Augustusdraai 2020

Lees hier onze toelichting op de augustusdraai van 2020

De Italiaanse augustusdraai laat zich het best omschrijven als stabiel. Zo blijft Sound System, aAa 234 (Silver x Supersire) die in april debuteerde, nog steeds met ruime voorsprong de lijstaanvoerder, zowel voor productie alsook voor exterieur. Sound System staat garant voor torenhoge producties uit sublieme uiers.

Een andere debutant van de aprildraai, Parallel, aAa 531 (Powerball x Supersire) wist z’n cijfers exact gelijk te houden. Naast een extreem hoge melkvererving van 2000 kg laat hij een foutloze onderbalk voor exterieur zien. Parallel is heterozygoot hoornloos, noteert prima gezondheidscijfers en is pinkenstier.

Stier Comedy

Comedy

Het beste nieuws komt dit keer van Comedy, aAa 135 (Commander x Epic); maakte hij in april al een flinke sprong vooruit, door extreem hoge cijfers voor persistentie en laatrijpheid weet hij zich wederom flink te verbeteren. Z’n tweedekalfs dochters maken veel indruk door hun krachtige bouw gecombineerd met veel melkdrang. Comedy is zeer compleet in z’n vererving en heeft daarnaast A2/A2 én BB.

Twee andere productietoppers die hun cijfers prima weten te handhaven zijn Jenson, aAa 423 (Balisto x Epic) en Mancuso, aAa 342 (Boss x Snowman). Ook qua exterieur scoren ze onveranderd goed.

De derdekalfs dochters van Poison, aAa 324 (Doorman x Planet) trekken stevig door, en hij weet z’n topnotering dan ook te handhaven. De Doormanzoon staat voor: melk, gehalten, exterieur, gezondheid en A2/A2.

Topstier Galactico, aAa 132 (Galaxy x Bookem) geeft kwaliteitskoeien met extra klasse. Hij laat een zeer compleet verervingsbeeld zien zonder fouten. In Nederland lijkt z’n jongvee veelbelovend. We kijken uit naar z’n melkgevende dochters. Ook A2/A2 én BB.

De eerste Nederlandse dochters van topexterieurstier Secretariat, aAa 324 (Uno x Baxter) hebben inmiddels al wel gekalfd, en zien er fraai uit. Secretariat scoort prima voor gebruikskenmerken, melkbaarheid en is A2/A2.

Sciaqua, aAa 513 (Cashmoney x Twist) behoort al enige tijd tot onze favorieten. Z’n middelgrote, efficiënte dochters met veel balans en kwaliteit spreken ons keer op keer enorm aan. Sciaqua heeft prima productiecijfers, allround exterieur en super gezondheidskenmerken. Dit gecombineerd met het feit dat hij A2/A2-stier is, geschikt voor pinken en met een vlotte melkbaarheid. Bovendien is hij een topper voor kaasgeschiktheidsindex. Kortom: Sciaqua biedt ruime gebruiksmogelijkheden, mede door zijn alternatieve bloedvoering.

Van de debutanten weet Sector, aAa 531 (Silver x Supersire) de meeste aandacht op zich te vestigen. Een flinke melkplas met daarbij solide exterieurcijfers kenmerken de Silverzoon. Gecombineerd met een vlotte melkbaarheid en A2/A2 maken hem interessant genoeg om te volgen.

Toelichting Nederlandse augustusdraai 2020

FaWi Caruso     aAa 156324     Malki x Ramos x Laudan

FaWi Caruso

De eerste dochters van Caruso zijn inmiddels in de tweede lactatie en hij laat wederom een stijging in levensduur zien. Met een LVD van +730 dagen is hij een regelrechte topper. Dit is terug te vinden in de kenmerken die hiervoor belangrijk zijn; beperkte hoogtemaat, ruime conditiescore, fraaie scores voor uiergezondheid en vruchtbaarheid, prima benen en super klauwgezondheid. Helaas is Caruso overleden, maar gelukkig nog wel beschikbaar.

Berico     aAa 615243     D-Mason x Goldwyn x Titanic

Wederom een stijging voor Berico. Waar de eerste dochters al in hun vierde lactatie zijn, beginnen de fokstierdochters nu aan hun vaarzenlijst. Deze melkstier laat een verdubbeling zien van zijn fokwaarde voor melk van vaars naar derde lactatie. Ook op het gebied van uiergezondheid en dochtervruchtbaarheid laat hij geen steken vallen.

Raglan     aAa 561432          Maik x Stadel x Celsius

De veranderingen voor Raglan zijn dit keer gering, maar liggen wel precies in de lijn der verwachting als lid van de Topspeed Giny lijn, nml. qua laatrijpheid en persistentie. Deze roodfactor pinkenstier scoort ideaal qua bouwkenmerken, 96 hoogtemaat met 103 voorhand, 108 conditiescore. Die brede kenmerken vertalen zich ook in een voorbeenstand van 108 met 104 beengebruik. Daarnaast verbetert het celgetal maar liefst 5 punten t.o.v. de vaarzenlijst. Zijn levensduur fokwaarde laat zien dat de dochters meer dan een lactatie langer meegaan dan gemiddeld.

Disclosure     aAa 516432     Maik x Ramos x Shottle

De dochters van Disclosure blijven maar lopen, ondanks z’n wat gewonere exterieur op papier.  Inmiddels zijn z’n vierdekalfs dochters alweer aan de melk. Hij staat steevast in de bovenste regionen als het gaat om vruchtbaarheid 109 en celgetal 110 en uiergezondheid 106, en dit soort kenmerken hebben een veel hogere correlatie met levensduur dan exterieur. Wilt u koeien die makkelijk functioneren zonder problemen, kies dan voor Disclosure.