Aprildraai 2020

Lees hier onze toelichting op de aprildraai van 2020

Sound System  Silver x Supersire x Shottle

Nummer 3 Interbull

Een flinke stijging op het moment dat de stier de omslag maakt van een fokwaarde op basis van genomics naar een fokwaarde op basis van werkelijke dochters is vrij uitzonderlijk. De eerste Sound System dochters lijken deze stap te maken. Met een NVI van 279 (+78) behoort hij nu tot de top van Europa. Met 1967 kg melk, meer dan 100 kg vet en bijna 60 kg eiwit is Sound System grensverleggend.  Daarnaast heeft Sound System een hoge levensduur en een best exterieur met super uiers. Hij heeft een vlotte melkbaarheid en is een aanwinst voor ieder fokprogramma. Binnen het Veecom pakket past Sound System geweldig op de bloedlijnen met Ramos en Mascol bloed.
Bekijk Sound System

Fawi Caruso  Malki x Ramos x Laudan

aAa 156324

FaWi Caruso

De eerste dochters van Caruso staan alweer droog en we zijn benieuwd naar hun 2de lactatie. De vaarzen zorgen ervoor dat Caruso een stijging laat zien in %vet en %eiwit. Caruso dochters hebben een ideale hoogtemaat. Hij scoort een prima exterieur en met name beste uiers. Deze Malki zoon excelleert in laatrijpheid en is met 108 een klauwgezondheidspecialist. Caruso is positief op vruchtbaarheid en uiergezondheid en behoort met 681 LVD tot de allerbeste duurzaamheidsstieren.
Bekijk Caruso

Berico  D-mason x Goldwyn x Titanic

aAa 615243

Waar de eerste proefstierdochters al in hun 4de lactatie zijn, beginnen de fokstierdochters nu aan hun vaarzen lijst. Deze melkstier laat een stijging in productie index zien en voor celgetal, uiergezondheid en dochtervruchtbaarheid laat hij ook geen steken vallen.
Bekijk Berico

Topspeed Raglan  Maik x Stadel x Celsius

aAa 561432

De roodfactor stier Raglan heeft een stabiele draai achter de rug. Zowel voor melk, %vet, als %eiwit scoort hij positief. Ook wat betreft levensduur, vruchtbaarheid en celgetal zien we positieve cijfers. Opvallend is de 110 conditiescore van deze pinkenstier.
Bekijk Raglan

Disclosure  Maik x Ramos x Shottle

aAa 516432

Inmiddels zijn 4de kalfs dochters alweer aan de melk van deze levensduur- en gezondheidstopper (+426 LVD) Disclosure is één van de allerbeste stieren als het gaat om dochtervruchtbaarheid 109 en celgetal 111. Ze produceren gemakkelijk, getuige de prima conditiescore, hetgeen zeker ook positief uitwerkt op de duurzaamheid. Zijn dochters produceren melk die zeer geschikt is voor de kaasbereiding. Disclosure  is pinkenstier en bevrucht uitstekend (+4) Bekijk Disclosure

TOELICHTING ITALIAANSE APRILDRAAI 2020

Sound System

In Italië waren de verwachtingen rond Sound System, aAa 234 (Silver x Supersire) hoog gespannen, en hij heeft ze meer dan ruimschoots overtroffen. Sound System maakt een daverend debuut! Niet eerder reikte een dochtergeteste stier tot dit niveau. De Silverzoon is niet alleen lijstaanvoerder voor PFT (totaalindex) en IES (economische index), hij is ook nog eens de nummer 1 voor exterieur; een zeldzame combinatie!

Sound System stamt uit een diepe Italiaanse koefamilie die al generaties lang exceptionele producties laat zien. Sound System dochters zijn royaal ontwikkeld met veel lengte en diepte in het skelet. De stabiele kruizen zijn opvallend breed. Het beenwerk is wat krommer van zijaanzicht en wordt uitstekend gebruikt.

Hét handelsmerk van Sound System is evenwel uiers, welke zowel in aanhechting als vorm van een exceptioneel niveau zijn. Sound System heeft een vlotte melkbaarheid en bevrucht uitstekend. Sound System is ‘next level’ in meerdere opzichten.

Een andere debutant die de aandacht op zich weet te vestigen is Parallel, aAa 531 (Powerball x Supersire) Met 2000 kg toont hij zich een melkstier pur sang. Opvallend is dat hij daarbij een hele mooie allround exterieurvererving laat zien. Deze Powerballzoon heeft echter nog meer noten op z’n zang; hij is heterozygoot hoornloos, noteert prima gezondheidscijfers, heeft een vlotte melkbaarheid en is pinkenstier.

Jenson, aAa 423 (Balisto x Epic) en Mancuso, aAa 342 (Boss x Snowman) zijn twee andere productietoppers die hun cijfers prima weten vast te houden, zowel productie alsook exterieur.

Hetzelfde geldt voor Poison, aAa 324 (Doorman x Planet), wiens derdekalfsdochters er zelfs nog een schepje bovenop doen. Melk, gehalten, exterieur, gezondheid en A2/A2; Poison heeft het allemaal.

Topexterieurvererver Secretariat, aAa 324 (Uno x Baxter) deed ook goede zaken deze draai, in Nederland weet z’n jongvee zondermeer te imponeren. Daarbij A2/A2.

Kwaliteitsstier Galactico, aAa 132 (Galaxy x Shottle) boekte wederom winst, z’n tweedekalfsdochters weten zich flink te verbeteren qua melk. Hij laat een zeer compleet verervingsbeeld zien zonder fouten. Ook A2/A2.

Comedy, aAa 135 (Commander x Epic) maakte een flinke sprong vooruit. Z’n dochters blijken zeer persistent. Hij toont zich zeer allround en heeft daarnaast A2/A2 én BB.

Een speciale vermelding dit keer voor Sciaqua, aAa 513 (Cashmoney x Twist). Hij is één van de grootste stijgers deze draai. In de tweede lactatie is z’n melkvererving maar liefst 700 kg hoger dan in  de vaarzenlijst. Sciaqua’s zijn middelgrote, balansrijke koeien met veel kwaliteit in uiers en benen. Een vlotte melkbaarheid, prima secundaire kenmerken, goede gehalten, A2/A2 en pinkenstier. Sciaqua is niet voor niks één van onze favorieten en nu al haast niet meer weg te denken uit ons pakket.

Een andere opvallende stier die onze aandacht heeft is Cruyff, aAa 432 (Balisto x Lawn Boy). Veel melk met hoge gehalten, heterozygoot hoornloos, roodfactor, uitmuntende kaasgeschiktheid maken hem interessant genoeg om te volgen.