Reisverslag van onze dochtertour in Italië

Veecom is weer in Italië geweest om dochters van stieren te bekijken. Dat geeft ons toch het beste beeld hoe een stier presteert.

Galactico: Galaxy x Bookem x Shottle aAa 132564

Galactico dochter

Galactico hebben we deze reis voor de tweede keer bekeken, en hij is wederom gekroond tot de beste groep van de tour. Deze middelgrote correct gebouwde tweedekalfs dieren zijn behoorlijk uitgezwaard. De jeugdige rondgeribde Galactico dochters hebben een sterke bovenbouw en licht hellende, brede kruizen. De extreem goed aangehechte kwaliteitsuiers voorzien van een goede ophangband, hebben veel lengte in de bodem en zijn voorzien van iets langere, goed geplaatste spenen. De benen van de Galactico’s zijn fijn, hard en droog, iets krom in de hak en daardoor een zeer goede, ruime stap. De klauwen zijn ietwat puntig.
Galactico past uitstekend op dochters van bijv. Leko, Disclosure, Stellando en Big Winner

Jenson: Balisto x Epic x Bronco aAa 423

Van Jenson zagen we een groep vaarzen met een enorme wil om te produceren. De dieren toonden een evenwichtige mix tussen melktype en kracht. Iets bovengemiddelde hoogtemaat, voldoende diepte in het front. De kruizen zijn overwegend hellend, met af en toe een kort, iets oplopend kruis, hetgeen te herleiden is tot een gebrek aan code 6. Jensons hebben over het algemeen goede uiers; goed van vorm in zowel vooruierlengte als achteruierhoogte, met daarbij gemiddelde uierkwaliteit. Qua speenplaatsing en -lengte is Jenson absoluut robotgeschikt. Jenson geeft goede benen met voldoende bot, en een iets kromme stand, met daarbij een wisselend beengebruik.

Sciaqua: Cashmoney x Twist x Fibrax aAa 513426

Sciaqua dochter Mina

Sciaqua was de openbaring van deze trip. Van Sciaqua zagen we voor de tweede keer dochters en het was wederom zeer overtuigend. De middelgrote Sciaqua dochters zijn bovengemiddeld breed en stabiel in de voorhand en paren dit aan geweldige melktypische kwaliteiten. Het fijne vel, de lange nek, de fijne harde botstructuur en de kwaliteit van het uierweefsel zijn kenmerkend voor de Sciaqua dochters. De kruizen zijn licht hellend en goed geconstrueerd, hetgeen een positief effect heeft op een soepel gebruik van de harde, droge benen met uitstekende klauwen. De uiers waren zowel qua aanhechting, vorm en kwaliteit zeer indrukwekkend. Zelden zagen we van een stier een groep dochters die zo overtuigend was in zowel kwaliteit als uniformiteit. Met Sciaqua hebben we weer een echte ‘Veecom-stier’ in ons pakket.

Mancuso RF: Boss x Snowman x Shottle aAa 342 

Tijdens deze tour hebben we helaas te weinig dochters gezien om van Mancuso een goed oordeel te kunnen geven. De wat rijpere vaarzen met veel hardheid van boven, lange, brede kruizen en zeer open ribben. De uiers zijn vast aangehecht, met een zeer nauwe speenplaatsing. De benen zijn krom met lage verzenen en goede klauwen. Naar onze eerste indruk is deze stier het beste te gebruiken op dochters van bijv. Kodak, Big winner en Maik-bloed.

Barreto: Mogul x Bogart x Boliver aAa 534

Barreto dochter Sonya

De Barreto dochters hebben we deze tour voor de tweede keer bekeken en het enthousiasme wat we de vorige keer kregen van z’n dochters is dit keer zeker niet minder geworden.
De zwaargebouwde krachtige dieren zijn nog verder doorontwikkeld. De zware vaarzen van de vorige keer zijn doorgegroeid en daarbij laten ze meer fijnheid zien. De kruizen zijn licht hellend, waarbij de draaier mooi centraal geplaatst is. Hun fantastisch beaderde uier die vast van voren is en breed en hoog van achteren, is voorzien van een goede ophangband en prima speenplaatsing. Het enige aandachtspunt bij deze mooie uiers is de textuur. De benen van de Barreto dochters zijn opvallend goed. Ze hebben iets meer bot, met hoge korte klauwen en worden zeer goed gebruikt. Een echte benenstier!
Barreto is een hoge gehaltenstier, en kan naar ons idee superwerk doen op dochters van o.a. Prince, Malki, The Answer en Kodak.

Belinelli: Doorman x Gerard x Goldwyn aAa 324

Van Belinelli hebben we een tiental dochters gezien. Het zijn jeugdige, grote dieren met veel lengte in het skelet. Ze hebben een harde bovenbouw met lange kruizen waarvan de draaier vaak iets naar achteren is geplaatst. De uiers zijn soms kort, met brede hoge achteruiers, een zeer sterke ophangband en een nauwe speenplaatsing. De benen zijn droog van bot, krom van stand en hebben lage verzenen met platte, open klauwen. Volgend jaar gaan we deze dochters zeker weer bekijken, maar voor dit moment wachten we nog even af met importeren.

Poison: Doorman x Planet x Bolton aAa 324156

Poison dochters

Ook van Poison zagen we voor de tweede keer een grote groep dochters. De Poison dochters zijn bovengemiddeld qua ontwikkeling. De diepe voorhanden en lange skeletten zijn een handelsmerk van deze Doormanzoon. Hij vererft extreem beste uiers, welke hoog en breed zijn aangehecht, en van prima kwaliteit zijn. Over het algemeen hebben de Poisons goede kruizen, maar door gebrek aan code 6 zie je af en toe een oplopend kort kruis. Poison geeft harde, droge, sterke benen, die goed van stand zijn, met over het algemeen goede klauwen. Voor het beste resultaat dient Poison gebruikt te worden op koeien met voldoende code 5 en 6.
Hij past uitstekend op dochters van Kodak, Madiba, Outlaw en The Answer.

Riddik: Jacey x Robust x Baxter aAa 243165

Van Riddik hebben we een aantal hele beste vaarzen gezien, maar er was nog wel wat spreiding in z’n dochters. Hoogtemaat is gemiddeld goed, de voorhanden voldoende diep, maar bij een aantal Riddik dochters was er onvoldoende breedte in de voorhand, waardoor de voorbenen een Franse stand vertoonden. De kruizen van Riddik dochters zijn overwegend hellend, maar de draaiers staan niet altijd centraal. Het beenwerk is wisselend, met name in de stand en botkwaliteit. De uiers zijn voldoende in vorm en kwaliteit. We gaan Riddik volgen, waarbij het verloop van zijn nog prille fokwaarde en de eventuele tweede bezichtiging bepalend zullen zijn.

Scaglietti: Enforcer x Active x Goldwyn aAa 513642

Scaglietti dochter

De middelgrote zwarte parels laten veel fijnheid zien. Z’n dochters hebben stabiele voorbenen, zijn rondgeribd en hebben stabiele, brede kruizen. Het voordeel van deze brede kruizen is de ruimte die dit oplevert voor het uier. Zij hebben brede, vierkante uiers die af en toe wat los zijn, met langere zware spenen. Deze uiers melken volledig weg. De Scaglietti dochters hebben fijne benen die wat krom van stand zijn, goed gebruikt worden, met daarbij platte klauwen. Deze super pinkenstier is een welkome aanvulling op ons stieraanbod. Een 5-stier die vrij is van Mascolbloed! Scaglietti past goed op dochters van Atlantic, Milito en Cricket.

Van de nieuwe stier Bandicoot hebben we een te gering aantal dochters gezien voor een objectief, eerlijk verslag.

Nieuwsoverzicht