Toelichting decemberdraai

Raglan stier

Raglan boekt forse TIP-winst

Veel later dan u van ons gewend bent komen we met een toelichting op de indexdraai. Zoals u wellicht heeft vernomen is er veel onrust rond deze decemberdraai.

Met name de enorme daling in de fokwaarden van bijvoorbeeld Ranger en Esperanto maken duidelijk dat overschatting van stieren van wie de fokwaarden slechts op DNA zijn gebaseerd voor enorme fouten in de cijfers kunnen zorgen. Het laatste jaar waren er veel meer incidenten, zoals in de april draai 2019 toen in één klap alle stieren met een negatieve dochtervruchtbaarheidsindex plotseling vrijwel allemaal positief scoorden voor dochtervruchtbaarheid.

In de decemberdraai valt verder op dat bijv. Malki en Disclosure na een consequente trend van stijging in levensduur de laatste jaren, nu van de ene dag op de andere 150 of 200 dagen dalen. Dat is niet logisch en ook in strijd met de trend.

Omdat we naast de NVI ook de TIP-index belangrijk vinden hebben we met de toelichting op de draai even gewacht op de nieuwe TIP index uitdraai.

Topspeed Raglan RF, aAa 561 (Maik x Stadel) is één van de grootste stijgers in de TIP-index.

Dit komt met name doordat de 2e kalfs Raglan dochters in melk ruim 600 kg hoger in de index scoren dan de vaarzen, maar ook de betere scores voor celgetal in de 2e lactatie helpen Raglan aan een verbetering.

Disclosure, aAa 516 (Maik x Ramos) is de no.1 in het TIP-klassement als we alle stieren met een aAa-code 156, 516, 615 enz. op een rijtje zetten.

In deze groep stieren is Disclosure de hoogste en passeert zelfs halfbroer Big Malki.

Ook Berico, aAa 615 (Mason x Goldwyn) blijft met zijn unieke afstamming en aAa-code 615 een uitzonderlijke stier.

De Berico dochters in de 2e en 3e lactatie groeien uit tot imponerende koeien en produceren veel melk uit gezonde uiers.

Raglan stier

Mooi debuut voor FaWi Caruso

Ook FaWi Caruso, aAa 156 (Malki x Ramos) maakt zijn debuut als fokstier met maar  liefst 970 dagen levensduur en mooie productiecijfers.

Op dit moment heeft Veecom de beschikking over 6 fokstieren met melkgevende dochters in de schaarse codes: 156, 561, 615, enz.

  • Disclosure 516
  • Raglan 561
  • FaWi Madiba 156
  • The Answer 615
  • Berico 615
  • FaWi Caruso 156

Vanuit Italië is Galactico, aAa 132 (Galaxy x Bookem) de grootste stijger. Deze absolute topstier geeft harde melkkoeien met veel kwaliteit, hele beste uiers en harde, droge benen.

Galactico vererft voldoende melk met ook omgerekend in Nederland positieve gehaltes.

Jenson, aAa 423 (Balisto x Epic) en Mancuso, aAa 342 (Boss x Snowman) blijven de hoogste stieren voor productie, en weten deze cijfers daarnaast te combineren met prima exterieurfokwaarden.

Ook Poison, aAa 324 (Doorman x Planet) blijft op zijn hoge niveau, veel melk, positief eiwit, beste sterke koeien met beste uiers en benen. Goed celgetal en vruchtbaarheid.

Eén van onze oogappels is Sciaqua, aAa 513 (Cashmoney x Twist).

Brede, melktypische harde Sciaqua dochters vallen op door de kwaliteit in uier en benen en de beste kruisligging. Vlot melken bij een goed celgetal en dito vruchtbaarheid en voldoende melk, de positieve gehaltes maken pinkenstier en A2/A2-stier Sciaqua tot één van onze favorieten.

Van de nieuwkomers springt met name Comedy, aAa 135 (Commander x Epic) in het oog. Hij lijkt erg allround en heeft daarnaast A2/A2 én BB.

Ook zijn de eerste veelbelovende dochters van Sound System, aAa 324 (Silver x Supersire) en Geronimo, aAa 531 (Supershot x Agency) aan de melk. De Sound System dochters vallen met name op door hun superuiers. Van deze stieren gaan we komend voorjaar dochters bekijken.

Verder hebben we Chapeau, aAa 234 (Mogul x Big Time) toegevoegd aan ons programma. Hij stamt uit de Froukjes uit stal Van Essen in Marssum en blinkt vooral uit in gehalten, melksnelheid en beenwerk.