Fam. Veening en Veecom: een mooie combinatie

Een dagproductie van 40 kg en een rollend jaargemiddelde van 12.731 met 4.10% vet en 3.46% eiwit betekent 520 kg vet en 440 kg eiwit. “Productie-aanleg is absoluut belangrijk, maar de bouw en balans zijn nog belangrijker”, aldus vader Gerrit en zoon Thijs Veening uit Noordwolde (Gr.)

Foto van vader en zoon Veening

Gerrit en Thijs Veening

“In de fokkerijwereld worden indexen in absolute zin overschat, maar met de juiste paring komt de genetische aanleg pas echt tot zijn recht. Thijs noemt Ralstorm als voorbeeld. “De stier is op papier -500 kg melk, maar wij hebben juist hele productieve Ralstorm dochters met 12 en 13000 kg melk.”

Ralstorm als katalysator

“Ralstorm heeft bij ons met de codes 1 en 6 als een katalysator gewerkt op koeien met productie-aanleg die niet de functionele bouw hadden om veel te geven. Naast Ralstorm hebben de dochters van Active, Torrer, Ford, FEZ, Prince, The Answer, Zeling en Disclosure het erg goed gedaan.”

Al 25 jaar goede resultaten

De Mts. Veening behoorde tot de allereerste Veecom klanten. Het klikte vanaf het begin erg goed aldus Gerrit, maar om 25 jaar samen te kunnen werken moeten de resultaten er ook naar zijn merkt Thijs terecht op. Veecom heeft ons aAa aangeraden en Veecom heeft door de jaren ook van derden goede stieren aangedragen. De hoge productie en de lage vervanging zijn al jaren een mooie combinatie.Net zoals de Mts. Veening en Veecom al jaren een mooi koppel vormen. De levensproductie bij afvoer is 45450 kg melk.

Op de video: Heleen 26 v.Ray. 100.000kg melk.

Oog voor de toekomst

Niet alleen in fokkerij streeft de Mts. Veening duurzaamheid na. Naast weidegang is er ook veel aandacht voor de weidevogel. Met een hoog aandeel ruwvoer (13 kg D.S. uit gras en 3 kg D.S. uit mais) ligt de focus op zelfvoorzienendheid. De krachtvoeder componenten bestaan uit een klein aandeel bierborstel, ontsloten tarwe en voornamelijk raap als eiwit aanvulling, waarmee het aandeel producten van overzee minimaal is.