Decemberdraai brengt goed nieuws

De decemberdraai 2022 heeft voor Veecom goed nieuws gebracht. De nieuwkomers van de augustusdraai, Mars Frassino en FaWi Big Deal hebben het goed gedaan.

Frassino

Mars Frassino    aAa 156  Topgear x Missouri

Mars Frassino daalde licht, maar na de spectaculaire stijging in augustus is dit per saldo uitstekend nieuws en een bevestiging van zijn kunnen. Frassino blijft het erg goed doen in uiergezondheid, vruchtbaarheid en klauwgezondheid, maar ook aan de productiekant blijft het beeld vrijwel gelijk aan de augustus draai.

FaWi Big Deal   aAa 165  Big Spell x Jorryn

FaWi Big Deal zet de stijging in melk door na de flinke sprong in de augustus draai op basis van de eerste melkgevende dochters. Deze draai is er een stijging van 100 liter in de index en we verwachten op basis van de geluiden uit de praktijk dat deze stijging door gaat zetten.

De super benen en klauwen lijken naast de gedegen bouw en de beste gehaltes de speerpunten van Big Deal. We verwachten op de lange termijn veel van dit FaWi pareltje.

FaWi Futuro    aAa 516   VH Future x Prince

FaWi Futuro stijgt opnieuw in vet- en eiwitpercentage naar astronomische hoogte. Wel levert Futuro iets in op uiergezondheid o.a. door de iets hogere melksnelheid. Gepast gebruik is voor Futuro de sleutel.

FaWi Caruso   aAa 156 Malki x Ramos

Ontpopt zich steeds meer als één van de allerbeste stieren van Nederland als het gaat om levensduur. Deze vroege Malki zoon levert goede gehaltes en hele beste oude koeien. De voorraad van Caruso is echter beperkt.

Topspeed Raglan  aAa 561  Maik x Stadel

Blijft in de sporen van zijn koefamilie over de lactaties stijgen in melk. Met een startindex op basis van de eerste lactatie van 94 kg melk stijgt hij in de 5e lijst naar +1000 kg melk in de index. Ook in celgetal stijgt Raglan 5 punten t.o.v. de eerste lactatie. Raglan is uiteindelijk een veel betere stier dan we op basis van de vaarzen dachten.

Weggelhorster Disclosure    aAa 516  Maik x Ramos

Good old Weggelhorst Disclosure stijgt opnieuw in de aanhoudingscijfers en passeert daarmee zelfs de legendarische Prince. Deze uitmuntende pinkenstier wint op basis van de uitstekende oude koeien steeds meer aan fans en bewonderaars. Het pittige karakter van de Disclosures is kenmerkend voor hun overlevingsdrang, maar wel een aandachtspunt bij het gebruik.

De Italiaanse draai december 2022

In Italië maken stieren als Miura, Sciaqua, Rally, Comedy een uiterst stabiele indruk in deze decemberdraai en zijn wat ons betreft stieren die tot de kern van ons programma behoren.

Er zijn een aantal zeer interessante nieuwkomers.

Spinoff      aAa 1536  Padawan x Rubicon x Balisto

Spinoff is een zeer belovende pinkenstier met beste gehalten en uitstekende gezondheidskenmerken.

Soapbox     aAa 135  Gordon x Dozer

Soapbox maakt met zijn eerste dochters een enorme stijging door t.o.v. zijn laatste genomic index. Dit hebben we ook gezien bij Miura en het is heden ten dage vrij uniek wanneer een stier met zijn index gebaseerd op dochter informatie ver boven zijn genomic fokwaarde uitkomt. Voor zowel Spinoff als Soapbox geldt dat we eerst dochters gaan bekijken en wachten op meer dochterinformatie in de cijfers.

Letsgo      aAa 243  Applicable x Powerball

Letsgo is niet alleen een top exterieurstier, maar heeft net als indertijd Sabbiona Bookie het vermogen om ook goede koeien voor de commerciële melkveehouder af te leveren. In Zwitserland is Letsgo zelfs de nr.1 en ook in de USA en Canada en natuurlijk in Italië is Letsgo een zeer succesvolle zeer gevraagde stier waarvan helaas beperkte aantallen doses beschikbaar zijn.

Spinoff

Letsgo