Veecom verrast met vier ronde fokstieren in de TIP lijst

In de recente TIP lijst Top 40 staan vijf fokstieren met de ronde aAa codes 5 en 6 in verschillende combinaties met de 1. Vier van die vijf stieren zijn van Veecom dat met het testprogramma na zes jaar nu fraaie resultaten boekt.

“Onze vier stieren in de Top 40 komen ofwel direct uit het Veecom testprogramma of zijn indirect voor Veecom gefokt”, vertelt Wim de Boer van Veecom. “Disclosure en Raglan komen uit ons programma terwijl we Berico’s vader D-Mason als stiervader onder de aandacht van de Italiaanse stierenanalisten hebben gebracht.”

Groeiende behoefte aan ronde codes

Veecom blijkt met zijn aandacht voor ronde aAa codes al langer in te spelen op een trend.  “Zes jaar geleden zagen we de groeiende behoefte aan stieren met ronde codes ontstaan”, vertelt De Boer. “Mede onder invloed van de genomic selectie werd de variatie in bloedvoering en de variatie in aAa codes steeds beperkter. Daarom zijn we met ons testprogramma stieren gaan zoeken die wel aan deze kwaliteiten voldoen en bij voorkeur ook goed scoren voor levensduur. We hebben daarvoor een samenwerking opgezet met onze Italiaanse partner en in het Farmers Wish programma dezelfde opzet gevolgd. Van vier stieren met de aAa codes 516/615 kun je concluderen dat zij zorgen voor meer spreiding wat betreft aAa codes en dat zij gezien hun lage verwantschapsgraad ook voor de nodige bloedspreiding zorgen. Vitaliteit vanuit bloedspreiding is naast celgetal en vruchtbaarheid zeker van belang voor levensduur.”

Levenslustige koeien die lang meegaan

Dat het aAa systeem de pijler is onder het testprogramma wekt geen verbazing, want zegt De Boer: “aAa werkt bewezen levensduurverhogend. Dat blijkt uit Deens en Nederlands onderzoek. Doordat fokken op levensduur via het aAa systeem voor veel melkveehouders tegenwoordig een hot item is, zien we dat er wereldwijd ook een groeiende behoefte is aan ronde codes. Melkveehouders kiezen mede onder druk van de maatschappelijke duurzaamheidstrend steeds vaker voor gezonde levenslustige koeien die lang meegaan. Zij zien geen brood meer in de open, hoge dieren die veel produceren in korte tijd met alle risico’s die dat met zich meebrengt.”

Bewijs na zes jaar testen

Veecom heeft daarom zes jaar geleden een eigen testprogramma opgezet. “Deze vier stieren uit ons testprogramma bewijzen de filosofie in de praktijk, stelt De Boer die zijn stieren uit de TIP lijst graag toelicht:

Disclosure aAa 516 (Maik x Ramos x Shottle)

Voor levensduur tellen vooral vruchtbaarheid en het subklinische celgetal zwaar mee. Met een celgetal van 112 en 110 dochtervruchtbaarheid is Disclosure bij uitstek geschikt voor de melkveehouder die kiest voor een lange levensduur. In de aprildaai stijgt Disclosure voor levensduur met +70 dagen naar +739 LVD.  De 2e kalfs koeien en de eerste 3e kalfs koeien zijn ook nog eens fraai om te zien met opvallende beste kruisvorm en beste benen en de productie index stijgt ook met iedere volgende lactatie.

Raglan aAa 561 (Maik x Stadel x Celsius)

Raglan dochter Bicc Christina 59 grazend

Raglan dochter Bicc Christina 59 grazend

De eerste draai van Raglan is ver boven zijn verwachtingswaarde . Met een plus van maar liefst 185 NVI (+52) en 194 Inet (+46). Raglan kenmerkt zich vooral in zijn ronde kenmerken, conditiescore (110) met 105 celgetal en 105 dochtervruchtbaarheid. De melkproductie is +647 kg, +0.12 %vet en +0.03% eiwit. Met een plus van + 210 LVD naar+ 690 LVD lijkt het begin zeer positief.

 

Ludico aAa 516: (Laudan x Boss Iron x Skywalker)

Lucico is een geweldige melkstier zeker gezien zijn afstamming van waaruit hij zeker geen melkrijke bonus kreeg. Wat dat betreft is bijna 1200 kg melk met slecht een lichte gehalte verlaging uniek te noemen. Ook de goede celgetal score samen met de vlotte melksnelheid is positief.

 

Berico aAa 615 (D-Mason x Goldwyn x Titanic)

Ook Berico combineert mooie cijfers voor celgetal (106) en dochtervruchtbaarheid (103). Door zijn afstamming D-Mason x Goldwyn en zijn aAa code 615 is Berico een unieke en gemakkelijk te gebruiken stier. Hij heeft inmiddels 3de kalfs koeien aan de melk en stijgt nogmaals in kilo’s vet en eiwit, tot ruim 1000 kg melk met vlakke gehaltes, een unicum binnen de groep stieren met ronde codes.