kan openheid en upstanding goed doorgeven, maar het is niet helemaal het soort koe waar de Veecom klant op zit te wachten.

Nikka  Hothand x Eagle  aAa 243165

Nikka zal niet veel gebruikt worden vanwege zijn lage vet. Ranke, maar fraaie dieren met kwaliteit in bot en vel. Wat smalle voorhanden, maar wel stuk voor stuk beste uiers van vorm en kwaliteit, maar met korte kleine spenen. Super benen die super worden gebruikt.

Vaak wel een oplopend kruis en de draaiers achterin. Kortom: op uiers en benen prima vaarzen, maar voor de langere termijn denken we dat het niet onze stier is.