Flink groeien met lage kosten

Flink groeien bij lage kosten. “Dat kan gewoon”, zegt Gerrit-Jan Glijnis. “Veecom heeft ons daarbij enorm geholpen.”

Gerrit-Jan Glijnis aan het woord: “Al sinds 1930 zijn we hier volop bezig met fokkerij. Na het gebruik van Pan145 en vooral Pan230 waren we op zoek naar een vernieuwing, wat resulteerde in het gebruik van Bill, Silver en Superstar.

Probleemloze koe

In de jaren die volgden kregen we echter te maken met steeds kortere levensduur vanwege problemen met benen en klauwen. Dit stond een succesvolle werkwijze in de weg. Onze visie was ‘groeien met lage kosten’ en daar hoort een probleemloze koe bij.We waren manieren aan het zoeken om dit te kunnen bereiken en aAa heeft daarbij enorm geholpen. Het werd wel een steeds grotere zoektocht naar stieren die bij ons pasten en vooral in de codes 4 en 5 was een schaarste bij de coöperatie. De fokkerijbegeleiding door Veecom en het gericht paringen maken, is van enorme meerwaarde en heeft ons geholpen aan koeien met hogere levensduur en minder problemen. Daarnaast is de prijs/kwaliteit verhouding bij Veecom enorm goed.”

vlnr: Piet Glijnis, Rik Rodenburg, Jens en Gerland Glijnis, Thijs de Vos en Gerrit-Jan Glijnis achter Fez dochter Irene.

Stieren van andere organisaties

“Stieren die hier de basis hebben gelegd zijn: Arpagone, Progetto, Design, Starleader, Kian en Mascol. Ook toen al werden stieren van andere organisaties geadviseerd als Wim de Boer dacht dat die het beste paste op dat moment. Op dit moment lopen de Fez dochters voor op de rest. Hieronder is een van de 22 dochters te zien.”

“Ook de Prince, Cinnamon, D-sol, Virzil en Big Winner dochters zijn duurzaam en gemakkelijk om mee te werken. Opvallend zijn ook de 8 Pirlo dochters; de eersten zijn al 4e kalfs, desondanks scoren ze gemiddeld 112 LW, waarbij de laagste 104 scoort. Bij de vaarzen hebben we dochters van onder andere: Disclosure, Raglan, Mufasa, Bagalino, Surefire en Wellness. We insemineren op dit moment met Prince, Madiba, Armazen, Guard, Solero, Berico, Repairman, Disclosure en Olbia.”

Gerland Glijnis: “meer melk door voeding”

“Afgelopen jaar hebben we een switch gemaakt qua voeding, met als doel meer melk te produceren per koe die voldoet aan alle eisen. De duurzaamheidstoeslag en bonussen zijn toch al 3,5 cent, wat 10% van het melkgeld is. Als je dat weet te combineren met veel melk per koe, resulteert dit in een hoger saldo per koe. We hopen, naast het melken van veel koeien, ook alle andere werkzaamheden zelf te kunnen blijven doen, zolang dat kostprijs-technisch uit kan.”

“We lijken qua variatie nog op de boeren uit het verleden. We willen onze enthousiaste medewerkers Thijs en Rik graag een mooie baan kunnen bieden, Hierdoor creëren we wel stress en onrust voor onszelf maar het is stiekem toch wel mooi als je kan maaien, mest rijden, stalbouwen etc. en niet alleen hoeft te melken. Er is grote diversiteit en daardoor blijven we ook scherp”