Indexdraai december 2023

De december draai is voor Veecom ‘een schot in de roos’.

Batenburg Ginstream is wederom een stier uit ons eigen Veecom testprogramma “Kijk op Koeien”. In de groep stieren met een aAa code waarin de 1 en de 5 en de 6 code bij de eerste drie staan, is Ginstream de hoogste stier op NVI basis wereldwijd.

Ginstream  Topgear x Guard x Vitesse  aAa 165234

Ginstream

Ginstream staat voor alles wat Veecom nastreeft; 110 uiergezondheid, 111 klauwgezondheid, 102 dochtervruchtbaarheid en 110 exterieur, met 99 hoogtemaat.

Negatieve hoogtemaat in combinatie met 110 exterieur betekent dat het exterieur  gebaseerd is op een goede constructie van de koeien en op beste uiers en uitmuntende benen en niet op basis van hoogtemaat zoals vaak het geval is met hoge exterieur stieren.

Daarbij zijn de Ginstream dochters laatrijp en ontwikkelen zich door gedurende de lactatie.

Batenburg Ginstream doet zijn diepe koefamilie (de Ginsters) eer aan. Ze produceren heel gemakkelijk en efficiënt veel melk het vet is een aandachtspunt, eiwit is goed.
Bekijk volgvel van Ginstream

Ginstream dochters, Batenburg, Giethoorn

Meerderheid stieren testprogramma hoge aanhoudingscijfers

De overgrote meerderheid van de stieren uit ons eigen Kijk op Koeien en het Farmers Wish testprogramma ontpoppen zich uiteindelijk als stieren met hoge aanhoudingscijfers;  Disclosure, Raglan zijn inmiddels gevestigde namen, wat betreft Frassino is het goed te melden dat de 2e kalfs koeien een enorme progressie doormaken qua productie. Wat betreft de gehalte stieren Caruso en  Big Deal is het zeer waardevol dat Caruso op basis van 3en 4e kalfs koeien een levensduur topper blijkt en het is fantastisch om te zien dat Big Deal met zijn 2e kalfs dochters  zowel in melk als in levensduur flinke stappen maakt.

Miura    Afterburner x Enforcer x Bookem  aAa 342516

De Italiaanse draai bevestigt opnieuw de bijzondere kwaliteiten van Miura, de juiste stier op het juiste moment. Met de ruime melkplas en de super vet en eiwit% in combinatie met plussen voor celgetal en dochtervruchtbaarheid blijkt Miura gezien het beste jongvee zoals we voorspeld hebben, super op de Maik bloedlijnen te passen.

Een ideale partner voor dochter van Big Malki, Disclosure, Raglan, Jacobus, Sana, Big Spell, Caruso, Big Deal etc

Kubrick    Afterburner x Balisto x Freddie  aAa 234165

Een stier als Kubrick blijft zich ook goed manifesteren. De halfbroer van Miura heeft ook veel kg. vet en eiwit, is pinkenstier en fokt veel kracht in de koeien.

Spoiler   Casper x Rubicon x Balisto  aAa 324156

We gaan ook starten met Spoiler. We zien dat deze stier zich positief ontwikkelt sinds afgelopen voorjaar. Veel melk, positief in gehaltes, pinkenstier en geweldige cijfers voor uiergezondheid,  dochtervruchtbaarheid en levensduur. Melksnelheid optimaal, A2/A2 en BB kappa caseïne.

Gaudi    Perseus x Rubicon x Jetset   aAa 234156

De ook in Nederland geteste Gaudi blijft interessant, enorme gehalten en  goede gezondheidskenmerken vragen om een nieuwe dochtertour voor een definitief oordeel.

Billund   Bahrain x Bernell x Balisto  aAa 153642

Billund blijft interessant met de melkrijke kenmerken en de kwaliteit in de dieren. Een fraaie zwarte pinkenstier met een positieve melksnelheid ontbreekt op veel inseminatie lijstjes, zeker in de aAa code 153/6.

Spinoff  Padawan x Rubicon x Balisto  aAa 153624

Spinoff ontwikkelt zich ook goed, ook in Nederland zien we goede vaarzen. Spinoff heeft hoge gehalten, goede gezondheidskenmerken en de Spinoff dochters blijken heel persistent.

Een aantal nieuwkomers zoals Lafiti en Bulova gaan we nader bestuderen en beoordelen.

Frassino 2ekalfs dochter Wieringer Rosy 2

Raglan dochter Maartje 445