Reisverslag mei 2023

We hebben weer onze gebruikelijke voorjaarstour door Italië gemaakt. Onze groep was nog nooit zo groot (9 mensen) en we hebben hard gewerkt, veel kilometers gereden en veel koeien gezien, gestart ten noorden van Venetië en geëindigd ten zuiden van Turijn.

Soapbox   Gordon x Dozer x Doorman  aAa 135246

Van Soapbox zagen we goede dieren met goede overgangen, een  sterke bovenbouw en  veelal licht hellende kruizen. De benen waren wat wisselend en niet altijd voldoende droog en hard. Ze stonden nog wel eens achter het lichaam. De uiers zijn best, maar met een nauwe voor-en achter speenplaatsing.

Vooralsnog nemen we Soapbox niet op in ons programma, maar komt hij op de lijst voor een 2e bezichtiging in de volgende ronde.

Spoiler  Casper x Rubicon x Balisto  aAa 324156

Van Spoiler zagen we correcte dieren voorzien van kwaliteit. Over het algemeen waren de Spoiler dochters voorzien van een correcte bovenbouw en een licht hellend, stabiel kruis.

De uiers zijn goed van vorm en kwaliteit maar bij een aantal dieren hadden een wat korte uier bodem waardoor de spenen te dicht bij elkaar staan.

De Spoiler dochters hebben over het algemeen iets kromme maar kwalitatief goede benen.

Spoiler is een van de eerste kandidaten die in aanmerking komen voor toevoeging aan het Veecom programma maar een 2e beoordeling is daarvoor een juiste vervolgstap.

Billund  Bahrain x Bernell x Balisto  aAa 153642

De Billund dochters gaven ons met grote regelmaat het gevoel dat dit de koeien zijn zoals wij ze graag zien. Breedte en stabiliteit gepaard aan melktype en kwaliteit.

Billund dochter

Billund vererft vrijwel uitsluitend zwarte kwaliteitsvaarzen met een prima bovenbouw, ronde rib en goede kruizen. De uiers waren van goede kwaliteit en vast aangehecht. De droge benen staan goed onder het lichaam en worden goed gebruikt. Opmerkelijk: het niveau van de Billund dochters was hoog, terwijl het aantal melkgevende dieren waaruit gekozen kon worden zeer beperkt was.

Billund geeft het type vaarzen die gemakkelijk kunnen uitgroeien tot prima oude koeien. Wij zien voor Billund enorm veel mogelijkheden op basis van afstamming en kwaliteit. Van Billund zien we niet alleen in Italië, maar ook in Denemarken en Nederland dochters aan de melk.
Meer over Billund

Miura Afterburner x Enforcer x Bookem  aAa 342516

Miura heeft ons wederom verrast. We waren vorig jaar heel erg positief over de kwaliteit van de Miura dochters;  de fraaie gewelfde ribben en de droge, harde iets kromme benen zagen we als zijn handelsmerk. We waren nieuwsgierig hoe de uiers van de Miura dochters zich in de 3e lactatie zouden ontwikkelen. Dit was boven verwachting goed. De Miura dochters blijken veel meer uierkwaliteit te bezitten dan de exterieurcijfers gebaseerd op vaarzen inspectie aanvankelijk deden vermoeden.

Miura dochter

De super kruisconstructie draagt er mede aan bij dat de Miura dochters duurzame koeien blijken.

De wil om te produceren in combinatie met de enorm hoge gehalten zijn een niet bepaald onbelangrijk pluspunt van Miura.

Op basis van deze dochtertour kunnen we concluderen dat Miura definitief de status duurzame Veecom stier toegekend kan worden.
Meer over Miura

Verdiso  Hotline x Silver x Doorman  aAa 234165

Van Verdiso zagen we ruim ontwikkelde vaarzen met lange, fraaie ribben, veelal koeien met upstanding, een sterke bovenbouw en een correct breed kruis. De benen zijn correct van vorm en uitstekend van kwaliteit. De uiers zijn fenomenaal, voor uitstekend aangehecht, achter hoog en breed met een zeer correcte speenplaatsing, voor de liefhebbers van topexterieur is Verdiso een waardevolle toevoeging.

Verdiso is op aanvraag beschikbaar.


Ghibli
   Gymnast x Silver x Boss  aAa 321456

De Ghibli vaarzen die wij gezien hebben, hadden goede frames, mooie overgangen met zeer hellende kruizen. De vaarzen tonen regelmatig wat volwassen met uiers die heel goed zijn aangehecht. Vaste vooruiers met een hoog achteruier. De ophangband was sterk en de voorspenen staan vaak iets breder. De benen van de Ghibli dochters hebben iets meer bot, maar worden goed gebruikt. Ghibli maakte een goede indruk maar zal in onze ogen concurrentie ondervinden van Verdiso. De tijd zal leren wie de beste is.

Kubrick  Afterburner x Balisto x Freddie  aAa 234165

Van Kubrick hebben wij dit jaar 2e en 3e kalfs dochters bekeken. De Kubrick  vaarzen hebben zich positief ontwikkeld nu ze 2e en 3e kalfs koeien zijn geworden. De vroegrijpe grote vaarzen van vorige jaar hebben in fijnheid gewonnen.  Met Kubrick hebben we een 234-stier, die grote zware koeien maakt met ietwat vlakke maar zeer brede kruizen.  De vooruiers zijn soms wat kort, daarbij hebben ze brede achteruiers  met een sterke ophangband. De lange volle spenen zijn mooi centraal geplaats onder de kwartieren.

De voorbenen van de Kubrick dochters staan mooi parallel, hebben iets meer bot wat past bij de koe en worden zeer goed gebruikt.  De algemene indruk; imponerende  grote soepele koeien, een zeer bruikbare stier op kleine koeien. Kubrick dochters kunnen een hoge productie gemakkelijk aan, al moet Kubrick daarvoor wel op melkrijke koeien worden gebruikt zoals bijvoorbeeld Frassino en Slash dochters.

Gaudi  Perseus x Rubicon x Jetset  aAa 234156

De Gaudi vaarzen vielen direct op doordat ze wat kleiner waren dan gemiddeld. Zij hadden ietwat meer ronding in de ribben met een passende openheid. De op zich stabiele kruizen vertoonden iets variatie in de kruishelling.

Vaarzen met een mooi jeugdig type en een fijn velletje. Achteruiers waren goed aangehecht, wat spreiding in de vooruiers, ophangband was sterk met af en toe achter een nauwe speenplaatsing.

De klauwen en achterbenen waren best, fijne botten, maar de voorbenen staan vaak gedraaid. De moeilijke stap in de voorhand is toe te schrijven aan het gebrek aan ruimte in de schouderpartij.

Gaudi kan een bruikbare stier zijn, maar we zien graag volgend jaar de dieren terug om te zien hoe de voorhand zich ontwikkelt.
Meer over Gaudi

Pegasus  Spectre x Octavian x Doorman   aAa 234615

Van Pegasus hebben we veel dochters gezien die groot en volwassen waren. We zagen twee types; de wat jeugdigere dieren hadden vlakke kruizen tot zelfs oplopend met de draaiers ver achterin. Deze hadden zeer vaste vooruiers, met brede hoge achteruiers met een scherpe ophangband en een goede speenplaatsing. Waarbij de spenen iets korter zijn dan gemiddeld. De benen hebben platte botten, ietwat vering in de verzenen met gemiddeld een iets Franse voorbeenstand.

De meer volwassen dieren van Pegasus hadden betere kruizen en meer conditie. De uiers waren minder vast, maar wel hoog aangehecht met ietwat grovere spenen die ook goed geplaatst waren. De benen laten meer grofheid zien, maar zijn van voren wel mooi parallel geplaatst. Bij beide types zagen we achterbenen die wel wat recht ogen.

De boeren waren zeer enthousiast over de Pegasus dochters, omdat er veel koe staat met een gigantische melkproductie.  Voor ons is het de vraag  of de stier  voldoende duurzaamheid zal vererven, voor het antwoord op deze vraag is tijd nodig.

Spinoff  Padawan x Rubicon x Balisto  aAa 153624

Spinoff dochter

De Spinoff vaarzen hebben jeugdige frames, mooie overgangen met licht hellende, wat korte kruizen, ze hadden een mooie ronde rib met een passende openheid. De achteruiers waren breed, hoog en vast met soms wat kortere vooruiers. De ophangband is voldoende sterk met spenen die wat langer zijn dan gemiddeld.

De Spinoff dochter tonen jeugd, zij hebben stabiele voorbenen, de achterbenen ogen wat recht en met een ietwat korte stap. We zijn zeer geïnteresseerd in de 2e kalfs koeien van de zeer persistente Spinoff, we kijken uit naar de volgende dochtertour.
Meer over Spinoff

Rally   Supershot x Balisto x Epic   aAa 432561

Van Rally hebben we 3e en 4e kalfs dochters bekeken, daarbij waren ook Rally’s die we vorig jaar gezien hebben. De mooi uitgezwaarde balansrijke Rally dochters zijn niet groot, hebben mooie overgangen van voor tot achter en hebben vooruiers die zeer vast aangehecht zijn. De achteruiers zijn breed en hoog, hebben een zeer goede ophangband met spenen die langer zijn als gemiddeld en deze zijn centraal geplaatst onder de kwartieren. De krachtige benen hebben iets meer bot met beste klauwen en een goede soepele stap.

Rally dochter

De Rally dochters zijn net zoals vorig jaar de beste dieren van de trip. Allemaal weer opnieuw gekalfd met gigantische producties. De boeren zijn wederom verrast dat deze dieren er zo goed uit zien, goed produceren en blijven lopen. De boeren herinnerden zich de kleine, wat propperige vaarzen nog goed, waar ze weinig vertrouwen in hadden. Nu waren ze blij verrast en zeer positief. Deze dieren geven hun arbeidsvreugde en bewijzen wederom dat lineaire exterieurkenmerken enkel gebaseerd op vaarzen met grote regelmaat niet de juiste weergave van de werkelijkheid geven.
Meer over Rally

Resumé:

Miura, Rally en Billund vormen het supertrio van deze reis, waarbij we de andere stieren niet tekort willen doen. Het niveau lag over het algemeen hoog, we hebben heel veel koeien bekeken en ook heel veel goede koeien gezien. Onze dank gaat uit naar Giancarlo Bertoli voor het samenstellen van het programma, maar zeker ook naar exportmanager Alessandro Ravanelli onze steun en toeverlaat tijden onze tour. Verder onze dank aan Davide Piola  onze gids in Piemonte.