Toelichting op Augustusdraai

De augustusdraai heeft voor de aAa gebruiker een mooi resultaat opgeleverd. De stieren Disclosure, Berico, Raglan en FaWi Madiba ontpoppen zich als succesvolle stieren welke ronde codes koppelen aan een hoge levensduur.

Disclosure

Gezondheidsspecialist en pinkenstier Disclosure aAa 516  Maik x Ramos stijgt met +70 dagen naar ruim 800 levensduurdagen. Daarnaast is Disclosure extreem goed in secundaire kenmerken. Celgetal 112 en dochtervruchtbaarheid 111. Deze kenmerken zijn een must om koeien oud te laten worden.

Berico aAa 615  D-Mason x Goldwyn is met ruim 1000 kg melk en vrijwel vlakke gehalten en een stijgende levensduur naar 547 LVD één van de beste ronde stieren van het ras. Berico doet er deze draai nog een schepje bovenop. De 3e kalfs koeien stijgen nogmaals in kilo’s vet en eiwit. Van vaarzen +727 kg melk naar +1300 kg melk als 3e kalfs koe! Met 107 celgetal en 105 (+2) dochtervruchtbaarheid. Door zijn afstamming D-Mason x Goldwyn en zijn aAa code 615 is Berico een unieke en gemakkelijk te gebruiken stier. Aandachtspunt is zijn melksnelheid met 94.

Raglan RF aAa 561  Maik x Stadel blijft de stier die een plus in melk paart aan positieve gehalten en een uitstekende conditie score 109. Ook Raglan stijgt in levensduur naar 648 dagen. Met zijn 2e kalfs dochters stijgt Raglan RF van 0 kg melk naar +583 kg melk met +0.10 % vet en +0.03 % eiwit. Daaruit voortkomend  scoort hij nu 108 laatrijpheid en combineert dit met 109 conditiescore. Ook qua secundaire kenmerken maken de dochters een sprong vooruit. Celgetal in de 2e lijst 107, met 106 dochtervruchtbaarheid.

FaWi Madiba  aAa 156  D-Mason x Active is licht positief in melk, maar met +0.50 vet en een ruime plus in eiwit + 0.11%  blijft deze pinkenstier interessant zeker met de melksnelheid 108, in combinatie met  een plusje voor celgetal en ook hier stijgt de levensduur 100 dagen  naar 536 LVD. Madiba past het best op grote, mannelijke koeien die de fijnheid en souplesse missen. Daarnaast melken de Madiba dochters sneller dan gemiddeld en is tevens geschikt op pinken.

De Italiaanse draai levert opvallende zaken op

De stieren Mancuso RF en Jenson, de nummers 1 en 2 van de Italiaanse lijst, scoren zowel in Italië als ook omgerekend in Nederland erg hoog.

Van Mancuso RF, aAa 342 Boss x Snowman, zagen we goede dochters in mei en nu komt Mancuso RF omgerekend over de 2000 kg melk, licht negatief voor vet% en eiwit%, maar met 65 kg vet en 58 kg eiwit. Mancuso RF vererft een uitstekend celgetal bij een vlotte melkbaarheid, is positief in vruchtbaarheid en is geschikt op pinken.

Ook Jenson, aAa 423 Balisto x Epic, koppelt ruim 1400 kg melk en +0.14% eiwit en vormt wat ons betreft samen met Mancuso een interessante uitbreiding van de mogelijkheden. Jenson geeft goede werk koeien met goede benen, is een A2A2 stier en vererft een bovengemiddelde melksnelheid en is zeer geschikt op pinken.

Ook nieuwkomer Comedy, aAa 135  Commander x Epic is erg aantrekkelijk. Veel melk, ook omgerekend positieve gehalten. Best exterieur en A2A2 en BB kappa caseïne. Van Comedy gaan we binnenkort dochters bekijken.

Onze oogappel Sciaqua, aAa 513,  Cashmoney x Twist, de stier die á la Prince de middelgrote, zeer efficiënte koeien geeft met de super benen, doet het weer prima. Goede gehaltes, A2A2, pinkenstier en vlot melken maken Sciaqua zeer aantrekkelijk.

Ook van de stieren Poison, aAa 324  Doorman x Planet en Galactico  aAa 132 Galaxy x Bookem zagen we in mei ook beste dochters en ook dit koppel bevestigt de goede cijfers van de vorige draai en zijn vaste waardes in het Veecom pakket geworden.

Geboortegmak INRA gebruikskruisingen: 141 en143

D’Aubremee behoort al jaren lang tot de top van de Belgisch witblauw stieren. Met 125 geboorte gemak, 76 geboortegewicht en 95 draagtijd en unieke stier. Voor de makkelijkste geboorte wordt er nu volop INRA95 gebruikt. De eerste geboorte cijfers zijn uniek te noemen met JOOPY met 141 voor geboortegemak en voor de lichtere variant hebben we JILOUK met 143. Dit op basis van het Belgisch witblauw ras.

INRA stier Joopy

INRA stier Joopy: geb gem 141

INRA stier Jilouk

INRA stier Jilouk: geb gem 143