Indexdraai april 2023

De indexdraai van april 2023 heeft wat Veecom betreft niet veel schokkende veranderingen opgeleverd. De basisaanpassing zorgt ervoor dat alle stieren dalen in fokwaarde en dat vraagt weer even een periode van gewenning.

Wendat

Het meest in het oog springend is de stijgende fokwaarde van Wendat, waarmee hij zich voor de derde draai op rij verbetert met als gevolg dat hij op basis van genomics de nr.3 stier van Nederland op NVI basis is.

Bij de dochtergeteste stieren zien we bij zowel Frassino als Big Deal dat de tweedekalfs dochters nog weer aanmerkelijk beter zijn dan de vaarzen, wat eigenlijk wel volgens onze verwachting is.

Wij zien dit soort zaken dagelijks in de praktijk en daarom is een indexdraai voor Veecom veel minder spannend dan voor de gemiddelde fokkerij-organisatie.

De Ginstream dochters komen in deze periode aan de melk en van Ginstream verwachten we een eerste index in augustus.

Top qua aanhoudingscijfers

Verder zien we dat een groot aantal van onze stieren zich op het gebied van de aanhoudingscijfers wederom in de top van de ranglijst manifesteert. Met Disclosure als boegbeeld.

Wat betreft de Italiaanse stieren zijn er veel nieuwe veelbelovende stieren in de top van de ranglijst verschenen. Met name stieren als Gaudi en Spinoff die we ook als jonge stier in Nederland hebben gebruikt komen goed voor de dag.

Vaste waarden Miura, Rally, Comedy, Sciaqua houden hun niveau keurig vast.

De combinatie van fokwaarden en ons oordeel aan de hand van de dochtertour is voor ons het criterium om aan te geven wat wij goede stieren vinden.

Begin mei gaan we in Italië onze jaarlijkse dochtertour maken en daarop volgend doen we uitgebreid reisverslag. Die kunt u dan terugvinden op deze website. De combinatie van fokwaarden en ons oordeel aan de hand van de dochtertour is voor ons het criterium om aan te geven wat wij goede stieren vinden.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Veecom.