Toelichting op de decemberdraai 2020

De hedendaagse fokkerij is steeds meer gebaseerd op getallen en steeds minder op koeien in de praktijk. Voor Veecom zijn cijfers een onderdeel van het geheel waarbij de bouw van de koeien wat ons betreft bepalend is om cijfers op de lange termijn tot hun recht te laten komen.

Parallel

Wij vinden de opbouw van de cijfers en het verloop van fokwaarden in de tijd belangrijker dan het absolute niveau. Onze meest gewaardeerde stieren zijn wellicht Prince en Disclosure en zij onderstrepen bovenstaande filosofie, met hun resultaten op het boerenerf en hun hoge aanhoudingscijfers gebaseerd op gezonde goed gebouwde koeien.

Wij zijn van mening dat het weinig toevoegt de betrouwbare, vertrouwde stieren iedere draai van een nieuwe toelichting te voorzien en zullen bij iedere indexdraai volstaan met het aangeven van veranderingen en het introduceren van nieuwe stieren.

Wat betreft de december draai verdient Comedy  (Commander x Epic, aAa 135246) extra aandacht omdat Comedy zich consequent verbetert op basis van 2e kalfs dochters. Hij stijgt in zowel melk, gehaltes als gezondheidskenmerken, maar bovenal worden zijn dochters in de loop van de tijd betere koeien.

Ook Parallel (Powerball P x Supersire, aAa 531426) vertoont een zelfde ontwikkeling als Comedy. Beide stieren hebben daarbij de code 5 van balans in hun aAa code.

In deze zelfde groep vertoont ook Sciaqua (Cashmoney x Twist, aAa 513426) dezelfde stijgende trend op basis van 2e en 3e kalfs koeien.

Wat betreft nieuwe stieren in ons pakket hebben we besloten Enterprise (Penmanship x Balisto, aAa 324)aan het programma toe te voegen. Enterprise dochters zijn iets beneden gemiddeld qua hoogtemaat en voorzien van licht hellende kruizen en benen van een vrijwel ideale stand. Enterprise vererft voldoende melk met hoge gehaltes, is positief voor melksnelheid en is pinkenstier. Uitzonderlijk zijn de scores voor levensduur en gezondheidskenmerken. Enterprise verenigt een groot aantal eigenschappen die maar zelden in één stier voorkomen, maar veel gevraagd zijn. Zoals een positieve melksnelheid in combinatie met een zeer goede uiergezondheid, een hellend kruis en een lichte kromming in de benen en de geschiktheid op pinken. Enterprise is dan ook de koploper in het klassement voor de index op economische basis IES.

FaWi Allegro (Big Spell x Prince, aAa 516342) heeft een prima debuut gemaakt en scoort 500 kg melk hoger dan z’n verwachtingswaarde, met daarbij positief vet en neutraal eiwit. Pinkenstier Allegro is positief voor celgetal en vruchtbaarheid en heeft daarbij de ideale melksnelheid.